Frågan om fobi är fonofobi

Rädsla för fobier är fobofobi. Denna ångestsyndrom kan leda till en självreplikerande cykel som slutligen resulterar i eskalerande cirkulära rädslor.

Vissa människor med fobofobi har redan en eller flera befintliga fobier, medan andra är rädda för att de kan utveckla en. Fobofobi är ofta, men inte alltid, kopplad till andra ångestsjukdomar.

Fobofobi med en etablerad fobi

Om du redan har en etablerad fobi, kan du ha större risk att utveckla fobofobi.

Detta beror på att ett vanligt symptom på någon fobi är förväntad ångest , vilket orsakar ökad rädsla för dagar eller veckor som leder till en planerad konfrontation med föremålet för rädsla .

Därför kan du börja frukta inte bara din ursprungliga trigger utan också din egen reaktion på den. Över tiden kan denna fruktan förvärras och utvecklas till fobofobi.

Fobofobi utan en etablerad fobi

Det är möjligt att utveckla fobofobi även om du aldrig haft en faktisk fobi. Till exempel kan du oroa dig för att du kommer att utveckla en fobi av något du älskar, eller att du kommer att utveckla en fobisk reaktion som begränsar dina dagliga aktiviteter.

Fobofobi är en ångestsjukdom som är grundad i den grundläggande rädslan för att utveckla en sjukdom. När du förstår att fobier är ett livbegränsande tillstånd, är det inte svårt att förstå att en fobi kan bli föremål för rädsla.

En självuppfyllande profetia

Fobofobi är intressant eftersom det är en av de enda sjukdomsskräcken som faktiskt kan leda till det rädda resultatet.

Medan rädslan för cancer (karcinofobi) inte ökar oddsen att utveckla den, kan rädslan för fobier leda till en fobi.

Hur händer det? Du begränsar gradvis dina aktiviteter i ett ständigt ökande försök att minimera din exponering för rädda reaktioner. Med tiden kan detta leda till agorafobi .

Om din rädsla är centrerad kring ett visst objekt eller en situation kan du gradvis utveckla en fobi av det objektet eller situationen.

Förstå fobofobi

Liksom alla fobier är fobofobi ett överdriven rädslesvar. Medan i andra fobier fokuserar det irrationellt ökade svaret på ett specifikt objekt eller en situation, i fobofobi är rädslan av själva rädslan.

Om du har fobofobi, är du sannolikt motsatsen till en adrenalinmissbrukare . Snarare än att uppleva en spänning när den står inför dina rädslor, kan du gå ut ur din väg för att undvika alla situationer som orsakar ökad ångest.

Denna självskyddande instinkt kan ha förödande effekter på ditt arbete eller skolliv, vilket gör att du minimerar risker som kan leda till stora fördelar. Det kan också påverka ditt sociala liv genom att leda dig att undvika situationer som du uppfattar som ångestframkallande.

Behandling

Fobofobi svarar vanligtvis bra på standardfobibehandlingar som kognitiv beteendeterapi och hypnos. Eftersom phobophobia ofta är kopplad till andra ångestsjukdomar är det emellertid viktigt att samtidigt behandla alla tillstånd.

Din terapeut kommer noggrant att diagnostisera alla tillämpliga störningar och skapa en anpassad behandlingsplan som uppfyller dina unika behov.

Fobofobi kan vara svår att hantera, men med rätt behandling finns det ingen anledning att begränsa ditt liv.

Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan). Washington, DC: Författare.