Gör gift Gift förbättrad livslängd?

Och varför är det bra att vara singel

När du blir gammal, vem tar hand om dig? För många är det en man eller en fru. Så förbättrar äktenskapet livslängden? Här är vad forskning visar.

Förbättrar äktenskap livslängden?

Äktenskapet var en av de första icke-biologiska faktorer som identifierades som att förbättra förväntad livslängd. Förklaringen var att gifta människor tenderar att ta färre risker med sin hälsa och har bättre mental och emotionell hälsa.

Äktenskapet ger också mer socialt och materiellt stöd, vilket innebär att någon ska ta dig till doktorn eller ta hand om dig när du är sjuk.

Forskningen visar emellertid att skillnaden mellan gifta människor och enskilda människor, när det gäller hälsa, minskar. Det kan bero på att definitionerna av äktenskap ändras, eller att människor har andra försäljningsställen.

Det föränderliga ansiktet av äktenskap och livslängd

Ingen säger att ha ett papper som säger "gift" på det kommer att förbättra din livslängd. Det finns dock något om människor som bor i ett äktenskap som förbättrar livslängden - eller för att vara mer exakt, det fanns något om människor som levde i äktenskap på 70-talet som visade sig förbättra livslängden.

Nu kan folk listas som "singel aldrig gift" i folkräkning, men lever med någon och upplever alla hälsofördelar med äktenskap utan att ha äktenskapsintyg.

Detta komplicerar forskning om äktenskap och hälsa.

Att vara ensam kan vara hälsosam

Forskning visar att människor som är ensamma, särskilt män, lever längre än någonsin tidigare. Tidigare hade män som aldrig gift sig haft den lägsta förväntade livslängden, men nu slutar de aldrig gifta männen på sina nuvarande gifta motsvarigheter.

Experter tror att skillnaden i förväntad livslängd blir mindre eftersom ensamstående män nu har tillgång till stöd och hälsofördelar som tidigare kom bara för att deras fru tog hand om dem. Med andra ord för 40 år sedan hade gifta män haft fördelen (över aldrig gifta män) eftersom de hade sina fruar för att se till att de gick till doktorn och tog hand om sig själva. Nu tar män mer ansvar för sin egen hälsa och det är normalt för en man att uttrycka oro över sin hälsa och vidta åtgärder.

Varför att vara änka gör ont

Att förlora en make som du har bott med hela ditt liv är förödande för både män och kvinnor. Som ett resultat visar forskning att personer som är änka har lite sämre hälsa än människor som är gifta. Det här är en fråga som har förvärrats de senaste åren: Ingen vet verkligen varför erfarenheten av att vara änka nu är mer hälsoskadlig än att vara änka i det förflutna, men det är möjligt att människor hade mer av ett samhälle och en förlängd familj till hjälpa dem ut. Nu är änkan mer sannolikt att isoleras.

Oavsett om du är singel, gift eller änka, finns det saker du kan göra på egen hand för att förbättra din livslängd utanför ett förhållande.

Källa:

Liu H, Umberson DJ. Tiderna är en förändring ": Civilstånd och hälsorelaterade skillnader från 1972 till 2003. J Health Soc Behav 49 (3), 2008.