Ambergris Tinktur i Cigaretter

Kanske är en av de mer ovanliga hundratals möjliga tillsatser som används i cigaretter något som kallas ambergrisktinktur. Ofta kallad valuppkallning, det är mer exakt att kalla det valp, eftersom ambergris faktiskt kommer ut i andra änden av djuret.

Vad är Ambergris?

Ambergris är en sällsynt och högt värderad substans som kommer från ungefär en procent av världens befolkning av spermhvalar.

Med cirka 350 000 av dessa jätte däggdjur på planeten, kommer endast 3500 av dem att ge eller ta, producera ambergris.

Spermhvalar är enorma matvanor som konsumerar upp till ett ton mat varje dag för att bränna sin kroppsvikt, vilket för en tjur kan vara 50 ton och 20 ton för en ko. De älskar bläckfisk och kan äta hundratals på bara en enda timmes bilresa. Upprepade gånger flera gånger om dagen, kan antalet kluven konsumeras vara i tusentals.

Spermhvalar har fyra mage och kan smälta allt utom bläckfiskens hårda näbb och penna. Dessa beniga saker byggs upp, kastas ut i klumpar varje par dagar, och livet fortsätter. Det är därför som ambergris kallas kallhvalp, men verkligheten, enligt ambergris expert Robert Clarke, är något annorlunda.

Ibland reser de hårda, oförstörliga bitarna av bläckfisk alla vägar till den fjärde magen och därefter bortom, där de skrapar och irriterar tarmarnas foder.

När detta inträffar utsöndrar hvalens kropp en fet, vaxartad substans som täcker och inkapslar dem. Det blandar med fekal materia som det går längs med och sedan med lycka utvisas av valen.

Utan tur fortsätter massan att växa och så småningom sprider tarmarna och dödar valen.

Valen blir fiskmat, ambergrisen släpps, och eftersom den är flytande, går den till havets yta, där den kan flyta, mestadels nedsänkt, i många år.

Den långa resan börjar

Färsk ambergris är illaluktande, svart eller mycket mörk i färg och klibbig, tjärliknande. Med år av exponering för elementen, härdar det långsamt och förändras till en mjuk, vaxaktig brunaktig solbränna. Och med ännu mer tid blir den vit och lättare eftersom det mesta av vatteninnehållet är borta, som liknar pimpsten eller kritan. Åldrig ambergris tar på sig en söt och behaglig lukt. Aromen beskrivs vanligen som söt, träig, jordnär och marin.

Det kan sedan skölja upp på en strand någonstans nära eller långt ifrån där den härstammar. Det är omöjligt att veta hur länge det har varit i havet eller något annat om sin långa resa, men om du har turen att hitta en bit medan du promenerar på stranden kan det vara som att vinna lotteriet.

Värdet av Ambergris

Ambergris har länge varit prisvärt i parfymtillverkning, eftersom den har den unika förmågan att "fixa" en doft, vilket gör att den blir alltför snabb. Det används också som livsmedelstillsats och är listad som ett eventuellt tillsatsmedel i cigaretter, förmodligen för dess doft.

Eftersom det är ett så sällsynt ämne som måste hittas, inte tillverkas, kan det leda ett mycket högt pris. Hur mycket beror på hur länge den spenderade runt i havet före upptäckten. Tusen tusen dollar per pund för bästa kvalitet är inte ett orimligt tal.

Här är några exempel på ambergrisfynd och vad de hämtade över åren:

Där Ambergris hittas

Ambergris finns på nästan alla oceaner mot stranden i världen, delvis eftersom det ofta reser långa sträckor över en lång tidsperiod och eftersom spermhvalar reser genom alla utom de allra kallaste havsvattnen.

Om du är intresserad av att leta efter ambergris, ta med ditt tålamod och Fido! De flesta exemplar har lokaliserats av hundar på grund av lukten.

Kallas också som: valuppkastning, ambergreas, gråbärn, flytande guld

Källa:

Latinamerikansk tidning av vattenlevande däggdjur. Uppkomsten av Ambergris av Robert Clarke. http://lajamjournal.org/index.php/lajam/article/view/231/183.