Vad är hallucinogener?

Fråga: Vad är hallucinogener?

Svar: Hallucinogener är en klass av droger som orsakar djupa snedvridningar i en persons uppfattningar av verkligheten, även kallad hallucinationer. Under hallucinogenernas inflytande kan användarna se bilder, höra ljud eller känna känslor som verkar vara verkliga, men finns i verkligheten inte.

Nästan alla hallucinogener innehåller kväve och klassificeras som alkaloider.

Många hallucinogener har kemiska strukturer som liknar de hos naturliga neurotransmittorer (acetylkolin-, serotonin- eller katekolamin-liknande).

De vanligaste missbrukade hallucinogenema är:

Naturlig och konstgjord

Hallucinogener kan vara konstgjorda eller de kan komma från växter eller svamp eller extrakt från växter och svampar. Vanligtvis är de uppdelade i två typer: klassiska hallucinogener ( LSD ) eller dissociativa läkemedel ( PCP ). Endera typ av hallucinogen kan orsaka att användarna har snabba, intensiva känslomässiga svängningar.

Detaljer om av vanliga hallucinogener

LSD- d-lyserginsyra-dietylamid (LSD) är en konstgjord kemikalie tillverkad av ergot, en svamp som växer på vissa korn. Det är förmodligen den mest kraftfulla hallucinogen som finns, vilket ger hallucinationer, förändringar i hur verkligheten uppfattas och förändrade humör. Det kommer som ett vitt pulver eller en klar vätska och har ingen färg eller lukt.

In kan komma i kapslar, men oftast kommer på små rutor av bläckpapper eller gelatin som användare placerar på tungan eller sväljer för att ta en "resa".

Meskalin - Är en naturlig substans som är den viktigaste ingrediensen i Peyote-kaktusen. Överst på de spinnlösa peyote-kaktusplantorna har skivformade "knappar" som innehåller meskalin.

Knapparna torkas ut och sedan antingen tuggas eller blötläggs i vätska för att producera en berusande dryck. Meskalin kan också framställas genom kemisk syntes.

Psilocybin - En naturlig substans som finns i hallucinogena svampar som innehåller psilocybin och psilocyn. I tillräckligt stora doser kan psilocybin producera effekter som mycket liknar den kraftfulla hallucinogen LSD. "Shrooms" som de kallas ibland kan användas antingen färska eller torkade. De äts normalt, blandas med mat eller bryggas som te för att dricka.

PCP - PCP är en farlig, konstgjord substans som ursprungligen utvecklades som ett bedövningsmedel men avbröts för human användning år 1965 på grund av biverkningar. Det är nu ett olagligt gatubutik som säljs som ett vitt pulver eller i flytande form. Det kan snarkas, injiceras, röktas eller sväljas. Det producerar hallucinationer och "out-of-body" sensation. Användning, särskilt i stora doser, och vara livshotande och leda till allvarliga psykiska problem.

DMT - Dimetyltryptamin, även känd som Dimitri, är en naturlig kemikalie som finns i några Amazonas växter, men den kan också syntetiseras kemiskt. Det kommer vanligtvis som ett vitt, kristallint pulver som förångas eller röks i ett rör eller bong.

Ayahuasca - Ibland kallas hoasca, aya och yage, ayahuasca bryggas från växter som innehåller DMT tillsammans med ett Amazonian vinstockar som förhindrar normal uppdelning av DMT i matsmältningssystemet. Det brukar konsumeras som te.

Hur arbetar hallucinogener?

Forskare är inte säkra exakt hur hallucinogener och dissociativa läkemedel ger sina effekter på användaren. Dock anses klassiska hallucinogener påverka neurala kretsar i hjärnan som involverar neurotransmittorn serotonin, och dissociativa läkemedel orsakar deras effekter genom att först och främst störa handlingen i hjärnans glutamatsystem.

Hjärnans regioner som påverkas av hallucinogenernas stämning, sensorisk perception, sömn, hunger, kroppstemperatur, sexuellt beteende och muskelkontroll, säger NIDA.

Tillbaka till Hallucinogens FAQ

Källa:

National Institute on Drug Abuse. "Hallucinogener och Dissociative Drugs." Forskning Rapport Serie Uppdaterad Januari 2014

National Institute on Drug Abuse. "Hallucinogener - LSD, Peyote, Psilocybin och PCP." DrugFacts December 2014