Vad är en metoidioplastik?

Transmaskulin Genital Surgery Alternativ Annat än Phalloplasty

Det finns flera typer av könsbekräftande kirurgi som är tillgängliga för transgender män som vill genomgå genital kirurgi, ibland också känd som "bottenoperation". 2015 US Transgender Survey fann att cirka 50 procent av männen ville ha eller hade genomgått en sådan operation. Cirka hälften av dessa män var intresserade av en fallplastik, den kirurgiska skapandet av en penis med hjälp av vävnad från någon annanstans på kroppen.

Den andra hälften var intresserad av en metoidioplastik.

Vad är en metoidioplastik?

Metoidioplasty är skapandet av en fallus (penis) från hormonellt förstorad klitoris. Klitoris förstorar naturligt när en man börjar ta testosteron. Ett minimum av ett år på testosteron är ett krav för alla genitala operationer i transmasculin.

Under en metoidioplasti frigörs klitoristligamenten, vilket gör att klitorisna kan förlängas och falla till en position som mer liknar en natal fallus. I genomsnitt är den skapade fallusen mellan 5 och 7 cm lång, vilket kan vara tillräckligt för att penetrera en partner sexuellt. (Beroende på mannen är det inte alltid ett problem.) En plastikkirurg skäller sedan klitorisens huvud för att likna mer glanspenisen. Samtidigt kan labia omformas till ett skrotum, med eller utan testikelproteser.

Metoidioplastik kan utföras antingen med eller utan urinlängdsförlängning.

Uretral förlängning förlänger urinröret längs den nya fallusen. Då kan män kissa från sin fallus. Att kunna stå på käften är en stor orsak till att män väljer att genomgå genital kirurgi. Emellertid ökar urinlängdningen risken för kirurgiska komplikationer. Dessa komplikationer är vanligtvis mindre och kan innefatta dribbling eller sprutning under urinering.

De kan också inkludera urinblåsningar eller fistlar.

Metoidioplastik anses vanligen vara en enstegsoperation. Men vissa män kan kräva ytterligare operationer för att uppnå sina önskade resultat. Ytterligare operationer kan adressera antingen utseende eller funktion.

Metoidioplasty vs Phalloplasty-Fördelar och nackdelar

Det finns fördelar och nackdelar för både metoidioplastik och fallplasteri. Därför är det viktigt för män att diskutera sina intressen och prioriteringar med sin kirurg under den tidiga samrådsfasen. De flesta män som väljer metoidioplastik är ganska nöjda med resultatet av operationen. Beroende på kirurgiska mål, kroppsammansättning och struktur är det dock inte alltid det bästa valet.

Några fördelar med metoidioplastik över fallplasteri innefattar:

Några fördelar med phalloplasty över metoidioplastik inkluderar:

Välja Phalloplasty Efter Metoidioplasty

För män som ursprungligen väljer metoidioplasti, är det möjligt att senare genomgå en fallplastik. Detta är sant oavsett om mannen väljer att ha en urinlängdsförlängning vid procedurens gång.

Det omvända är inte sant. Förfarandet för inbäddning av klitoris i penis under phalloplasty gör en senare metoidioplasti omöjlig.

Associerade buk- och genitala kirurgier

Transgender män som söker botoperation kan också välja att genomgå en eller flera därmed sammanhängande operationer. Män som inte har något intresse av att bära en graviditet kan välja att ha hysterektomi och ovariektomi. Dessa procedurer är bukoperationer som används för att ta bort livmodern och äggstockarna. För män som kanske vill ha sina egna biologiska barn , men skulle hitta dysforisk graviditet, är gamete bankering ett alternativ. Detta måste göras före ovariektomi och hysterektomi. Helst bör det också göras innan testosteronbehandling startas, men det är inte ett krav.

Hysterektomi och ovariektomi är också alternativ för individer som inte vill ha en falloplasti eller metoidioplasty men vill inte oroa sig för möjligheten till livmoderhalscancer, livmoder eller äggstockscancer. Att ta bort livmodern, livmoderhalsen och äggstockarna avlägsnar också behovet av screening. Sådan screening kan vara mycket dysforisk för transgender män.

Vaginektomi är det kirurgiska avlägsnandet av vagina. Vissa kirurger som erbjuder phalloplasty och / eller metoidioplasty kommer att erbjuda denna operation som en del av en enstegs rekonstruktion. Andra föredrar att patienter i förväg har vaginektomi, om det är något patienten vill ha. Observera, vissa kirurger som utför transmaskulin bottenoperationer erbjuder inte vaginektomier och råder emot dem på grund av bekymmer om komplikationer. Forskarlitteraturen är oklart om riskerna med vaginektomi hos transgender män. Resultatet av sådana förfaranden är sannolikt mycket nära besläktat med kirurgens kompetens och erfarenhet. Utanför kontextet för könsbestämande kirurgi används denna procedur huvudsakligen för att behandla vissa typer av gynekologisk cancer. Som sådan kan vissa plastikkirurger hänvisa patienter som är intresserade av vaginektomi till en kirurgisk gynekolog.

Vilken extra kirurgi man väljer är en fråga om både individuell preferens och val av kirurg. Till exempel, en kirurg som använder vaginalfodern för att skapa urinröret i en phalloplasty, kommer troligen att behöva patienten att genomgå en vaginektomi antingen före eller vid tiden för operationen. Å andra sidan vill en transgender som vill behålla möjligheten att bära en graviditet inte vilja genomgå någon av dessa ytterligare förfaranden.

Ett ord från

Beslut om huruvida man ska genomgå könsbestämning eller inte, är ett personligt val. Det inkluderar både om du vill ha operation och vilka förfaranden som kan vara rätt för dig. Det kan vara till hjälp att diskutera dina mål och problem för operation med någon som är kunnig om riskerna och fördelarna med de olika alternativen. Detta kan inkludera inte bara kirurgen utan din terapeut och / eller vänner som har gått igenom en liknande beslutsprocess. Kom ihåg att olika människor har olika motivationer. Valet som är meningsfullt för en nära vän kan vara annorlunda än de som är meningsfulla för dig. Dessutom kan de procedurer som erbjuds av en viss kirurg inte vara de du vill ha. Om så är fallet bör du överväga att söka efter andra alternativ. De kan inte vara den bästa läkaren för dig.

Det är aldrig en dålig idé att överväga en andra åsikt, men att få en är inte alltid ett praktiskt alternativ. Det finns många områden i landet utan kirurger, eller bara en kirurg, som utför dessa förfaranden. Några av de stora namnskirurgerna erbjuder telefon eller Skype-konsultationer, men var medveten om att du kanske måste betala ur fickan. Kostnaden är kanske inte ersättningsbar, och du kan behöva visa din kirurgiska behörighet innan de kommer att diskutera ditt ärende.

Behörighetsriktlinjer för genitala operationer omfattar i allmänhet dokumentation av könsdysfori, minst 12 månader på hormonbehandling och minst ett års levande heltid i den könsroll som du vill kirurgiskt bekräfta. Detta tillhandahålls vanligtvis i form av ett brev från din hormonskrivare och en eller två bokstäver från beteendehälsopersonal.

> Källor

> Frey JD, Poudrier G, Chiodo MV, Hazen A. En uppdatering om genital rekonstruktion alternativ för kvinnlig-till-man transgender patient: En översyn av litteraturen. Plast Reconstr Surg. 2017 Mar, 139 (3): 728-737. doi: 10,1097 / PRS.0000000000003062.

> Frey JD, Poudrier G, Chiodo MV, Hazen A. En systematisk granskning av metoidioplastik och radial underarmsflapfalloplasti vid genital rekonstruktion av kön-till-man transgener: Är det "idealiska" Neophallus ett uppnåeligt mål? Plast Reconstr Surg Glob Open. 2016 dec 23; 4 (12): e1131. doi: 10,1097 / GOX.0000000000001131.

> James, SE, Herman, JL, Rankin, S., Keisling, M., Mottet, L., & Anafi, M. (2016). Rapporten från US Transgender Survey 2015. Washington, DC: National Center for Transgender Equality.

> Massie JP, Morrison SD, Wilson SC, Crane CN, Chen ML. Phalloplasty med urretral förlängning: Tillägg av en vaskulär bulbospongiosusflap från vaginektomi reducerar postoperativa uretrala komplikationer. Plast Reconstr Surg. 2017 okt; 140 (4): 551e-558e. doi: 10,1097 / PRS.0000000000003697.