Den sekundära processen och försenad tillfredsställelse

Den sekundära processen hjälper till att hantera och lindra spänningar som skapas när egot förhindrar idet från att förfölja det uppmanar eller önskar. Låt oss ta en närmare titt på hur sekundärprocessen fungerar.

Vad exakt är den sekundära processen?

I Freuds psykoanalytiska teori om personlighet utlöser sekundärprocessen spänningen mellan egot och det id som orsakas av oförmätta uppmaningar eller behov.

Den sekundära processen fungerar genom egos handling att leta efter ett objekt i den verkliga världen som matchar den mentala bilden som skapats av idens primära process .

Som du kanske kommer ihåg Freud beskrivs id som den mest grundläggande och primitiva delen av personlighet som är närvarande från födseln. Det är id som tvingar människor att möta alla sina mest grundläggande uppmaningar och behov. Egoet å andra sidan utvecklas senare och ansvarar för att förmedla mellan idens krav och begränsningar av verkligheten.

En stor del av egoets syfte är att fördröja idens krav fram till lämplig tidpunkt. Egot överensstämmer med det som kallas realitetsprincipen . Det vill säga att egot måste ta hänsyn till världens krav och verklighet utöver idens grundläggande behov och uppmaningar. Verkligheten principen är vad som leder oss att väga de potentiella riskerna och fördelarna med en viss åtgärd. Om åtgärden är osannolik eller osynlig för tillfället kan vi försena det till en senare tidpunkt.

Om risken att vidta åtgärden helt enkelt är för hög, kommer vi istället att hitta alternativa sätt att uppfylla behovet.

Ett exempel på hur det fungerar

Så låt oss föreställa er att du är mitt i en psykologi klassföreläsning. Din mage börjar rusa. Idet börjar kräva tillfredsställelse, uppmanar dig att göra något för att avsluta din hunger.

Vad gör du? Kör ut ur klassen till närmaste snabbmatleverantör? Nå ut och ta en lakritspåse på en klasskamrats skrivbord? Båda dessa åtgärder skulle vara olämpliga och kan leda till några allvarliga konsekvenser.

I stället använder egotypen den sekundära processen för att tillfälligt ladda ur idens energi tills du har möjlighet att på ett säkert och korrekt sätt uppfylla ditt behov. Du spenderar de sista minuterna av klass fantasera om en ostliknande bit pepperoni pizza. Så snart klassen avvisas, leder du till din favoritpizza för lunch.

Som du kan tänka dig kan styrkan i sekundärprocessen variera beroende på ett antal faktorer. Om idens behov är mycket brådskande, som om du verkligen behöver komma till toaletten så snabbt som möjligt, kan dessa behov överdriva egot och sekundärprocessen och istället tvinga dig att hantera sådana krav.

Din förmåga att begränsa de grundläggande kraven på iden har förmodligen blivit starkare när du har blivit äldre. Enligt Freud kännetecknas en frisk vuxen personlighet av förmågan att fördröja tillfredsställelse tills den är acceptabel eller realistisk.

Du kan lära dig mer om hur denna process fungerar i denna översikt över id, ego och superego .