Hur vet jag vilket antidepressivt medel som är bäst för mig?

Vilka biverkningar du kan tolerera och andra tillstånd du har faktor i

Uppdraget att hitta rätt antidepressiva läkemedel kan känna sig mycket "hit eller miss". Även om det finns en bestämd logik bakom sekvensen av antidepressiva läkemedel som en läkare rekommenderar, finns det inget som talar om vad du kanske eller kanske inte svarar på. Faktum är att många människor inte svarar på deras första antidepressiva, eller de upplever oönskade biverkningar, så de måste prova en andra, tredje eller fjärde.

Men upp till 80 procent av människor svarar så småningom på depression, så det finns all anledning att hoppas att du kommer att landa på rätt för dig.

Faktorer att tänka på när man väljer ett antidepressivt läkemedel

Det finns många faktorer som beaktas när en läkare väljer ett antidepressivt medel för dig, utöver helt enkelt den typ av depression du lever med. Några av dessa inkluderar att lära dig vad som har fungerat för dig tidigare (om detta inte är din första stora depression), vad kan ha fungerat för andra familjemedlemmar (genetiken kan spela en roll i hur bra du svarar på ett läkemedel över en annan ), andra mediciner du tar och mycket mer.

Vissa biverkningar, som viktökning eller sexuell dysfunktion, kan inte utgöra ett stort problem för vissa men kan vara oacceptabelt för andra, så det måste övervägas. Och vissa mediciner kan fungera för andra villkor du har förutom depression.

Duloxetin (Cymbalta) är till exempel känt för att hjälpa till med fysisk smärta, så om du lider av fibromyalgi eller artrit utöver depression, kan det vara ett bra val för dig. Eller om du lider av sömnlöshet kan du dra nytta av att välja ett antidepressivt medel med lugnande egenskaper, såsom mirtazapin (Remeron).

Du kanske kan döda två fåglar med en sten, så att tala.

Andra exempel på vilka antidepressiva läkemedel kan ha dubbla funktioner är:

Det är viktigt att notera att vid förskrivning av ett antidepressivt medel bör det första målet vara den bästa kontrollen av depression. Ibland kan det innebära att du väljer ett antidepressivmedel som är mer sannolikt att orsaka viktökning även hos någon som är överviktig och det täcker inte ett annat tillstånd som han lider av, även om det alternativet verkar vara tillgängligt.

Det är också viktigt att skilja mellan etiketter och off-label användning av mediciner. Användning på etiketten innebär att läkemedlet har fått FDA-godkännande för den indikationen. Off-label användning betyder inte att en medicinering inte är användbar - och kan till och med ha visat sig vara användbar för att behandla ett tillstånd - men att det ännu inte har FDA-godkännande för den indikationen. Det är också viktigt för människor att veta att vissa läkare är mer villiga än andra att överväga att ordinera off-label mediciner.

Det är mycket viktigt att du arbetar tillsammans med din läkare som ett team för att göra dessa val. Ingen känner din kropp bättre än vad du gör eller förstår dina preferenser såväl som dig.

Hinder för att hitta rätt behandling

Biverkningar, som nämnts ovan, kan visa stora hinder för att hitta rätt medicin för dig. Det här är den punkt då läkare och patient måste arbeta som ett team för att hitta en lösning som patienten kan leva med. Alternativ kan inkludera att acceptera biverkningen som ett kompromiss för depressionslösning, förhöjning med andra läkemedel (med mer än ett läkemedel tillsammans för att kontrollera depression och / eller lindra biverkningar) eller prova ett nytt läkemedel. Din läkare ska alltid försöka hitta det läkemedel som ger den bästa depressionslindringen med de minsta antidepressiva biverkningarna för dig - men kom ihåg att tyvärr kommer inget läkemedel att vara perfekt.

Det finns två biverkningar som människor tycks hitta mest oroande: sexuell dysfunktion och viktökning. Ett av de klassiska symptomen på depression är förlust av sexdrivning. Snarare ironiskt nog kan många av de mediciner som används för att behandla depression också orsaka sexuella biverkningar . Om dessa problem påverkar dig och du inte kan tolerera dem, är nefazodon (Serzone), bupropion och mirtazapin läkemedel som har färre sexuella biverkningar. Naturligtvis kan dessa läkemedel få andra biverkningar.

Viktökning på antidepressiva läkemedel är en annan som ofta klagar på biverkningar. I denna avdelning är paroxetin (Paxil) och mirtazapin två av de värsta föregångarna. Venlaxafin, bupropion och fluoxetin (Prozac) är antidepressiva medel som inte är så troliga att de ger viktökning , och många människor förlorar även några pund. Men igen är alla olika, och vissa människor lägger sig på mediciner som osannolikt kommer att orsaka viktökning och gå ner i vikt på de som ofta orsakar viktökning.

Biverkningar är inte alltid en dålig sak

Tro det eller inte, biverkningar är inte nödvändigtvis en dålig sak. Om en patient har en ätstörning och är för tunn, kan ett läkemedel som Prozac som undertrycker aptit inte vara önskvärt. Men ett läkemedel som ökar aptiten, som paroxetin eller mirtazapin, kan verkligen gynna denna patient. Och om en patient är diabetiker och övervikt kan ett läkemedel som sänker aptit vara till hjälp vid kontrollen av deras diabetes eftersom de kommer att få färre begär för förbjudna livsmedel.

Detta gäller också för antidepressiva medel som stimulerar och de som är lugnande. Ett antidepressivt medel som tenderar att vara stimulerande som bupropion kan vara till hjälp för någon med vegetativ depression eller någon som verkar ha ingen energi - men kan vara fel val för någon som lever med ångestsyndrom utöver depression. På samma sätt kan ett lugnande antidepressivt medel som mirtazapin fungera bra för någon som är orolig och kan vara fel val för någon som redan känner en total brist på energi med depression.

Återigen är det viktigt att komma ihåg att varje person är annorlunda.

källor:

Carvalho, A., Sharma, M., Brunoni, A., Vieta, E. och G. Fava. Säkerheten, toleransen och riskerna associerad med användningen av nyare generationens antidepressiva läkemedel: En kritisk granskning av litteraturen. Psykoterapi och psykosomatics . 2016. 85 (5): 270-88.

> Mental hälsa Amerika. Co-Occurring Disorders och Depression.

Nosengo, N. Kan du lära dig gamla droger nya tricks? . Naturen . 2016. 534: 7607.

Prus, A. och J. Porter. Diskriminerande stimulansegenskaper för läkemedel som används för att behandla depression och ångest. Aktuella ämnen i beteendeurovetenskap . 2016 29 juni. (Epub före tryck).