Vad ska du göra om din tonåring vägrar att gå till rådgivning

Vissa tonåringar är glada att gå till terapi. De tycker om att ha en objektiv vuxen som kan hjälpa dem med några av sina problem.

Att övertyga om en motvillig tonåring att gå till rådgivning kan dock känna sig som en uppförsbacke. Det låter många föräldrar undra om de borde tvinga sitt barn att se en terapeut, erbjuda muta eller bara ge upp tanken på terapi helt och hållet.

Om du misstänker att din tonåring har ett psykiskt problem, beteendestörning eller missbruk problem är behandling viktig. Det finns flera saker du kan göra för att hjälpa din tonåring få den behandling han behöver.

Ska du tvinga din tonåring att få behandling?

Att dra din tonåring för att se en rådgivare kan inte vara effektiv. Hur bekväm skulle du prata med en främling om någon tvingade dig att göra det?

En tonåring som känner sig tvungen att få behandling är sannolikt inte motiverad att förändras. Så även om de blir slagna till sina möten, kommer de inte troligen att prata om sina problem - åtminstone inte på ett produktivt sätt.

Det är inte att säga att du inte bör göra det obligatoriskt att din tonåring närvarar åtminstone några möten. Ibland kan en skicklig terapeut hjälpa en tonåring att känna sig mer bekväm efter några sessioner.

Naturligtvis kan det finnas tider när din tonåring behöver hjälp oavsett om han håller med om det.

Om han riskerar att skada sig själv eller någon annan, ring 911 eller ta honom till akuten. Om han bedriver riskfyllt beteende, som om han är droger, bör behandlingen vara obligatorisk eftersom han inte kan göra hälsosamma val på egen hand.

Hur man tar upp ämnet med din tonåring

Dela varför du tycker att rådgivning är viktig och hur det kan vara till hjälp.

Be om inmatning från din tonåring och var villig att lyssna på dina tonårs åsikter.

Det är vanligt att tonåringar blir generad av sina problem och det kan vara svårt för dem att erkänna att de behöver hjälp. Så det är viktigt att undvika att skicka ett meddelande som kan få honom att skämmas.

Hur du uttrycker dina bekymmer gör stor skillnad i hur din tonåring sannolikt kommer att reagera. Implikera inte att din tonåring är galen eller att hon inte är tillräckligt smart för att göra bra val.

Säg något, "Jag undrar om det skulle vara till hjälp för dig att få någon att prata med förutom mig." Eller säg, "Jag vet inte alltid hur man hjälper dig med problem så jag undrar om det kan vara till hjälp för dig att prata med någon som arbetar med tonåringar."

Prata med din tonårds doktor

Oavsett om du är orolig över eventuella ADHD, eller om du tror att din tonåring kan ha depression , börja med att prata med din tonårds primärvårdspersonal. En läkare kan bedöma din tonårs behov och hjälpa dig att avgöra om din tonåring behöver rådgivning.

Om ytterligare behandling är nödvändig kan en läkare identifiera de mest lämpliga tjänsterna och behandlingspersonal för ditt barn. Även om din tonåring inte är villig att delta i dessa tjänster är det viktigt att du förstår dina alternativ och resurser.

Om din tonåring inte är villig att lyssna på dina rekommendationer om hur rådgivning kan vara till hjälp, kan han vara villig att lyssna på sin läkare. Hans läkare kan kunna förklara hur rådgivning fungerar och hur behandlingen kan hantera symptomen.

Alternativ om din tonåring vägrar rådgivning

Om din tonåring vägrar att gå till rådgivning, förtvivla inte. Du har fortfarande flera alternativ om hur du får hjälp.

> Källor

> Baldridge S, Symes L. Precis mellan oss: En integrerad granskning av konfidentiell vård för ungdomar. Journal of Pediatric Health Care . 2018; 32 (2).

> Craciun B. Effektiviteten av att tillämpa ett kognitivt beteendeterapiprogram i minskande perfektionism, irrationella övertygelser och tonårs stress. Procedur - Sociala och beteendevetenskaper . 2013; 84: 274-278.