Hur undvikande är ett spel: 3 sätt att skydda dig själv

Hur man slutar tro på att vara perfekt kommer att göra dig lycklig

Alla vet att lotteriet är ett spel. Du spelar dina nummer varje vecka och hoppas bli den stora vinnaren. Tyvärr, för de flesta människor betalar den gamble aldrig av sig.

Undvikande som en aspekt av social ångestsyndrom (SAD) avser de saker du gör för att skydda dig från att känna dig orolig. Vanligtvis innebär det att man antingen helt och hållet undviker sociala och prestationssituationer eller står inför dem med "säkerhetsbeteenden" som att dölja dina händer , ditt ansikte, tala i tyst röst etc.

I samband med social ångest kan undvikande betraktas som ett spel. Vad kostar och vad är utbetalningen?

För de flesta spelar du med ett hopp om att om du bara kan vara säker, så kommer ingen att någonsin se dig agera dum, göra ett misstag eller skämma bort dig själv. Du kommer aldrig att ge ett tal och flubba dina ord.

Du kommer aldrig att vara på en fest och har ingen att prata med. Du kommer aldrig att spilla din dryck eftersom din hand skakade så mycket. Du kommer att vara perfekt .

Grattis, du vann. Men gissa vad? Priset är inte vad du trodde det skulle vara. Perfektion blir ditt fängelse. Gambleen som du kan bara stanna perfekt om du undviker någon form av interaktion kommer att förbruka ditt liv. Och ditt liv kommer att smala.

Vad är alternativet? Här är 3 sätt att stoppa spel på en perfekt framtid.

1. Inse att ingen är perfekt

Inse att perfektion är en illusion. Människor med social ångest sadelas med tanken att det finns en "rätt" väg och en "fel" sätt att göra allt.

Vet alla du vet på samma sätt. Räknar alla på samma sätt med telefonen?

Tala i samma volym? Skratta i samma grad? Världen är en mycket mer förlåtande plats för mångfald än vad du ger det kredit för. Det finns ett brett spektrum av beteende som anses vara socialt acceptabelt. Så länge du inte är aggressiv, konfronterande, försumlig, skadlig eller någon av de andra egenskaperna som generellt orsakar skada på andra, kommer de flesta att skära dig lite slö.

Ge dig själv samma utrymme för att vara lite off-kilter. Se din ångest som endearing och en unik del av vem du är. Poke roligt på dig själv. Var verklig och ofullkomlig. Du kan bli förvånad över den reaktion du får.

2. Titta på nya situationer som lärandeupplevelser

Tänk dig om du tog varje öre som du någonsin har spenderat på lotteriet och ställt in det på ett bankkonto istället. Tänk nu att bankkontot betalade en ränta, och över tiden ökade summan till en betydande mängd besparingar. Så småningom kanske du inte har vunnit lotteriet, men du skulle säkert ha investerat och ha något att visa för det.

Samma sak kan sägas om undvikande. I stället för att spela bort varje potentiellt socialt möte eller prestationssituation som en chans att "förbli perfekt" och "inte göra ett misstag", vad händer om du samlade var och en av dessa situationer över tiden som chanser att lära dig? Hur mycket skulle du ha vuxit under samma period?

3. Inse att det blir socialt bekvämt tar tid

Du kan prenumerera på tanken att om du lider av social ångest är din hud inte lika tjock som andra människor - att utsätta dig för situationer orsakar för mycket ångest, stress, smärta och lidande. Sluta tänka så långt framåt.

Som första gången, skulle du anmäla dig till ett maraton? Exponering betyder inte att du hoppar in i poolens djupa ände. Bygg din motståndskraft långsamt. Ta ett litet steg i taget för att bli mer bekväm.