Hur man kontrollerar din Facebook-beroende

Medan Facebook-missbruk inte är ett erkänt tillstånd har det blivit ökande oro från Facebook-användare och de som bryr sig om dem - att Facebook kan vara beroendeframkallande och att Facebook-användningen har flera potentiellt skadliga effekter.

Det är viktigt att veta att missbruk har ett antal egenskaper, inklusive hur mycket tid som spenderas på beteendet, uteslutandet av andra beteenden och den negativa inverkan på viktiga områden i livet.

Kom ihåg att många människor loggar in på Facebook varje dag utan några skadliga konsekvenser. Men om du eller någon du bryr dig om verkar bli beroende av Facebook eller utvecklar problem relaterade till Facebook-användning, så här är några förslag på hur du hanterar dem.

Observera att dessa förslag inte utgör medicinsk rådgivning, och du bör kontakta din läkare om du tror att du kan ha ett verkligt fysiskt eller psykiskt problem.

Spenderar för mycket tid på Facebook

Det första steget är att fastställa hur mycket tid som spenderas på Facebook. Även om du tittar på Facebook varje dag, kanske du inte använder Facebook för mycket.

Börja med att använda våra tips för studenter som använder internet. Din totala skärmtid - exklusive arbete och skolrelaterad datoranvändning - får inte överstiga två timmar per dag. Detta inkluderar tv och textning.

Förslag: Om du spenderar mer än två timmar per dag på skärmtid, och du tror att Facebook är den skyldige, bestämmer du hur mycket tid du realistiskt kan spendera på Facebook samtidigt som resten av din skärmtid hålls inom 2 timmar.

Välj sedan tid på dagen kommer du logga in på Facebook. Till exempel kan du tillåta dig en halvtimme på kvällen varje dag, eller du kan dela upp den till 15 minuter på morgonen och 15 minuter på kvällen. Använd sedan en timer och sluta när larmet berättar att tiden är uppe.

Blir Facebook för viktig?

Tänk på om Facebook-tid har blivit det viktigaste i ditt liv, jämfört med andra aktiviteter, inklusive arbete, skola, rekreation, realtid med vänner och familj och andra intressen.

Om Facebook ligger högst upp i listan kan det hända att det utvecklas ett problem. Och om andra aktiviteter ges upp för att ge mer tid till Facebook-användning, är det definitivt ett problem med prioritering.

Var särskilt uppmärksam på följande:

Dessa kan bli allvarliga skador som kan orsaka verkliga problem i en persons liv.

Förslag: Gör en lista över alla saker du vill göra, istället för att spendera tid på Facebook. Börja sedan planera din tid med minst en aktivitet du skulle vilja göra istället för att spendera tid på Facebook varje dag. Om du till exempel vill läsa en bok men inte har haft tid, ta boken med dig när du går ut och ta ut den och läs den under din paus istället för att logga in på Facebook. De aktiviteter du använder för att ersätta Facebook-tid kan vara ganska små, men se till att du följer igenom och gör minst en varje dag. Och tre måltider om dagen, en dusch varje dag, och regelbundna badrumsbesök ska äga rum varje dag.

Facebook kan orsaka känslomässiga problem

Facebook kan börja fint, men snabbt bli otäckt. Ibland kan människor bli mycket upprörda och upptagna med saker som läggs upp på Facebook. Har någon av följande hänt dig?

Förslag: Ta aldrig emot en vänförfrågan från någon du inte känner till. Unfriend någon som har cyber-stalked, cyber-mobbad eller sexted dig på Facebook omedelbart och lägg till dem i din blockerade lista.

Om du har ett stort antal Facebook-vänner, kombinerar arbetsförhållanden och bekanta, öppnar du ett LinkedIn-konto och flyttar alla dina professionella kontakter till det kontot. Du kan maila dem för att förklara att du använder LinkedIn för ditt professionella nätverk och Facebook för nära vänner och familj. Ta sedan bort någon du inte litar på eller vet väl. Om en av dina vänner upprepade gånger postar kommentarer som du tycker är störande eller stötande, kan du dölja sina kommentarer utan att missa dem. Kolla in sekretessinställningarna så att andra inte kan se taggade bilder av dig.

Ta ut din dåliga sida

Vissa människor störs av hur Facebook kan ta fram sin dåliga sida. Om det skickas kommentarer som skadar andras känslor, lägger upp bilder som visar dig i ett dåligt ljus eller i allmänhet blir lite för nosy med andras affärer, kan dina fingrar ibland skriva lite snabbare än din hjärna kan tänka igenom det möjliga kort- och långsiktiga effekter.

Förslag: Om du tycker att Facebook tar ut din dåliga sida kan det vara dags för en uppehållstillstånd. Avsluta Facebook för en månad, försök igen, med några gränser för dig själv om vad du vill och kommer inte göra online.