Stigma associerad med bipolär sjukdom

Stigma har många betydelser: dessa betydelser sträcker sig från märken av sjukdom på huden till en del av en blomma till ett skam av skam. Tyvärr för de med psykiska sjukdomar är det den sista definitionen som kommer närmast det som vi faktiskt upplever som en stigma .

Faktum är att vissa ordböcker även använder "stigmatisk mental sjukdom" som ett exempel i deras definitioner.

Jag hittade en ordboksdefinition som jag tycker är mycket bra: "En känsla av att något är fel eller pinsamt på något sätt." Det här är en känsla som tvingar oss att dölja vår diagnos eller driver våra familjer att låtsas att problemet är något annat. Detta håller oss ibland i skuggorna.

En titt på ordböcker som listar synonymer är mycket berättande. Ord som svart märke, brist, skam, skam, vanärhet, fel, fläck och skam, skam och skuld är bara några av de begrepp som gäller för den sociala stigmatiseringen av psykisk sjukdom. Det är inte vårt fel, men dessa ord visar varför vi ibland känner så.

Stigma och diskriminering i psykisk sjukdom

En person som har stigmatiserats på grund av psykisk sjukdom, verklig eller ens uppfattad, lider ofta diskriminering på jobbet, i skolan eller i andra sociala situationer som kyrkor eller klubbar. De kan skämmas av bekanta, vänner och till och med familj; De kan skratta bakom ryggen eller ansikten.

Stigma härrör vanligtvis från okunnighet, fördomar eller rädsla. Till exempel, när en person berättar för en vän eller kollega att han eller hon har bipolär sjukdom, kan svaret vara:

Människor med psykiska sjukdomar avvisas ofta av andra i sina liv på grund av uppfattningen att de är farliga, oansvariga eller bara för svåra att hantera - allt utan någon verklig förståelse för sjukdomen och ofta utan att veta dem tillräckligt bra för att göra någon form av rättvis bedömning. De kan också överföras till kampanjer på jobbet, eller bara i allmänhet sidled, även om deras villkor är väl under kontroll.

Hur man bekämpar Stigma i bipolär

För att bekämpa stigma är det första steget utbildning: när människor förstår mer om ditt medicinska tillstånd börjar de se dig realistiskt, snarare än genom linsen av deras rädsla.

Du måste också bekämpa negativa känslor i dig själv: tro att din psykiska sjukdom inte definierar dig, och människorna runt dig kommer att känna det självförtroendet och lära av det.

Ingen av dessa saker är lätt, och de kan utmana dig. Men kampen mot stigma är inte en omedelbar process, ändå - det tar tid. Ju mer du känner att du kan göra, ju mer det hjälper både dig och alla andra med bipolär eller annan form av psykisk sjukdom.