Effekter av premenstruella symtom på bipolär

Hur premenstruella symtom och PMDD kan förvärra bipolär sjukdom

Vad är effekterna av premenstruella symptom (PMS) eller premenstruell dysforisk störning (PMDD) på bipolär sjukdom ?

Låt oss ta en titt på vilka studier som berättar om premenstruella symtom överlagda på bipolär sjukdom, hur dessa symtom kan särskiljas från varandra, några vittnesmål från kvinnor som har upplevt denna fruktade dubbla duo av symptom och vad som kan göras för att hantera symtomen .

Som en sista fråga är diagnosen bipolär sjukdom någonsin missad, och symptomen är felaktigt hänförliga till premenstruell dysforisk störning?

Effekter av premenstruella symtom på bipolär sjukdom

Att leva med bipolär sjukdom ensam bör vara tillräckligt, men nya studier berättar för oss att många kvinnor med bipolär sjukdom förvärrar symtom under premenstrualperioden.

Även om det kan tyckas uppenbart att irritationen hos premenstruell spänning skulle accentuera symtomen på bipolär sjukdom, har forskare kunnat visa specifika sätt på vilka dessa månatliga symptom kan förvärra bipolär sjukdom. Kvinnor som rapporterar signifikanta premenstruella symptom:

Sammantaget har kvinnor som har premenstruella symtom som förvärrar symtomen på bipolär sjukdom en sämre sjukdomsförlopp, en kortare tid att återfalla och svårare bipolära symtom.

Hur vanligt är PMS och PMDD hos kvinnor med bipolär sjukdom?

En stor metaanalys (en studie som jämför resultaten av flera olika studier) visade att 44 till 68 procent av kvinnorna med bipolär sjukdom hade några premenstruella relaterade humörförändringar, 22 till 77 procent av kvinnorna med bipolär sjukdom uppfyllde kriterierna för premenstruell dysfori och 15 till 27 procent uppfyllde kriterierna för premenstruell dysforisk störning (PMDD.)

Premenstruella symtom jämfört med premenstruell dysforisk störning

Premenstruella symtom, när de uppträder, uppträder vanligtvis under lutealfasen av en kvinnas menstruationscykel. Detta motsvarar vanligtvis den tvåveckorsperiod mellan ägglossningen (som vanligen inträffar i mitten av cykeln) och tiden menstruationen börjar.

De olika termer som används för att beskriva dessa symptom baseras främst på svårighetsgraden av symtom. Premenstruellt syndrom (PMS) används för att beskriva den mycket vanliga irritabiliteten och känslomässig labilitet hos kvinnor före deras perioder. Premenstruell dysforisk störning har specifika kriterier, men det kommer till att PMDD är närvarande när premenstruella symtom påverkar din livskvalitets kvalitet väsentligt.

Det är viktigt att notera att det kan vara överlapp eftersom kvinnans premenstruella symptom kan variera månad till månad.

Kan bipolär sjukdom misdiagnostiseras som PMDD?

Svaret på huruvida någon kan felaktigt diagnostiseras med PMDD när de verkligen har bipolär sjukdom är ja. Detta är en orsak till att det är viktigt för kvinnor med PMDD att spåra deras symtom (se nedan.)

Få tillgång till PMS-rollen i bipolär sjukdom - Spåra dina perioder

Det kan tydligt vara till hjälp att avgöra om PMS eller PMDD förvärrar din bipolära sjukdom, men det är tyvärr inte så enkelt.

Det finns inga blodprov eller hormonprov, och det enda sättet att räkna ut detta är att spåra dina symtom dagligen i minst två månader.

Vissa kvinnor håller en tidskrift, gör en anteckning varje dag. Ett något objektivt sätt är att skriva ner symtom som irritabilitet och energinivå, vilket ger var och en av dessa symtom ett tal mellan ett och tio. Till exempel kan du betygsätta din irritabilitetsnivå som en, vilket innebär att du knappt känner sig irriterad eller en tio, med hänvisning till irritabilitet som är så illa som någonsin.

Det finns andra verktyg som kan hjälpa dig att följa dina symtom som PMDD-symptomspårare eller en av de tillgängliga telefonapparna som Clue Connect,

Spårningsperioder kan också vara till hjälp för dem som har diagnostiserats med PMDD men är oroade över att de faktiskt kan ha bipolär sjukdom.

Vittnesmål om effekten av premenstruella symtom på bipolär sjukdom

Ibland kan det hända att höra ord från andra som beskriver förhållandet mellan PMS och bipolär. Du kan se dig själv i några av dessa vittnesmål. Det är också till hjälp att påminna kvinnor med bipolär sjukdom att de inte är ensamma.

Här är vittnesbörd av fyra kvinnor:

Rider : "Detta slog hem för mig. Jag kan säga att det är premenstruellt, jag är en röra med min bipolära! Jag skulle vara full av raseri och ilska omkring en vecka före min tid. Inget hjälpte den känslan förrän jag fick min tid , och då skulle jag vara i förtvivlan igen. Yoyoing var ansträngande. Jag skulle kasta saker, gråta okontrollerbart och inte sova. Alla depressiva symptom kom tillbaka och jag tänkte: "Här går jag igen." Jag lade Abilify till mina meds, och det tycktes hålla mig mer jämn i ungefär en månad. Det ökar mitt självförtroende - och sedan föll allting ihop igen. En morgon hade jag en episod så illa det verkade omöjligt att komma ur funk. Den fysiska sidan effekterna av Abilify tillförd till min depression och fick mig att komma undan med, så det är tillbaka till doc för mer råd. "

Sam: "Ja, saker blev definitivt värre premenstruella. Mina cykler var bara 23 eller 24 dagar lång, och för en vecka före och tre dagar efter det var jag hemskt, en total korgfall. Så för 10 av 23 dagar levde helvetet för mig och min partner. Jag blev upprörd, arg, argumenterande. Det var eländigt. "

Geri : "Jag är så glad att se detta adresserat. Jag blev diagnostiserad Bipolär II i mitt slutet av 30-talet. Innan det visade jag bara att jag hade raser PMS. Min bipolära symtom (mestadels depression med några dagars hypomani cyklar snabbt varje månad. journaling och min psykiater hjälp kunde vi skilja de bipolära symptomen från premenstruella symtom eftersom de inte matchade varandra helt. Det är lite som de bipolära cyklerna på solskala (12 månader / år) och menstruationen är på en måncykel (13 månader / år). Så, som en förmörkelse, när de båda händer tillsammans är det en mild explosion. Jag är så glad att jag inte är ensam. (Nu ska jag inte ens ta reda på vad typ 2-diabetes och fibromyalgi gör för denna dans.) "

Troya : "Absolut varje månad finns det en annan munstycke i diskmaskinen från mig och sparkar den! Mina meds verkar klara av depressionen ganska bra, men jag märker att jag känner mig ganska låg när jag är för menstrual. Liksom de flesta kvinnor, Jag tenderar att vara lite tårig och moody, men det som är mest skrämmande är att min ilska blir out of control och jag går in i en fullblåst raseri. Jag är normalt en väldigt lugn person, men jag verkar bli så lindad över ingenting , spotta gift på alla - även främlingar på telefon - och bli mycket våldsamma mot mina möbler. Även mina hundar verkar veta och hålla sig borta. Det skrämmer mig verkligen och det tar mig åldrar att komma ner från all den mörka energin, lämnar mig helt uttömd efteråt. Inte roligt alls. "

Behandling / hantering av PMS / PMDD med bipolär sjukdom

Eftersom premenstruella symtom och PMDD kan försämra bipolär sjukdom, är det viktigt att kontrollera PMDD-symtom så väl som möjligt. Behandlingsalternativ för PMS / PMDD inkluderar:

källor:

Dias, R., Lafer, B., Russo, C., Del Debbio, A., Nierenberg, A., Sachs, G. och H. Joffe. Longitudinell uppföljning av bipolär sjukdom hos kvinnor med premenstruell exacerbation: resultat från STEP-BD. American Journal of Psychiatry . 2011. 168 (4): 386-94.

Teatero, M., Mazmanian, D., och V. Sharma. Effekter av menstruationscykeln vid bipolär sjukdom. Bipolär sjukdom . 2014. 16 (1): 22-36.