Nitpicking din make kan skada ditt äktenskap

Varför ständigt hitta fel kan leda till skilsmässa

Att leva med någon annan kan avslöja små personlighetsbrister eller vanor som kan komma under din hud och vara irriterande. Det är något par måste ta itu med när de går in i ett förhållande eller gifter sig och det kan leda till nitpicking.

Nitpicking definieras ofta som att hitta fel och kritisera din make om småaktiga, oavsiktliga problem eller uppgifter.

Dessa kan riva bort på förbindelsen i ditt förhållande om en person nitpicks den andra för ofta eller du bägge ständigt pekar ut varandras fel.

För att få ett hälsosamt äktenskap är detta något du måste komma över. Men hur gör du det? Oavsett om du är nitpicker eller makan blir plockad, finns det sätt att lösa det här gemensamma problemet.

De negativa effekterna

Ett förhållande som ett äktenskap samlar två personer som sannolikt har olika vanor och personligheter. Det kan vara lätt att välja mellan aspekter av din partner som du ogillar eller inte håller med. Men det gör inget för att hjälpa till att grunda ditt förhållande och du kan inte förvänta dig perfektion från någon.

När du pekar på vad en annan har eller inte har gjort eller hur din make sagt eller gjorde något fel, har du bestämt dig för att förminska, skämma över och förnya varandra. Du säger också att du vill att den andra personen ska förändras och att de inte är tillräckligt bra.

I grunden är nitpicking ett tecken på att du inte fullt ut respekterar din kompis. Även om detta inte är din avsikt, kan det tas emot på detta sätt.

Även om det kan börja små, speciellt först, kan det vara en röd flagga i ditt äktenskap. Om du fortsätter att nitpick hos din make, kommer en växande vrede att skapa en vägg mellan dina två.

Dr John Gottman, grundare av en organisation som bygger relationerådgivning om forskning, noterar i sin bok "De sju principerna för att göra äktenskapsarbete", att 69 procent av relationsproblemen är oupplösliga problem. Dessa inkluderar de saker som du kan nitpick om din make: strumpor på golvet, en toalettstol kvar, svärföräldrarna etc.

Alla äktenskap har problem som involverar personlighetsdrag eller temperamentliga kvaliteter som kan orsaka evig konflikt i ett långsiktigt förhållande. Det här är saker du behöver lära dig att leva med.

Visst kan folk göra förändringar och äktenskap handlar om att anpassa sig till ett liv tillsammans; det är en naturlig del av det. Men om de små sakerna orsakar konflikt, hur kan de två av dig hantera verklig konflikt eller de allvarliga problem som kommer att uppstå? Att vara alltför kritisk eller lägga skulden på de små sakerna kan leda till större problem, även skilsmässa.

Istället för Nitpicking ...

Snarare än nitpick din make, finns det ett antal andra saker du kan göra. Många av dessa är till synes små, men effekten på ditt förhållande kan vara bra. Du kommer båda att vara lyckligare i det långa loppet om du lär dig att hantera varandras quirks utan att skada.

Först och främst är det viktigaste att du kan göra.

När du känner att du väljer en fel, vänd ditt eget tänkande till att bara vara snäll och visa respekt. Många av oss lärdes som barn, "Säg inte något om det inte är trevligt." Det här är en bra tumregel för friska relationer också. En komplimang kan vara mycket mer hjälpsam.

Du kan också göra ditt bästa för att vara stödjande för din make. Ta dig tid att lyssna på din partners dag, känslor, hobby eller vad de vill prata om. Det är ett annat sätt att du kan fortsätta lära känna varandra bättre eller försöka se din makas perspektiv på problemet.

Fråga dig själv om du förväntar dig perfektion.

Om så är fallet kommer ingen att kunna uppfylla dina förväntningar och du kommer alltid att bli besviken.

Det är också viktigt att acceptera att din make har några vanor som irriterar dig. Lär dig att välja dina strider och spara dina argument för de stora problemen (medan du kämpar rättvist). Ingen kommer att lova dig att äktenskapet är konfliktfritt. Det är hur du hanterar konflikterna - stora och små - som gör skillnaden.

Innan du bestämmer dig för nitpick, fokusera på dina inre känslor. Vad är det du verkligen behöver? OBS ... att bli hörd ... sett ... kramad? Det finns en bra chans att nitpicking bara är ett dåligt försök att få ett annat viktigt behov att träffas.

Det finns många små saker du kan göra som kan göra en positiv skillnad i ditt äktenskap. Gör dem-ofta. Dr. Gottman rekommenderar en 5-till-1-regel: för varje negativ, skapa fem positiva resultat.

Slutligen, om du inte kan sluta nitpicking, bekräfta detta som ett problem du har och få hjälp med det.

Om du blir nitpicked

Om din make makar sig på dig, lägger ner dig eller demerar dig, är det viktigt att du pratar om det här problemet. Ja, det blir en svår diskussion, men det är nödvändigt.

Beskriv det ont och smärtan du känner av detta beteende. Låt din make veta att när du tror att du blir nitplockad kommer du inte att överreagera men du kommer att säga "nog" och kommer att lämna rummet.

Förhoppningsvis, efter att du gjort det här några gånger, kommer din make att börja märka sitt nitpicking beteende. Om nitpicking fortsätter kan äktenskapsrådgivning vara det bästa alternativet för er två.

När Nitpicking korsar linjen

I vissa äktenskap kan nivån av nitpickning accelerera till skyllande, svår kritik och skadliga kommentarer. Det är viktigt att du inser när nitpicking korsar linjen i missbruk.

Oavsett om det är fysiskt missbruk, verbalt övergrepp, sexuella övergrepp eller emotionellt missbruk är missbruk inte acceptabelt . Om du tror att du missbrukas, vänligen sök professionell hjälp omedelbart. Den nationella hushållsvåldens hotline finns på 1-800-799-SAFE (7233).

> Källa:

> Feuerman M. Hantering mot lösande konflikt i relationer: Blueprints for Success. "Gottman Institute Blog. 2017.