5 minne tips som kommer att öka din hjärnkraft

1 - Tuggummi

Martin-dm / iStockphoto

I en studie upptäckte forskare att deltagare som tuggade tuggummi genom ett batteri av minne och uppmärksamhetstester gjorde nästan 25 procent högre än de som inte gjorde det.

Förklaringarna för detta fenomen är inte helt tydliga, men vissa forskare spekulerar på att tuggummi kan öka aktiviteten i hippocampus , ett område i hjärnan i samband med minne och uppmärksamhet.

En annan studie visade att en kort burst av tuggummi som tuggade strax innan ett test ledde till ett fönster på 15 till 20 minuter där deltagarna kunde komma ihåg 25-50 procent mer än deras icke-tuggande motsvarigheter.

Återigen är de exakta orsakerna fortfarande okända, men studieens författare föreslog en teori som de kallar "mastication-inducerad upphetsning". Med andra ord leder tuggummi till upphetsning och ökar blodtillförseln till hjärnan. Detta leder till en kort hjärnhöjning som resulterar i bättre testprestanda.

2 - Flytta dina ögon från sida till sida

londoneye / Vetta / Getty Images

I en studie fann forskare att deltagare som flyttade ögonen från sida till sida i bara 30 sekunder varje morgon utförde i genomsnitt 10 procent bättre på återkallningsuppgifter senare. Studien fann också att sådana bilaterala ögonrörelser minskar falska minnen på minnesuppgifter med 15 procent.

Varför skulle ögonen leda till bättre minne? Trots att förklaringar fortfarande är spekulativa, förutser forskare att dessa horisontella ögonrörelser hjälper till att aktivera och länka både hjärnans högra och vänstra hemisfärer.

Så kommer att vinkla dina ögon fram och tillbaka för att hjälpa dig med de stunderna av daglig glömska? Medan forskarna ännu inte är säkra, föreslår de att det verkligen inte kommer att skada.

3 - Ta en snabb strömbrytare

Paul Bradbury / OJO Bilder / Getty Images

Nästa gång du står inför ett tufft test eller arbetsprojekt, försök ta en snabb powernap före hand. I en studie såg deltagare som nappade bara 45 till 60 minuter före en minnesuppgift en fem gånger förbättrad prestanda.

Experter har länge vetat att sömn spelar en viktig roll i minnet. En av de främsta förklaringarna till varför vi sover är att vårt nattliga slummer är nödvändigt för minneskonsolidering och hjärnrengöring .

Forskare har också funnit att sova strax efter att du läst något som kan spela en viktig roll i minnet. I laboratorieexperiment upplevde möss som sov strax efter en inlärningsuppgift en större dendritisk tillväxt i huvudområdena i hjärnan än hos möss som var sömnberövade.

Så om du behöver en ursäkt för en snabb tupplur, förklara bara att du försöker förbättra ditt minne.

4 - Clench Your Fists

Lane Oatey / Blue Jean Images / Samling Blandning: Ämnen / Getty Images

En studie fann att (för högerhänta) knyter din högra knytnäve innan du lär dig något och sedan knyter din vänster när du kommer ihåg det kan bara leda till bättre minne. (Om du är vänsterhänt, gör motsatsen).

Varför skulle sådana kroppsrörelser leda till bättre återkallelse? Förklaringar är långt ifrån tydliga, men det märkliga tricket kan fungera för att knyta näven aktiverar vissa delar av hjärnan. För högerhänta individer aktiveras höger vänster sida av hjärnan som är associerad med minnesbildning. Gripande vänster hand aktiverar motsatt sida, vilket är kopplat till minnesåterkallelse.

I studien hade forskare deltagarna i en 45-sekunders boll med sin högra hand innan de memorerade en ordlista. Deltagarna grep då bollen med sin vänstra hand när de skrev ner så många ord som de kunde komma ihåg. Andra grupper av deltagare följde det omvända förfarandet eller höll bara en boll löst.

De som hade börjat genom att gripa med sin rätt och sedan bytte till sin vänstra hand utförde bättre på minnesuppgifterna än de i de andra grupperna.

Medan experter varnar för att mer forskning behövs, föreslår de att försök med det här enkla minnesschacket inte skadar och kan till och med hjälpa till.

5 - Skriv ner den

Hero Images / Getty Images

Försök skriva ner vad du vill komma ihåg. Nej, det är inte så att du kan se tillbaka på det senare och påminna dig själv (det är bara en extra fördel). Psykologer har faktiskt funnit att bara handlingen att skriva saker ner kan öka minnet.

En studie är forskare från UCLA att studenter som skriver klassnoteringar för hand lär sig mer än de som skriver sina anteckningar på bärbara datorer. Inte överraskande kunde de bärbara användarna ta mer anteckningar än handskribenterna, men experterna fann att de som skrev hade ett svagare minne och förståelse för studiematerialet.

Handstil kan vara långsammare och mer krävande, men när det gäller minnet verkar det som långsamt och stabilt är vad som vinner tävlingen.

källor:

Mueller, PA, & Oppenheimer, DM Pennen är mäktigare än tangentbordet: Fördelar med longhand över laptop notering. Psykologisk vetenskap; 2014. doi: 10.1177 / 0956797614524581.

Onyper, SV, Carr, TL, Farrar, JS, Floyd, BR Kognitiva fördelar med tuggummi. Nu ser du dem, nu gör du det inte. Aptit. 2011; 57 (2): 321-328.

Propper, RE, McGraw, SE, Brunye, TT, & Weiss, M. (2013). Att ta hand om minnet: Ensidig handknutning ändrar episodisk återkallelse. PLOSOne, 2013; 8 (5).