Din BPD och det sympatiska nervsystemet

När du är i nöd utlöser den kamp-eller-flyg-svaret

Någonsin undrar vad som får ditt hjärta att pumpa medan du tittar på en skrämmande film? Eller vad är ansvarig för din snabba reaktion när någon avbryter dig i trafik? Eller varför din hjärna blir tom och dina palmer blir svettiga när du måste ge en presentation till ett rum fullt av människor?

Det sympatiska nervsystemet är det som stimulerar " kamp eller flyg " svaret när det presenteras med ett hot, som kan sträcka sig från ett vilddjur som jagar dig för att möta att möta din rädsla för att tala offentligt.

När inget hot är närvarande, tillåter det parasympatiska nervsystemet din kropp att vila, återhämta sig och smälta näringsämnen.

Det sympatiska nervsystemet är en gren av det autonoma nervsystemet - den andra grenen är det parasympatiska nervsystemet. Det autonoma nervsystemet reglerar ofrivilligt dina organers funktioner, såsom ditt hjärta, mage, urinblåsa och tarmar. Det styr också musklerna i kroppen. Vi märker ofta inte detta system på jobbet, eftersom det fungerar reflexivt som svar på stimuli.

I akut stressiga situationer skickar din amygdala meddelandet till din hypotalamus att du är i fara, och din hypotalamus skickar adrenalin till ditt blodomlopp. Detta avbryter ett antal fysiologiska och hormonella förändringar, såsom utvidgade elever, ökad hjärtfrekvens och blodtryck, ökad vakenhet och ökade sinnen. Dessutom släpps blodsocker och fetter i blodet för energi, så att du kan "slåss" eller "fly" från faran.

I borderline personlighetsstörning är detta mycket välkroppsatta system lättare utlöst vilket kan orsaka allvarliga känslomässiga konflikter, inom och utan.

Det sympatiska nervsystemet och Borderline Personality Disorder

Borderline personlighetsstörning (BPD) är en vanlig och störande psykisk sjukdom som påverkar miljontals människor i USA.

Trots förekomsten har liten forskning gjorts för att studera de neurologiska eller fysiologiska mekanismerna bakom BPD. Vissa forskare har föreslagit att bättre förståelse av mekaniken bakom BPD, såsom problem med det sympatiska nervsystemet, kan leda till att effektivare behandlingsalternativ skapas. Hittills finns det inget läkemedel godkänt för att behandla BPD, till skillnad från andra psykiska störningar.

Enligt Diagnostic and Statistical Manual of Mental Illnesses, 5: e upplagan , granskar en referenshälsovårdspersonal när de gör diagnos, de som har BPD har vanligtvis problem med att reglera sina känslor. Forskare har antydat att detta innebär att sympatiskt nervsystem hos personer med BPD kan vara alltför stimulerade och orsaka intensiva eller irrationella reaktioner. Personer med BPD tenderar att visa tecken på stress längre än andra; vissa studier har funnit att de med BPD förblir i ett emotionellt tillstånd 20% längre än andra människor.

För personer med BPD kan mindre situationer som inte påverkar andra människor orsaka ett extremt fysiskt svar. Detta kan skapa extrem sess och ångest , även om stressen orsakas av vanföreställningar. Till exempel, om en person med BPD tror att hennes partner kommer att lämna henne, kan hon bli panik och distraherad, även om hennes partner inte har för avsikt att bryta sig med henne.

Hennes hjärta kan tävla, hon kan gråta, och hon kan känna en rush av adrenalin och ta utslagsåtgärder för att förhindra att hennes partner lämnar.

Orsaken till detta ökade svar är okänt. Vissa sjukvårdspersonal tror att BPD orsakas av en blandning av biologiska och miljömässiga faktorer, inklusive både genetik och hur du togs upp. Missbruk, trauma och övergivande har alla varit kopplade till ökad risk för BPD, men din familjs hälsohistoria spelar också en viktig roll.

källor:

American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska sjukdomar, 5: e upplagan , 2013.

Austin, M., Riniolo, T., Porges, S. "Borderline Personality Disorder och Emotional Regulation: Insights From Polyvagal Theory". Brain and Cognition , 2007, 69-76.

Harvard Health Publications. Förstå stressresponsen: Kronisk aktivering av denna överlevnadsmekanism påverkar hälsan. Uppdaterad 18 mars 2016.

Science Daily. Sympatiskt nervsystem.