Att ha barn när transgender

När du är transgender är det inte alltid lätt att ha barn

Personer anses vara transgender om deras könsidentitet inte stämmer överens med det kön de tilldelades vid födseln. Många transgender individer väljer socialt eller medicinsk övergång så att deras könspresentation anpassar sig till sin könsidentitet - socialt övergången innebär vanligtvis att klä på och presentera på ett sätt som passar personens könsidentitet, medan medicinsk övergång kan innebära att man tar korshormon, kirurgi , eller båda.

Inte alla individer väljer att övergå medicinskt eller kirurgiskt. Men de som gör kan möta ett dilemma: Vad gör de om de vill ha barn senare i livet? Både hormonbehandlingar och operation kan påverka fertiliteten. Vissa operationer, såsom borttagning av äggstockarna eller testiklarna, kommer att lämna någon permanent infertil.

Forskning har visat att omkring hälften av transgender vuxna ångrar sin oförmåga att få barn efter övergången. Detta har lett till rekommendationen att leverantörer diskuterar fertilitetsproblem med alla transgender människor innan de börjar övergången. Men det händer inte alltid. Dessutom, även när det gör det, kan övergången vara överväldigande för att andra bekymmer verkar oväsentliga. Det är särskilt sant för problem som fruktbarhet som kanske inte är relevant förrän senare i livet.

För vissa människor är oförmågan att ha sina egna genetiska barn inte ett problem - de kanske inte är intresserade av att ha en familj eller de kanske vill ha en familj men inte bryr sig om huruvida deras barn är biologiskt relaterade till dem.

För andra är möjligheten att få biologiska barn dock betydelse för deras långsiktiga lycka.

Det är där fertility bevarande kommer till spel.

För transgender män

Transgender män som övergångar efter puberteten har flera alternativ för fertilitet bevarande. Specifikt kan individer genomgå äggstimulering och skörda-liknande det för en IVF-procedur.

Men för många transgender män kan detta alternativ öka deras dysfori-deras obehag i sina kroppar. De kanske inte känner sig bekväma och tar ett stort antal kvinnliga hormoner för att stimulera sina äggstockar. I sådana fall finns det möjlighet att skörda ovarievävnad. Det är emellertid mindre effektivt än stimulering av äggstockar.

Det är värt att notera att transgender män som inte har bottenoperation kan bli gravid. Om de håller sina äggstockar och livmoder är det möjligt för dem att uppleva en hälsosam graviditet. För att kunna göra det måste de dock sluta ta testosteron under graviditeten. De behöver också tillgång till antingen spermier eller ett befruktat ägg.

För Transgender Women

Befruktningsskydd för transgender kvinnor är lätt om det är gjort innan de börjar ta östrogen. Spermbank är relativt enkel och prisvärd. Men för vissa kvinnor kan behovet av att onanera och ejakulera vara för dysforisk. För dessa kvinnor är det möjligt att antingen stimulera ejaculation elektriskt eller att använda kirurgi för att skörda spermier direkt från testiklarna.

För transgender ungdomar

När transgender ungdomar identifieras före puberteten kan det vara en otroligt positiv sak för dem.

Standarden för vård har blivit att använda pubertetsblockerare för att stoppa puberteten tills tonåringar och deras familjer är redo. Då kan tonåringen börja använda korshormon eller sluta att ta blockerare för att återuppta puberteten i samband med kön de tilldelades vid födseln. Hur som helst måste tonåren bara gå igenom puberteten en gång. De behöver inte gå igenom puberteten som kan vara störande eller smärtsam. De är också mer benägna att kunna anpassa sig till synliga könsförväntningar som vuxna.

Tyvärr är nackdelen av pubertetsblockerare att transgender ungdomar som tar dem har reproduktiva områden som inte är fullt mogna.

Det betyder att unga transgender kvinnor inte kan ge spermier och unga transgender män kan inte tillhandahålla ägg. För att kunna göra det, skulle de behöva gå vidare genom puberteten som blockerare är utformade för att förhindra.

Det finns några experimentella alternativ som har varit banbrytande hos unga cancerpatienter vars fertilitet ofta påverkas av medicinsk behandling. Äggstocks- eller testikelvävnad kan skördas och frysta. Då, vid ett senare tillfälle, kan det vara möjligt att använda hormoner för att mogna den vävnaden och tillhandahålla livskraftiga ägg och spermier.

Effekten av dessa tekniker är inte något som unga människor kan lita på. Det kan dock vara ett bra alternativ för ungdomar som tycker att de kanske vill ha barn och har råd med förfarandena.

Transgender Människor som föräldrar

Ett betydande antal transpersoner har barn innan de övergår, särskilt när de övergår senare i livet. Som helhet är deras barn lika lyckliga och hälsosamma som barn av cisgenderpar. Det är sant för par som skiljer sig samt par som stannar tillsammans.

En av de största faktorerna i barnens anpassning är om deras föräldrar fortsätter att ha ett bra förhållande. Det är också ofta lättare för barn att anpassa sig till en förälders övergång tidigare i livet.

Oavsett när en övergång övergår, kommer hela familjen troligen att dra nytta av stöd. Det är en stor förändring för transgenderförälderns liv, men också för livet för dem som älskar dem. Att söka resurser som familjeterapi med en transgender-bekräftande terapeut eller transgender föräldrahjälpgrupper kan vara oerhört hjälpsamma både personligen eller online.

> Källor:

> De Sutter, P., K. Kira, A. Verschoor och A. Hotimsky. Önskan att få barn och bevara fertiliteten hos transsexuella kvinnor: En undersökning. International Journal of Transgenderism 6, nr. 3 (juli 2002): 1-1.

> Dierckx M, Motmans J, Mortelmans D, T'sjoen G. Familjer i övergång: En litteraturöversikt. Int Rev Psychiatry. 2016; 28 (1): 36-43. doi: 10.3109 / 09540261.2015.1102716.

> Lätt AD, Obedin-Maliver J, Sevelius JM, Kerns JL. Transgender män som upplevde graviditet efter könsmässig övergång mellan kvinnor och män. Obstet Gynecol. 2014 dec; 124 (6): 1120-7. doi: 10,1097 / AOG.0000000000000540.

> McCracken K, Nahata L. Fruktbarhetskonservering hos barn och ungdomar: nuvarande alternativ och överväganden. Curr Opin Obstet Gynecol. 2017 okt; 29 (5): 283-288. doi: 10,1097 / GCO.0000000000000395.

> Webster CR Jr, Telingator CJ. Lesbiska, Gay, Bisexuell och Transgender Familjer. Pediatr Clin North Am. 2016 dec; 63 (6): 1107-1119. doi: 10,1016 / jpcl.2016.07.010.

> Wierckx K, Van Caenegem E, Pennings G, Elaut E, Dedecker D, Van de Peer F, Weyers S, De Sutter P, T'Sjoen G. Reproduktiv önskan hos transsexuella män. Hum Reprod. 2012 februari, 27 (2): 483-7. doi: 10,1093 / humrep / der406.