Vad kan man förvänta sig av kokainuttagning

Kokain är ett läkemedel som kan verka icke-beroendeframkallande för vissa människor de första gången de använder det i små doser, och de får inte vara oroade över att de kommer att uppleva kokainavtagningssymptom. Vissa människor tycker att de kan använda lite som en stimulans i helgen utan att känna behovet av mer nästa dag. Men om du har använt kokain för ett tag, oavsett om det är ett vanligt mönster, i binges eller om du har blivit beroende , kanske du vill veta vad du kan förvänta dig om du slutar ta kokain och gå in i kokainuttagning.

Om du har blivit beroende av kokain, kommer du sannolikt att uppleva några abstinenssymptom när du slutar, men uttag kan också hända efter kraftig användning. Den initiala "kraschen" av kokainuttaget kan variera i tid och intensitet och kan variera från timmar till dagar. Trots att försöksförhållandena löser upp kokainutsläpp inom 24 timmar, upplever vissa användare veckor eller månader med abstinenssymptom, känd som post- akut abstinenssyndrom (PAWS).

Alla erfarenheter av kokainuttag är olika, men det finns vissa vanliga funktioner som beskrivs här.

Ett sätt att förstå varför kokainanvändare upplever att det är att det är som att ta ut ett lån av några bra känslor medan du är hög, men då när det är dags att återbetala skulden för samma känslor, känner du dig mycket värre under kraschen "av tillbakadragande. Detta kallas en rebound-effekt och ingår i din kropps sätt att upprätthålla homeostas .

Men effekterna av återkallande, men intensiva, är inte permanenta, och du kan må bra igen normalt när du har betalat skulden.

Kokain cravings

De flesta som dra sig ur kokain upplever en stark önskan att ta mer kokain. Detta är känt som krävande begär och begär är vanliga bland personer som dra sig ur många beroendeframkallande ämnen .

En del av begäret drivs av önskan att minska symtomen på kokainavbrott, och en del av det är en önskan att återuppleva nöjen av kokainen hög.

Humörförändringar

Känsla deprimerad, ängslig eller irriterad, även känd som en dysforisk stämning, eller mer vanligt är depression en vanlig del av kokainuttaget och är skulden för euforin som du upplevde under kokainen hög. Även om dessa känslor ofta är intensiva vid kokainavbrott, tenderar de att passera när borttagningsskedet är över.

Trötthet

Att känna sig väldigt trött är en vanlig del av kokainuttaget. Förutom den utmattning som du naturligtvis känner efter stimuleringen, vilket är en effekt av kokain, kan du ha trött dig själv genom brist på sömn och energisk aktivitet medan du var hög på kokain. Kokain kan maskera det obehag som du vanligtvis känner när du är överaktiv. Detta kommer att förvärra trötthetens känslor, eftersom effekterna av kokain slits av.

Sömnproblem

En av de frustrationer som människor kan ha vid kokainavbrott är svårt att sova. Trots tröttheten känner du förmodligen att kokainavbrott ofta orsakar sömnproblem, såsom livliga och obehagliga drömmar, sömnlöshet (har svårt att sova eller somna) eller hypersomnia (för mycket sömn).

Ökad aptit

Ökad aptit är en erkänd aspekt av kokainavbrott, och kan förvärras genom att inte äta ordentligt medan du var hög på kokain. Det är dock viktigt att stödja din återhämtning genom att äta en hälsosam kost och små, hanterbara mängder, snarare än att binge på stora mängder ohälsosam mat.

Fysisk sakta eller agitation

Människor som går genom kokainavbrott upplever ofta en slags fysisk bromsning, kallad psykomotorisk retardation , eller omvänt kan de känna sig fysiskt upprörda.

källor:

American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar DSM-IV-TR Fjärde upplagan (Textrevision). American Psychiatric Association. 2000.

Rättvisa institutet i British Columbia. Substance Use / Misuse Certificate Program. Victoria, BC. 2001.

Walsh, S., Stoops, W., Moody, D., Lin, S., & Bigelow, G. "Upprepad dosering med oral kokain hos människor: bedömning av direkta effekter, återtagande och farmakokinetik." Exp Clin Psychopharmacol 17: 205-216. 2009.