Den 10 procenten av hjärnmyten

Hur mycket av din hjärna använder du verkligen?

Den mänskliga hjärnan är komplex och fortfarande ganska mystisk. Det är kanske av anledningen till att så många myter om hur hjärnan fungerar fortsätter, trots många bevis för motsatsen. En av de vanligaste av dessa myter nämns ofta som tio procent av hjärnmyten, eller tanken att människan verkligen bara fullt ut utnyttjar en liten andel av sin hjärnans makt och potential.

Den populärt och vida spridningen som vi bara använder eller har tillgång till 10 procent av vår hjärnans kraft används ofta för att spekulera om omfattningen av mänskliga förmågor om vi bara kan utnyttja vår hjärnas fulla kapacitet. Människor upplever ofta bristerna i sina egna mentala förmågor som att inte förstå ett komplext matematiskt problem eller glömma någon viktig information. Det är kanske på grund av detta att människor ofta känner att de har lite outnyttjad potential, om bara de skulle kunna låsa upp den otillgängliga delen av deras sinne.

I själva verket är 10 procent påståendet 100 procent myt. Du använder hela din hjärna. De enda fall där det finns oanvända områden i hjärnan är de där hjärnskador eller sjukdom har förstört vissa regioner.

Mytets ursprung

Forskare föreslår att denna populära urbana legend har funnits sedan åtminstone början av 1900-talet. Det kan ha påverkats av människor som missförstår eller missförstår neurologisk forskning.

Den 10 procent myten kan ha kommit fram ur psykologens och filosofens skrifter William James . I sin 1908-bok, Männens energier , skrev han: "Vi använder endast en liten del av våra möjliga mentala och fysiska resurser."

Myten har förekommit mycket som andra urbana legender. Filmer visar karaktärer som kan ha anmärkningsvärda egenskaper när de förmodligen oanvända 90 procenten av deras hjärnor är "olåsta". Välsignade personer som motivationshögtalare eller lärare citerar ofta 10 procent myten som ett sätt att visa att alla människor bör sträva efter att leva upp till sin fulla potential.

Tyvärr har mindre välmenande människor också använt myten för att marknadsföra och sälja produkter och tjänster som de hävdar kommer att låsa upp hjärnans dolda förmågor.

Debunking 10 procent Myth

Neuroscientists påpeka ett antal anledningar till varför 10 procent myten är falsk:

Tyvärr är 10 procent myten fortfarande både populär och ihållande. Det har upprepats i populärkultur i allt från annonser till tv-program till Hollywood-blockbusters som 2014-filmen Lucy med Scarlett Johansson och Morgan Freeman.

Nästa gång du hör någon hävdar att vi bara använder 10 procent av våra hjärnor, kan du förklara varför detta uttalande inte är sant. För att inte säga att människor inte har fantastisk potential - vi använder bara 100 procent av våra hjärnor för att uppnå dessa anmärkningsvärda prestationer.

Läs mer om några av de vanligaste myterna om hjärnan .

> Källor:

> Beyerstein, BL Varifrån kommer myten att vi bara använder 10% av våra hjärnor? I Sergio Della Sala. Mind Myter: Exploring Populära antaganden om sinnet och hjärnan. New York: John Wiley & Sons; 1999.

> Vreeman, RC & Carroll, AE Medical Myths. BMJ, 2007; 33: 1288.