Trött hela tiden? Det kan inte vara depression

Symtom som kan peka på en annan sjukdom

Ibland kan symtom som tycks peka på depression faktiskt peka på något annat helt. Här tittar vi på sjukdomar som har liknande symptom på depression.

Depression-liknande symtom

Tänk dig att du har följande klagomål:

Även om dessa symtom ofta orsakas av depression , kan de orsakas av flera andra tillstånd. Sköldkörtelproblem och kronisk trötthetssyndrom kan till exempel leda till dessa symtom. Det är även möjligt, men förmodligen mindre sannolikt, att du har fibromyalgi, sömnapné eller en autoimmun sjukdom, såsom reumatoid artrit eller lupus.

Sköldkörtelproblem

Sköldkörtelproblem kan leda till antingen viktminskning och känslor av ångest, eller viktökning och känslor av depression. De kan också resultera i en komplex blandning av symptom som inte verkar vara meningsfullt. Den traditionella modellen för sköldkörtelfunktion tyder på att hypotyroid (underaktiv sköldkörtel) leder till depression och viktökning, medan hypertyreoid (överaktiv sköldkörtel) leder till ångest och viktminskning. Den traditionella behandlingen innebär mediciner som ger din kroppskemi under kontroll.

Kroniskt trötthetssyndrom

Kroniskt trötthetssyndrom är ett tillstånd som kännetecknas av svår trötthet som stör ditt vardag, liksom flera andra symtom som minnesproblem, huvudvärk och muskel- och ledvärk. Den bakomliggande orsaken till kronisk trötthetssyndrom har ännu inte upptäckts, och behandling kan innebära vissa mediciner eller alternativa terapier.

fibromyalgi

Fibromyalgi verkar överlappa med kronisk trötthet, men människor med denna sjukdom har också kronisk smärta över hela kroppen. Störningen diagnostiseras vanligen av anbudspunkter i vissa muskler som svarar med smärta när de berörs på ett visst sätt. Sömnstörning är vanlig vid kronisk trötthet och fibromyalgi. Forskning pågår i orsakerna till fibromyalgi och behandling innebär ofta en mångsidig metod.

Autoimmuna störningar

Autoimmuna störningar innebär att immunsystemet attackerar kroppen. Reumatoid artrit och lupus är exempel på autoimmuna störningar. Autoimmuna processer har också blivit involverade i diabetes och multipel skleros (MS). Dessa störningar involverar nästan alltid en komplex symtombild, som kan inkludera depression. De är inte nästan lika vanliga som depression, men de kan presentera med några liknande symtom.

Sömnstörningar

Sömnstörningar, såsom obstruktiv sömnapné, kan också orsaka många symptom som liknar depression. Om du snarkar eller om du känner att sömnen störs kanske du vill tala med din läkare om möjligheten till ytterligare testning.

Ett ord från

Depression är den vanligaste orsaken till de flesta av dessa symtom.

Det är viktigt att komma ihåg att människor kan ha mer än en diagnos i taget också. Det finns säkert människor som har både klinisk depression och hypotyroidism, till exempel.

Vissa symptom är vanligare i en sjukdom än den andra och hjälper till att klargöra diagnosen. Personer med hypothyroidism, till exempel, blir ofta viktiga. Detta kan hända i depression, men det är ännu vanligare med låg sköldkörtel. Personer med kronisk trötthet kan vara deprimerade, men det är också vanligt för dem att helt enkelt vara väldigt trött och inte minst ledsen.

Din bästa satsning är att jobba med din vårdgivare när du utforskar din symtombild.

Lab-tester kan hjälpa till att göra en definitiv diagnos i vissa fall.

> Källa:

> Tesar GE. Erkännande och behandling av depression. Cleveland Clinic Center för fortbildning. 2010 augusti.