Kvalificerar jag mig för funktionshinder?

Förståelse för funktionshinder: SSI och SSDI

Socialförsäkringsverket (SSA) har en formel för att avgöra om en individ anses vara funktionshindrad. Det finns fem grundläggande steg som måste uppfyllas för att kvalificera sig för funktionshinder. Varje regel utvärderas och om kravet är uppfyllt, övervägs nästa steg. Alla fem kraven måste uppfyllas på ett adekvat sätt för att ditt krav ska accepteras.

 1. Arbetar du? - Har du kunnat arbeta under det gångna året? Om ja, har du tjänat mer än ett visst genomsnitt per månad? För 2007 är det beloppet 900 dollar per månad. (Denna dollarfigur kan ändras för 2008.) Om ja, kommer du inte att anses vara inaktiverad.
 2. Är ditt tillstånd "svårt"? - För att ditt tillstånd ska anses vara allvarligt måste det störa din förmåga att utföra grundläggande arbetsrelaterade aktiviteter. Grundläggande arbetsrelaterade aktiviteter innefattar saker som fysiskt utövande (promenader, bär, klättra, trappor etc.), tolererar vissa miljöförhållanden (temperaturer, buller, vibrationer), upprätthåller koncentration och uppmärksamhet, förstår, minns och utför instruktioner, svara på lämpligt sätt för andra människor, hantera förändringar etc.
 3. Finns ditt tillstånd i listan över funktionshinder? - Bipolär sjukdom finns i denna katalog. Se Är bipolär sjukdom ett kvalificerat tillstånd för funktionshinder?
 1. Kan du göra arbete du gjorde tidigare? - Om du inte kan göra det arbete som är förknippat med din mest aktuella anställning, kommer SSA att utvärdera om du fortfarande kan arbeta med tidigare positioner. De tittar på de senaste 15 åren, utvärderar om du var produktiv och hade lönsam aktivitet och om du var tillräckligt lång anställd för att lära dig jobbet tillräckligt. Om det är bestämt att du inte fysiskt och psykiskt kan göra något av ditt tidigare relevanta arbete, kommer den sista frågan att övervägas.
 1. Kan du göra någon annan typ av arbete? - Om du inte kan behålla din nuvarande anställning och du inte kan återvända till det arbete du har gjort tidigare, kommer SSA att utvärdera om du kan anpassa dig till ett nytt jobb. Ditt medicinska tillstånd, ålder, utbildning, tidigare arbetserfarenhet och överförbara färdigheter kommer att övervägas.

Förståelse av funktionshinder - serien

 1. Jag kan inte hålla ett jobb! Vad gör jag? - Introduktion
 2. Vad är funktionshinder?
 3. Kvalificerar jag mig för funktionshinder?
 4. Är bipolär sjukdom ett kvalificerat tillstånd för funktionshinder?
 5. Hur börjar jag med handikappansökan?
 6. Vilken information och pappersarbete behöver jag?
 7. Vad händer med min ansökan?
 8. Hur lång tid tar det för att få fördelar?
 9. Vilka fördelar kommer jag att få?
 10. Vem kan hjälpa mig?