Binjurarna och det endokrina systemet

Binjurarna är en typ av endokrin körtel som är triangelformad och ligger ovanpå njurarna. Dessa körtlar frigör hormoner som kan påverka en mängd olika kroppsprocesser och kan påverka beteendet.

Strukturera

Ordet adrenal kommer från den latinska annonsen som betyder "nära" och Renes betyder "njure". Binjurarna är en del av kroppens endokrina system som består av ett system av körtlar som släpper ut kemiska budbärare som kallas hormoner.

Dessa hormoner transporteras genom blodbanan till specifika vävnader och organ.

Biverkningar från binjurarna

När binjurarna producerar för mycket eller för lite av ett hormon kan sjukdom resultera. Olika typer av binjurstörningar innefattar Cushings syndrom och Addisons sjukdom.

De hormoner som frigörs av den yttre delen av binjurarna hjälper till att kontrollera saker som immunförsvaret och ämnesomsättningen.

De hormoner som frigörs av den inre cortexen styr kroppens stressrespons och kallas ofta som kamp eller flygrespons. När det står inför ett hot, släpper kroppen ut stresshormoner som förbereder kroppen att antingen stanna och hantera problemet ("fight") eller undvika problemet ("flight").

Har du någonsin varit i en situation där du var väldigt rädd? Din hjärtfrekvens och andning ökar troligen som du blev spänd och redo att vidta åtgärder. Det är kroppens svar på stresshormonepinefrin. Genom att lägga din kropp på hög varning är du bättre beredd att vidta åtgärder eller löpa från hotet om det behövs.

Kallas också: Suprarenalkirtlar, "Njurhattar"