Konsekvenserna av falska minnen

Under de senaste åren har det förekommit ett antal berättelser i nyheten som avslöjar den ibland förödande effekten som falska minnen kan ha. Falska minnen av brott och sexuella övergrepp kan få allvarliga konsekvenser för både anklagaren och den anklagade, men de flesta fall av falska minnen är mindre allvarliga och händer med överraskande frekvens. Forskare har funnit att de flesta av oss håller falska minnen för många saker, allt från våra egna personliga preferenser och val till händelser från tidigare i våra liv.

Så vilken påverkan har dessa falska minnen på våra beteenden?

Falska minnen kan påverka dina matvanor

I ett försök om hur falska minnen påverkar beteendet skapade forskare ett falskt minne genom att föreslå att deltagarna hade blivit sjuk efter att ha ätit äggsallad som barn. Därefter presenterades deltagarna med fyra olika typer av smörgåsar, inklusive en äggsalladsmörgås.

Överraskande var att de som hade blivit övertygade av det falska minnet om att bli sjuk som barn visade en förändring i beteende och inställning till alternativet äggsalat. De som hade påverkats av det falska minnet undvikde äggsallad och gav det lägre betyg än de andra deltagarna som inte hade utvecklat det falska minnet. Fyra månader senare visade dessa deltagare fortfarande samma undvikande av äggsaladsalternativet.

Dessa resultat tyder på att inte bara falska minnen kan skapas ganska lätt genom förslag. Dessa felaktiga minnen kan också ha en väldigt stor inverkan på beteendet.

Falska minnen komplicerar slutet av livet beslut

Falska minnen kan också påverka de beslut som människor fattar i slutet av livet, till exempel vilken typ av behandling de vill ha, vilken typ av vård de vill ha, och huruvida de vill ha räddningsåtgärder som ska genomföras.

Levande testamente är ofta utrustade som ett säkert sätt att se till att våra slutna livs önskemål följs.

En levande vilja är ett juridiskt dokument som är utformat för att relatera önskningar om personen blir allvarligt sjuk och oförmögen att kommunicera. Detta dokument innehåller ofta specifik information om vilken typ av behandling, vård och ingrepp som en person gör eller inte vill ha om han eller hon blir termiskt sjuk.

Kommer levande testamenten att på ett korrekt sätt förmedla livets slutgiltiga beslut? Enligt en studie publicerad i APA-journalen Health Psychology kan dessa direktiv inte vara lika effektiva som många tror på, eftersom preferenser kan förändras över tid utan att personen är medveten om dessa förändringar.

"Levande testamente är en ädel idé och kan ofta vara till stor hjälp vid beslut som måste göras nära livets slut" förklarade Peter Ditto vid University of California-Irvine. "Men tanken att du bara kan fylla i ett dokument och alla dina problem kommer att lösas, ett begrepp som ofta förstärks i de populära medierna, är allvarligt felaktigt."

I studien frågades 401 deltagare över 65 år om vilket livsuppehållande behandling de skulle vilja ha, såsom HLR och rörmatning, om de var allvarligt sjuk. Tolv månader senare blev dessa personer ombedda att återkalla de val de hade gjort i den första intervjun.

Cirka en tredjedel av de svarande hade ändrat sina önskemål under året. Förvånansvärt, 75% av dessa individer kom ihåg falska sina ursprungliga åsikter om olika behandlingstider. Forskare intervjuade även personer som hade myndigheten att fatta sådana beslut om deltagarna inte längre kunde. Dessa individer visade ännu lägre medvetenhet om förändringar i sina nära och vänliga önskningar, med 86% av de svarande som visar falska minnen.

Ditto föreslår att dessa resultat indikerar att levande testamente ska ha ett "utgångsdatum". Men vad ska folk göra för att se till att deras slutliga önskningar följs.

"På en mer personlig nivå," förklarar Ditto, "vår forskning betonar vikten av att upprätthålla en pågående dialog mellan individer, deras familjer och deras läkare om uttjänta behandlingsalternativ.

Falska minnen kan ha livsförändringar och även dödliga konsekvenser

I andra fall har falska minnen haft en dramatisk och störande inverkan på människors liv. En Wisconsin-kvinna sökte till exempel hjälp av en psykiater, som använde ett antal metoder för att "avtäcka" förtryckta minnen av traumatiska händelser. Istället övertygade de här föreslagna metoderna kvinnan att hon hade våldts, i en kult, tvungen att äta barn och att hon hade bevittnat mordet på sin bästa vän när hon var barn. Kvinnan insåg senare att minnena var falska och hade implanterats av hennes psykiater, vilket resulterade i en rättegång och en $ 2,4 miljoner dollar dom till hennes fördel.

Falska minnen har också lett till falska anklagelser och falska övertygelser för olika brott, inklusive sexuella övergrepp. Till exempel tjänstgjorde en 26-årig förskollärare 1994 fyra år i fängelse efter att ha dömts för 115 grader av sexuellt missbruk av 20 barn i hennes omsorg. Senare granskning av en kommitté bestående av nästan 50 forskare drog slutsatsen att många av de otaliga påståenden som gjordes mot svaranden (vilket innebar att barnen tvingades att äta avföring och rapa dem med knivar och gafflar) blev besvärade av falska minnen. Som ett resultat dödades svarandens övertygelse.

Falska minnen kan också få dödliga konsekvenser. I ett hemskt fall glömde en mor som heter Lyn Balfour av misstag sin nio månader gamla son i baksätet på bilen när hon gick på jobbet en morgon. När hon upptäckte sitt misstag var det för sent. När temperaturer nådde till 110 graders Fahrenheit inuti bilen dog sonen av hypertermi.

Vad har detta att göra med falska minnen? I många fall uppstår dessa olyckor när föräldrar misstänker att de släppte sina barn i daghemmet eller på barnvaktarna. I Balfours fall släppte mannen sin på jobbet den morgonen, fick henne att tro att hon faktiskt hade tappat sin son i barnvakt. I grund och botten bildade hon ett falskt minne om att släppa bort hennes son och ledde henne att glömma att barnet faktiskt fortfarande var i baksätet.

"Jag kom ihåg att släppa Bryce och prata med barnvakten. Det är vad de kallar falska minnen. När du gör något varje dag som en del av en rutin, kan du komma ihåg att göra det, även om du inte gjorde det," förklarade Balfour för The Guardian .

Det låter som ett oförståeligt misstag - eller värre, en handling av kriminell barnomsorg. Men varje år i USA dör i genomsnitt 38 barn i heta bilar, ofta efter att ha glömts av sina vårdgivare. I många av dessa fall är föräldrarna inte de neglösa, oansvariga personerna du kan förvänta dig. I stället älskar de ofta föräldrar som blir för upptagna eller distraherade och gör ett verkligt hemskt misstag av minnet.

"Minne är en maskin, och det är inte perfekt," förklarade David Diamond, professor i molekylär fysiologi vid University of South Florida, författaren Gene Weingarten i en artikel för Washington Post . "Vårt medvetna sinne prioriterar saker av betydelse, men på mobilnivån gör vårt minne inte. Om du kan glömma din mobiltelefon, kan du eventuellt glömma ditt barn."

Medan människor ofta läser sådana historier och omedelbart tänker: "Det kunde aldrig hända mig. Jag har ett utmärkt minne!" bevisen föreslår något annat. Forskning har visat att alla är mottagliga för falska minnen, även personer med exceptionellt bra minne.

Slutgiltiga tankar

Medan vi ibland tänker på falska minnen som relativt sällsynta har forskare funnit att sådana minnen är faktiskt ganska vanliga och lätt bildade. Kanske mer viktiga, experter har upptäckt att även de med extremt bra minnen är lika mottagliga för att bilda falska minnen. Nyckeln är kanske att inse att ditt minne är sårbart för felaktiga uppgifter och det kanske du inte kan lägga lika mycket tillit till ditt minne som du kanske tror.

Lära sig mer om:

> Källor:

> Balfour, L. (2012, jan 20). Erfarenhet: Min baby dog ​​i en varm bil. Vaktaren .

> Brainerd, CJ, Reyna, VF, & Ceci, SJ (2008). Utvecklingsåterkallelser i falskt minne: en granskning av data och teori. Psykologisk Bulletin, 134 (3), 343-382.

> Loftus, EF (1997). Skapa falska minnen. Scientific American, 277 (3), 70-75.

> Geraerts, E. (2008). Ny studie visar falska minnen påverkar beteende. Förening för psykologisk vetenskap. Hämtas från

> Sharman, SJ, Garry, M., Jacobsen, JA, Loftus, EF och Ditto, PH False Memories for End-of-Life Decisions. Health Psychology, 27 (2), 291-296.

> Weingarten, G. (2009, 8 mars). Dödlig distraktion: Glömma ett barn i baksätet på en bil är ett skrämmande misstag. Är det ett brott? Washington Post.