Rodnad och social ångestsyndrom

Rodnad är ett normalt fysiologiskt svar som resulterar i ansikte, nacke och / eller bröst blir rött. Det är också ett vanligt symptom på social ångestsyndrom (SAD), vilket innebär en rädsla för att vara i fokus eller negativt utvärderas eller bedöms av andra.

Rodnad som är besvärligt kan vara en källa till känslomässig smärta och missförstånd, som andra kan anta att du är generad eller gömmer något när det bara är din ångest som spelar upp sig.

Fem myter om rodnad

Trots att det inte finns några bevis som stöder dem fortsätter många myter om rodning. På grund av dessa myter kan de som rodnar fortsätta att missförstås.

1. Blushing Alltid Signaler Förlägenhet

Rodnad kan bero på starka känslor som förlägenhet, ilska eller spänning. Det kan dock också vara kopplat till medicinska problem som karcinoid syndrom, feber, klimakteriet, rosacea, läkemedel som används för att behandla diabetes och högt kolesterol och andra utlösare som alkohol, het eller kryddig mat och snabba temperaturförändringar.

2. Om du försöker svårt, kan du sluta rodna

När du rodnar breddar blodkärlen i ditt ansikte, vilket gör att mer blod kan passera till huden. De små musklerna i dina blodkärl håller vanligtvis kärlna lite pressade; Men under en rodnad episod skickar nerver i din kropp signaler för att slappna av i dessa muskler.

Eftersom denna åtgärd är automatisk är det nästan omöjligt att sluta när det har börjat.

I själva verket desto hårdare försöker du sluta rodna, den rädda du brukar få.

3. Alla människor med social ångestsyndrom

Rodnad är ett symptom på social ångestsyndrom ; Men inte alla som har SAD har problem med rodnad. Dessutom, inte alla som rodnar har social ångestsyndrom.

Men för dem med SAD som har problem med rodnad sker vanligt ansikte oftast ofta.

När en person med social ångestsyndrom rodnar, går det oftast med en mängd negativa automatiska tankar , som "Alla märker hur rött jag är" eller "Alla tycker att jag är konstig." Vissa människor med SAD rodnar när de läggs på plats, gjorde uppmärksamheten, eller vaknade i en social situation.

4. Rökning kan inte kontrolleras

I själva verket finns ett antal behandlingar tillgängliga för rodnadsproblem. Om din rodnad överensstämmer med andra fysiska symptom eller visas tillsammans med ett medicinskt problem är en medicinsk orsak sannolikt och en läkare kan erbjuda den bästa behandlingen.

När rodnad är ett symptom på social ångestsyndrom är kognitiv beteendeterapi (CBT) riktad mot den underliggande ångest som upprätthåller rodning ett bra behandlingsalternativ. Genom CBT kommer du att lära dig att tänka, agera och känna sig annorlunda, vilket i sin tur kommer att ha en positiv inverkan på dina problem med rodnad. Ett annat behandlingsalternativ som kan hjälpa till samtidigt är mediciner för att behandla SAD .

5. Blushing är alltid en dålig sak

I en 2016-studie av 102 barn i åldern 4,5 år som ombads att sjunga framför en publik och sedan titta på deras prestanda framför publiken, i motsats till vad som kan förväntas, var rodnad relaterad till lägre social ångest (betygsatt av föräldrarna ) för vissa barn.

Resultaten av denna studie visade att för barn som visade "positiva" blyga beteenden (t ex leende medan avskräcka blicken), betyder mer rodnad inte mer social ångest. I motsats till detta för barn utan dessa positiva blygade beteenden betydde mer rodnad mer social ångest.

Dessutom var barn med "negativa" blygade beteenden (t.ex. negativa ansiktsuttryck) mycket socialt oroliga, om de rodnade eller inte.

Författarna till studien drog slutsatsen att för barn kan de som rodnar och har negativa eller inga ansiktsuttryck visa tidiga tecken på problem med social ångest. Å andra sidan, barn som rodnar men har positiva ansiktsuttryck som leende visar förmågan att använda adaptiva sociala mekanismer.

Det är tydligt att mer forskning måste genomföras i detta ämne för att förstå betydelsen bakom en rodnad. Det verkar emellertid klart att det inte är något att vara alltför bekymrad över om inte ditt barn uppträder stört av rodnaden.

Hur man hanterar rodnad på grund av social ångest

Om rodnad är ett problem för dig, är det viktigt att veta hur man förhindrar det och minska sin påverkan. För att förhindra rodnad innan den börjar, tänk på de situationer där du vanligtvis rodnar. Om det är vanligt när du är skapad för att vara centrum för uppmärksamhet, ha en plan för att klara det när det händer.

Det kan innebära avslappningsstrategier som du kan använda i ögonblicket, till exempel djup andning eller fokusering på en positiv mantra som "Jag är lugn och avslappnad". Precis som de barn som leende medan de rodnade, kan du också rodna utan att spira i en ångestattack.

Ett ord från

Om rodnad är problematisk för dig till den punkt som det stör dig om ditt dagliga liv, stör jobbet eller håll dig tillbaka på jobbet, överväga att rådgöra med en psykiatrisk specialist, speciellt om du inte redan har diagnostiserats med en ångestsyndrom.

Det här gör att du kan avgöra om det finns en orsak som inte är orolig, vilket gör att du rodnar eller tar emot behandling som kognitiv beteendeterapi för att hjälpa dig att hantera negativa tankar som kan göra rodnad sämre.

källor:

> Nikolić M, Colonnesi C, de Vente W, Bögels SM. Röda i tidig barndom: Känsla av kön eller socialt angelägen? Känsla . 2016; 16 (4): 475-487. doi: 10,1037 / emo0000131.

> Pelissolo A, Moukheiber A. Open-label behandling med escitalopram hos patienter med social ångestsyndrom och rädsla för rodnad. J Clin Psychopharmacol 2013; 33: 695-8. doi: 10.1097 / JCP.0b013e31829a878b.

Social ångest institut. Rodnad: ett symptom på social ångest.