Monoamin Antidepressiva (MAOI) livsmedelsbegränsningar

Biokemiskt är hjärnhormonerna som spelar en avgörande roll vid depression och depressiva episoder monoaminer. Som en del av regleringscykeln i kroppen rengörs dessa hormoner rutinmässigt av ett enzym som kallas monoaminoxidas (MAO). MAOI-antidepressiva läkemedel inhiberar MAO: s verkan, så att fler monoamin-neurotransmittorer kan förbli aktiva och lindra depression.

Problemet är att det finns en annan monoamin, tyramin , som är inblandad inte med depression men med blodtryck. Normalt rengör MAO-enzymet tyramin ur kroppen, men om MAOI tas, blockeras MAO från att kontrollera tyraminnivåer såväl som nivåer av neurotransmittorer som är förknippade med depression. Om för mycket tyramin är närvarande, går blodtrycket upp, ett tillstånd som kallas högt blodtryck. Om tyraminivån stiger dramatiskt kan det orsaka en farlig, eventuellt dödlig stigning i blodtrycket, som kallas en hypertensiv kris.

Tyraminförbindelsen upptäcktes av en brittisk apotekare vars fru tog MAOI. Han märkte att varje gång de åt en måltid med ost, skulle hon få en allvarlig huvudvärk. Ost, särskilt äldre ost, innehåller en hel del tyramin. Av denna anledning försiktas personer som tar MAOI-antidepressiva medel för att undvika livsmedel som är rika på tyramin.

Mat att undvika

Vissa källor föreslår begränsande choklad, koffeinfria drycker, yoghurt, gräddfil, avokado, hallon och förpackade soppor. En studie från 1999 som publicerades i Journal of Clinical Psychiatry drog slutsatsen att stora kedjan pizzor är säkra, men "försiktighet måste utövas om man beställer pizza från mindre uttag eller gourmetpizzor som är kända för att innehålla åldrade ostar." Källorna håller inte med, så kontakta din läkare eller apotekspersonal om du har frågor.

> Källor

> Healthyplace.com monoaminoxidashämmare.

> Gardner DM, Shulman KI, Walker SE, Tailor SA (1996). "Att göra en användarvänlig MAOI diet." Journal of Clinical Psychiatry

> Mayo Clinic. (2004). MAOI diet: Begränsa livsmedel högt i tyramin.

> Shulman KI, Walker SE (1999). "Raffinering av MAOI-kosten: tyramininnehållet i pizzor och sojaprodukter." Journal of Clinical Psychiatry. https://www.biopsychiatry.com/maoi-diet.htm.

> University of Pittsburgh Medical Center. (2003). MAOI Diet Fakta. http://patienteducation.upmc.com/Pdf/MaoiDiet.pdf

> Wikipedia Ostssyndrom. https://en.wikipedia.org/wiki/Tyramine.