Cerebellum Plats och Funktion

Den cerebellum (som är latin för "liten hjärna") är en stor struktur av bakbenet som ligger nära hjärnstammen . Denna del av hjärnan är ansvarig för ett antal funktioner, inklusive motoriska färdigheter som balans, koordination och hållning.

Var ligger cerebellum?

Hjärnbulten är den största strukturen i bakbenet och kan hittas i den bakre delen av skallen under de temporala och occipitala lobben och över hjärnstammen.

När man tittar på hjärnan ser cerebellum ut som en mindre struktur som är skild från hjärnan, som befinner sig under hjärnhålan i hjärnbarken. Hjärnbenet består av en cortex som täcker vit materia, liksom en ventrikel fylld med vätska. Det är också uppdelat i två hemisfärer som hjärnbarken.

Cerebellum utgör bara 10 procent av hjärnans totala volym, men den innehåller mer än hälften av hjärnans neuroner .

Vad gör Cerebellum?

Hjärnbulten spelar en viktig roll i motorstyrning, samordning av motorrörelser och balans, bland annat.

Det finns flera nyckelfunktioner av cerebellumet.

Koordinering av kroppens frivilliga rörelser

Rörelse är en komplex process som kräver ett antal olika muskelgrupper som arbetar tillsammans. Tänk på hur många muskelgrupper som är involverade i att gå, springa eller kasta en boll. Medan hjärnhjärnan inte är tänkt att initiera rörelse, hjälper denna del av hjärnan till att organisera alla åtgärder hos de muskelgrupper som är involverade i en viss rörelse för att säkerställa att kroppen kan producera en flytande, samordnad rörelse.

Balans och hållning

För att förstå den viktiga roll som cerebellum spelar kan det vara till hjälp att titta på vad som händer när funktionen av denna del av hjärnan försämras. Drickalkohol har till exempel en omedelbar effekt på cerebellum och leder till störningar i kroppens samordning och rörelser.

Människor som är allvarligt berusade kan upptäcka att de inte ens kan gå i en rak linje eller röra sin egen näsa när de ställs.

Motorlärning

När du lär dig att utföra en ny färdighet som att cykla eller slå en baseball, går du ofta igenom en prov-och-fel-process. När du finjusterar dina motorrörelser blir du så småningom bättre kunna utföra färdigheten och så småningom kan du utföra åtgärden sömlöst. Den cerebellum spelar en viktig roll i denna motorinlärningsprocess.

referenser:

Carey, DP (2001). Lilla hjärnan. I P. Winn (Ed.)., Ordbok av biologisk psykologi. London: Routledge.

Freberg, L. (2009). Upptäcka biologisk psykologi. Belmont, CA: Wadsworth.

Kniermin, J. (nd). Kapitel 5: Cerebellum. Neurovetenskap Online: En elektronisk lärobok för neurovetenskaper. University of Texas Health Science Center i Houston. Hämtad från http://neuroscience.uth.tmc.edu/s3/chapter05.html.

Llinas, RR, Walton, KD, & Lang, EJ (2004). Kapitel 7: Cerebellum. I GM Shepherd, den synaptiska organisationen av hjärnan. New York: Oxford University Press.