Att sätta på pund med Prozac

Varför SSRI orsakar viktökning och vad du kan göra om det

Liksom alla läkemedel har antidepressiva medel i klassen av selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) potentiella biverkningar. För vissa personer som tar SSRI, som Prozac (fluoxetin) eller Zoloft (sertralin), är en av dessa viktökning. Forskning tyder på att mängden vikt som vanligtvis uppnåtts på en SSRI är blygsam. Trots att några extra pund kan verka som ett litet offer att göra i utbyte mot att känna sig mentalt tydligt och känslomässigt stabilt, är inte alla som måste flytta upp ett skår på bältet okej med att behöva göra det.

Varför SSRI orsakar viktökning

Experter är inte säkra på varför SSRI har potential att lägga pounds på människor som tar dem, men det finns några teorier. Det kan vara drogerna som utlöser förändringar i ämnesomsättningen som gör att kroppen inte använder kalorierna mindre effektivt, eller att de påverkar aptiten, vilket leder till att personen överbelastas.

En annan hypotes är att vikt som uppnåtts på en SSRI kan vara delvis beroende på det faktum att vissa människor inte känner för att äta när de är deprimerade och så de går ner i vikt. När de börjar känna sig bättre på medicinen, kommer deras aptit tillbaka, de äter mer, och så småningom återvänder till sin vanliga vikt. I det här fallet, ja, de har lagt till några pund i skalan, men bara tillräckligt för att få dem tillbaka till det normala, inte till en ohälsosam tillstånd att vara överviktig.

Hantering av extra SSRI-pounds

Låt oss säga att du är bland de oturliga personer som har gått upp i vikt medan du tar ett antidepressivt medel.

Om detta verkligen stör dig kan du bli frestad att hälla dina piller ner i avloppet. Innan du gör det, prata med din läkare. Med all sannolikhet kan du komma tillbaka till din glada vikt utan att offra din övergripande lycka. Dessutom är det farligt att bara sluta ta ett antidepressivt medel: Med många av dem kan kall kalkon leda till en rad obehagliga biverkningar som är kända kollektivt som avbrottssyndrom .

Här är andra, mindre drastiska åtgärder du kan ta för att gå ner i vikt medan du är på ett antidepressivt medel.

källor:

Blumenthal, Sarah R. et. al. "En elektronisk hälsovårdsundersökning av långsiktig viktökning efter antidepressiv användning." Journal of the American Medical Association. 4 juni 2014.

Matchock, RL. "Pet Ownership and Physical Health." Curr Opin Psykiatri. Sep 2015; 28 (5): 386-92.

Mayo Clinic. "Antidepressiva medel och viktökning: Vad orsakar det?" 3 november 2015.

Nihalani, Nikhil. "Viktökning, fetma och psykotropa förskrivningar." Journal of Obesity, 2011.

Weil, Andrew. "Varför kan antidepressiva orsaka viktökning?" 11 feb 2011.