5 saker att veta innan du signerar ett smärthanteringsavtal

Förstå ins och outs of pain management avtal

Om du kämpar med fibromyalgi, ihållande ryggsmärta eller kronisk smärta, är chansen att du har förskrivits någon typ av opioidmedicin för att behandla ditt tillstånd. Chansen är att du också har kontaktats av din sjukvårdspersonal för att underteckna ett smärthanteringsavtal. Om så är fallet är det viktigt att du förstår vad som ställs av dig innan du skriver under kontraktet.

Vad är ett smärrehanteringsavtal?

Ett smärtstillande avtal är ett avtal mellan en läkare och en patient. Avsikten med avtalet är att säkerställa att patienter som tar opioida läkemedel gör så exakt som läkaren har ordinerat. I teorin är dessa avtal inte bara avsedda att skydda patienten mot drogmissbruk , men de skyddar också läkaren om patienten missbrukar medicinen på något sätt.

För år sedan var smärtstillande avtal sällsynta. Vanligtvis krävdes de bara av smärtkliniker och smärtlindringsspecialister. Men med ökningen av opioidberoende, tillsammans med DEA-granskning av en läkare som ordinerar medicinerna, kräver mer och mer generella och familjeutövare också patienter som tar långvarig opioid smärtstillande medicin också att underteckna dem.

I allmänhet säger läkare som använder dessa kontrakt att de är ett effektivt sätt att låta patienterna veta vad de kan förvänta sig under sin vård.

De tror också att kontrakten låter patienterna veta hur man använder medicinerna säkert, inklusive hur man lagrar dem hemma. Men kritikerna i avtalen oroar sig för att avtalen undergräver patient-doktorsrelationen.

De är till exempel oroade över att kontrakten sätter de som lider av kronisk smärta till förmån för leverantören.

De hävdar att de med kronisk smärta redan är sårbara och att avtalet förskjuter maktbalansen till förmån för doktorn, vilket lämnar patienten misshandlad och i fara. En annan oro är att kontrakten ofta formuleras på ett sätt som är offensivt mot patienterna och skapar animositet bland läkaren och patienten. Under tiden känner vissa patienter att de behandlas som narkomaner trots att de alltid har använt sina mediciner på ett ansvarsfullt sätt.

Förstå vad du signerar

Om du blir ombedd att underteckna ett smärthanteringsavtal är det viktigt att du förstår alla detaljer om vad du signerar. På så sätt kommer du att kunna följa alla regler och bestämmelser som anges i kontraktet. Om du inte förstår något, var noga med att fråga. Kom ihåg att misslyckande med att följa alla villkoren i avtalet kan få allvarliga konsekvenser.

Om du till exempel inte följer avtalet eller gör något som är förbjudet, kan din läkare vägra att ordinera ytterligare smärtstillande läkemedel för dig. Du kan också bli avskedad som patient. Och om du avskedas kan det vara mycket svårare att hitta en annan läkare för att ta dig som patient och behandla ditt tillstånd.

Vad ska du förvänta dig av ett smärthanteringsavtal?

Även om detaljerna i varje avtal varierar från läkare till läkare, finns det ett antal element som är konsekventa hela tiden.

Här är en översikt över de fem bästa sakerna du behöver veta om smärthanteringsavtal innan du skriver ditt namn. Om du inte kan godkänna dessa grundläggande element kan det hända att ett smärthanteringsavtal inte är rätt för dig.

1. Du accepterar att ta medicinen exakt som föreskrivet. Vad det innebär är att du måste ta det exakta beloppet som föreskrivs vid exakta tidsintervaller eller risk att bli avstängd från avtalet. Så, även om du känner att du inte behöver ta din smärtstillande medicin en dag, måste du fortfarande ta den. Du kan inte minska ditt intag eller spara medlar på en smärtsdag och sedan senare ta en hög smärtdag.

På samma sätt, om du känner att du behöver mer smärtstillande läkemedel på en given dag, måste du vara villig att göra utan att din läkare skriver ett nytt recept. Under inga omständigheter ändra dosen på egen hand. Många läkare gör drogtestning och om de tycker att du har för mycket i ditt system, kan de antar att du missbrukar drogerna. På samma sätt, om du har för lite av drogen i ditt system, kanske de tror att du säljer medicinen eller ger den till någon annan.

2. Du godkänner slumpmässig drogtestning. Denna bestämmelse är vanligtvis en del av avtalet eftersom läkare vill se till att du inte missbrukar drogerna. De vill också vara säkra på att du är den enda som använder medicinen. Som ett resultat testar de slumpmässigt dig och mäter så mycket av drogen i ditt system.

Kom ihåg, eftersom läkemedelsmissbruk är så utbredd idag måste läkare vara extra försiktig. Det är inte så att de inte litar på dig eller tror att du är en drogmissbrukare. De skulle kunna förlora sin medicinska licens och bli föremål för straffrättsligt förfarande om de föreskriver kontrollerade ämnen till människor som antingen missbrukar dem eller säljer dem till andra. Som ett resultat är dessa avtal utformade för att skydda dem.

Dessutom kräver smärthanteringsavtal vanligtvis att du behåller alla dina schemalagda möten och bara tillåter en eller två avbokningar innan du avslutar dig som patient. De gör denna bestämmelse för att hålla patienterna avbrutna eftersom de fruktar drogtestet kommer att avslöja att de inte tar sina mediciner som föreskrivs.

3. Du godkänner att alla dina recept fylls på ett apotek; och du godkänner att läkaren och apotekaren delar information om dig. När människor missbrukar droger försöker de ofta få recept från flera läkare och fylla dem sedan på olika apotek. Eftersom recepten nu går in i datorer ofta med sammankopplade databaser, är denna praxis för närvarande mycket svårare att komma undan med. Följaktligen, om du skriver ett avtal med din läkare, var noga med att du bara handlar på ett apotek.

4. Du håller med om att förlorade, stulna eller förstörda läkemedel inte kommer att ersättas. Om denna bestämmelse är en del av ditt smärtlindningsavtal, se till att du alltid skyddar dina mediciner. Med andra ord, se till att ingen annan har tillgång till dem. Helst bör opioida läkemedel hållas under lås och nyckel.

Det finns några avtal som tillåter en läkare att använda sitt eget eget gottfinnande om din medicin är stulen och du skickar en polisrapport. Men kom ihåg att han vanligtvis inte behöver ersätta den stulna medicinen. Så du kommer att bli tvungen att göra utan smärtstillande läkemedel tills ditt recept kan förnyas.

5. Du samtycker till att inte begära eller ta smärtstillande läkemedel från andra vårdgivare. Även om du besöker tandläkaren eller akutrummet, kan dessa läkare inte ordinera smärtstillande läkemedel för dig. Och, om de gör det, kommer du att bryta mot ditt smärthanteringsavtal. Endast din smärtlindrande läkare kan ordinera smärtstillande medel. Och kontrakt om smärtlindring kräver vanligtvis att du gör alla andra vårdgivare medvetna om ditt avtal.

Som ett resultat, om andra läkare vill ordinera mediciner för din skada eller efter muntlig operation, kommer de att behöva gå igenom din läkare för smärtlindring. På grund av de läkemedelstest du tar tar din läkare för smärtlindning att kunna berätta om du har tagit något som han inte har ordinerat. Så ta inte mediciner som föreskrivs av andra läkare utan att prata med din läkare för smärtlindring först.

Ett ord från

Som med alla kontrakt, var noga med att du läser noga varje ord i avtalet innan du loggar in det. Ställ frågor om allt som inte är klart för dig. Därefter tänka på om du signerar avtalet är det bästa alternativet för dig. Och om du håller med om att underteckna kontraktet, se till att du följer det ord för ord. Du vill inte hitta dig själv i en situation där du inte längre kan få smärtstillande medel för ditt tillstånd.

> Källa:

> "Opioidbehandlingsavtal eller kontrakt: Fortsätt med försiktighet" PAINS Project. Centrum för praktisk bioetik. Utgåva 4; Våren 2014. https://www.practicalbioethics.org/files/pain/pain-policy-issue-4-spring-2014.pdf