ADHD och motivationsproblem

Otillbörligt märkt som lat?

Tyvärr märks ofta vuxna och barn med ADHD som omotiverad, lat eller till och med apatisk. Dessa negativa etiketter är orättvisa och skadliga. Istället för enkel latskap eller brist på motivation återspeglar denna "oändlighet" eller "tröghet" ofta de försämringar i verkställande funktion som kan associeras med ADHD. Att förstå dessa försämringar är viktigt för att korrigera missuppfattningar om ADHD som tenderar att springa ihop.

Funktionsunderskott påverkar en persons förmåga att komma igång, organisera och bibehålla ansträngningar för uppgifter. Individen kan till och med uppleva en känsla av förlamning i samband med en uppgift eller ett projekt - som vill komma igång men inte kunna göra framsteg på något sätt. Ett ADD / ADHD-diskussionsforum beskriver denna känsla:

"Jag kommer ofta sitta på jobbet vid mitt skrivbord, tittar över min lista, och bara stirrar på den under långa perioder. Jag kan inte bestämma vad jag ska göra först och när jag bestämmer mig, kan jag inte komma igång om det inte är en uppgift jag tycker om. Jag sitter bara och stirrar mycket på väggen och tänker på alla slags störande tankar och känner att jag försöker skjuta genom en tegelvägg. "

Denna känsla av förlamning kan snabbt leda till känslor av att vara överväldigad, förhalning och undvikande, och resulterar slutligen i problem med produktiviteten. Det kan också leda till negativa reaktioner från andra som blir förvirrad och frustrerad av inkonsekvenserna hos personen med ADHD som kan klara sig bra när uppgiften är stimulerande och intressant eller när den är ny och spännande men inte fungerar lika bra när uppgiften är tråkig eller repeterande.

Även om personen kan starta uppgiften, kan de ha stora svårigheter att vara uppmärksam och fortsätta i denna ansträngning. Även om de kanske vet vad de behöver göra för att få saker klar, så svårt som de försöker, kan de bara inte.

Fördröjdhet resulterar i alla slags problem för barn och vuxna med ADHD. Att behålla fokus på en tråkig uppgift kan tyckas nästan omöjligt, eftersom individens uppmärksamhet vandrar bort till mer intressanta aktiviteter och tankar.

Vad som också kan hända är att barnet eller vuxna med ADHD efter upprepade frustrationer kan börja känna sig mindre motiverade. Det kan vara svårt att bli upphetsad och hoppfull om någonting och sedan krascha ner om och om igen.

Vad kan hjälpa till?

Först och främst är det viktigt att aktivt engagera sig i behandling av ADHD . Anslut dig till en läkare som har erfarenhet av att behandla ADHD, och öppet och regelbundet kommunicera med honom eller henne om ditt (eller ditt barns) symtom.

Du kan också prova följande strategier:

Vilka är några av de strategier och tips som du visade var till hjälp när du började och behålla fokus på en uppgift som är överväldigande eller helt enkelt tråkig? Det hjälper alltid att höra från andra om hur de hanterar liknande problem. Då kan du prova fler strategier och välja de som fungerar bäst för dig. Dela dina egna erfarenheter och tips här.