Vad är Dissociation i Borderline Personality Disorder?

Du är sannolikt chockerad att lära dig att de tillfällen då du "zonar ut" känner sig "overkliga" eller när saker omkring dig ser konstigt eller obekant kan innebära att du upplever dissociation - en vanlig händelse för personer med personlighetsstörning (BPD) .

Vad är dissociation?

Dissociation kan vara svår att förstå och sätta i huvudet runt. Med detta sagt är dissociation i stort sett en koppling mellan en persons tankar, känslor, beteenden, minnen och identitet.

Närmare bestämt, efter år med studier, kan forskare nu beskriva erfarenheter som följer med dissociation.

Dessa inkluderar:

Om du inte någonsin har upplevt dissociation kan du bli förbryllad av dessa beskrivningar. Men även om du inte ofta upplever dissociation har de flesta upplevt milda former av dissociation från tid till annan.

Ett vanligt exempel på dissociation i vardagslivet är zoning ut (när du inte kan komma ihåg vad du tänkte eller gjorde) medan du körde på en motorväg som orsakade att du saknade din utgång.

Är Dissociation en sjukdom?

Det finns vissa störningar som inkluderar dissociation som en central funktion. Till exempel är dissociativ identitetsstörning (DID) en sjukdom som anses vara resultatet av mycket svår dissociation vilket gör att en person utvecklar olika personligheter. Den stora majoriteten av personer med dissociativ identitetsstörning har upplevt barnmissbruk (till exempel fysisk och / eller sexuell) och försummelse.

Förutom dissociativ identitetsstörning är de övriga fyra dissociativa störningarna:

Dissociation är också ett symptom på andra sjukdomar. Ett symptom på BPD är till exempel dissociation under stressstunder.

Dissociation är också associerad med akut stressstörning och posttraumatisk stressstörning (PTSD) .

Behandling för dissociation

Behandlingar för BPD inkluderar ofta komponenter som är avsedda att minska dissociationen. Vanligtvis är behandlingen för dissociation baserad på byggkompetens som hjälper dig att återansluta med dig själv, nuet och din nuvarande omgivning.

Till exempel " jordning " är en färdighet som kan användas för att minska dissociationen. Grounding övningar innebär att använda externa stimuli för att återansluta. I en visuell jordningsövning kommer du till exempel att instrueras att observera små detaljer om miljön runt dig tills du känner dig mer kopplad.

Vissa människor svarar bättre på jordningstreningar som använder känsla, till exempel att hålla på en isbit under några ögonblick kan hjälpa dig att komma tillbaka till nuvarande ögonblick.

Ett ord från

Dissociativa symptom är vanliga hos personer med BPD, som uppträder hos upp till två tredjedelar av människor. Trots det finns det visserligen ett allvarligt spektrum, vilket innebär att vissa personer med BPD upplever minimala eller milda symtom på dissociation medan andra upplever svårare. Forskning tyder på att denna svårighetsgrad kan vara kopplad till en persons historia av missbruk och trauma.

Om du eller en älskare behandlas för BPD med dissociativa symtom (eller en dissociativ sjukdom) kan terapi vara utmanande och intensiv, eftersom du eller din älskade kanske måste komma ihåg tidigare trauma. Men med tiden och uppmärksamheten kan terapi hjälpa en person att ta tillbaka makt över dissociativa symtom.

> Källor:

> American Psychiatry Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar (5: e upplagan). Arlington: American Psychiatric Publishing; 2013.

> American Psychiatric Association. (Januari 2016). Vad är Dissociative Disorders?

> Dissociative Disorders. (2017). Traumadissociation.com.

> Korzekwa MI, Dell PF, Links PS, Thabane L, Fougere P. Dissociation in borderline personlighetsstörning: ett detaljerat utseende. J Traumadissociering . 2009; 10 (3): 346-67.

> Vermetten E, Spiegel D. Trauma och dissociation: konsekvenser för borderline personlighetsstörning. Curr Psykiatri Rep. 2014 Feb; 16 (2): 434.