Prozac (Fluoxetin) och viktökning

Antidepressiva har länge varit förknippade med viktökning. När Prozac (fluoxetin) först kom fram på platsen 1988, var många läkare och patienter hoppfulla att det skulle kunna lindra detta problem. Till skillnad från äldre antidepressiva medel, såsom tricykliska (TCA) och monoaminoxidashämmare (MAOI), påverkar Prozac huvudsakligen serotoninreceptorer . På grund av detta hoppades det att det inte skulle ha samma negativa effekter som torr mun, sömnighet och viktökning.

Viktökning kan fortfarande vara ett problem

Tyvärr fungerade det inte riktigt så. Medan Prozac inte har några biverkningar som är lika svåra som de äldre antidepressiva läkemedlen, kom det fram över tiden att viktökning fortfarande kan vara ett problem. Trots att många patienter initialt bibehåller eller till och med bantar de första månaderna på Prozac, minskar en liten andel människor, i synnerhet vid långvarig användning, vilket betyder längre än sex månader.

Prozac är inte ensam för att orsaka denna potentiella fruktade bieffekt; många antidepressiva medel kan potentiellt leda till viktökning, särskilt vid långvarig användning. Faktum är att Prozac faktiskt anses vara en av de viktneutrala antidepressiva medel, vilket innebär att det inte typiskt orsakar viktökning.

Varför Prozac kan orsaka viktökning

Det är inte säkert säkert, varför Prozac och andra antidepressiva läkemedel kan ge viktökning, även om det är möjligt att de på något sätt kan påverka din aptit eller metabolism.

Vissa människor kan gå upp i vikt medan de tar Prozac, helt enkelt för att de inte äter bra medan de var deprimerade och antidepressiva medel har orsakat sin normala aptit att återvända. Det kan vara svårt att hitta den exakta orsaken till viktökning när du tar ett antidepressivt medel.

Vad du kan göra för att gå ner i vikt på Prozac

Tyvärr finns det ingen magisk kula för att hjälpa dig att gå ner i vikt du kan ha fått när du tar Prozac.

Samma alternativ för viktminskning finns som för dem som har blivit viktiga av andra skäl, bland annat:

Andra alternativ för att hantera viktökning på Prozac

Om inget av ovanstående fungerar för dig, är ett annat alternativ att fråga din vårdgivare om att byta till ett annat antidepressivmedel. Vissa antidepressiva medel är mindre benägna att ge viktökning än andra. Till exempel är det atypiska antidepressiva Wellbutrin (bupropion) kopplat till viktminskning. Tänk på att olika människor ofta svarar på samma sätt på samma sätt, så att ett annat antidepressivmedel kan fungera bättre för dig när du behandlar din depression och inte får dig att packa på punden.

> Källor:

> Blumenthal SR, Castro VM, Clements CC. En studie om elektronisk hälsovård av långsiktig viktökning efter antidepressiv användning. Journal of the American Medical Association. Augusti 2014; 71 (8): 889-896. doi: 10,1001 / jamapsychiatry.2014.414.

> Hirsch M, Birnbaum RJ. Selektiva serotoninåterupptagningsinhibitorer: Farmakologi, administrering och biverkningar. Aktuell. Uppdaterad 31 januari 2018.

> Nihalani N, Schwartz TL, Siddiqui UA, Megna JL. Viktökning, fetma och psykotrop förskrivning. Journal of Obesity . 2011; Artikel ID 893629. doi: 10.1155 / 2011/893629.

> Weil A. Varför orsakar antidepressiva viktminskning? Andrew Weil, MD Healthy Lifestyle Brands, LLC. Publicerad 11 februari 2011.