Hur mycket koffein är i mat och dryck?

Koffein är vårt vanligaste psykoaktiva läkemedel, och det är beroendeframkallande , men vi tänker ofta inte på att konsumera det i vår dagliga kost och till och med ge det till våra barn. Kolla hur mycket koffein är i mat och dryck.

1 - Kaffe

Kaffe - den mest kända koffeinkällan. Jay Lopez / SXC

Över 50% av amerikanerna dricker kaffe dagligen. Mängden koffein en kopp kaffe innehåller varierar mycket beroende på styrkan hos det särskilda märket kaffe och bryggningsmetoden - vilket bestämmer hur koncentrerad koffein är. Och glöm inte, storleken på din kaffekopp bestämmer också hur mycket koffein det innehåller.

Mängden koffein du faktiskt konsumerar beror då på kaffets styrka och koppens storlek. Till exempel innehåller ett skott espresso, den starkaste typen kaffe, cirka 50 mg koffein per flö, men som ett skott är endast 2 fl oz, skulle det ge dig 100 mg koffein, samma mängd som en 8 fl oz kopp av bryggt kaffe. Instant kaffe är svagare på ca 50 mg per 8 fl oz kopp.

2 - Te

Nossirom / SXC

De många olika teetyperna varierar från att innehålla höga nivåer av koffein till örtte som inte innehåller någon koffein alls.

Vanligt te, vanligtvis en Orange Pekoe eller svart teblandning, innehåller ungefär samma mängd koffein som snabbkaka - 50 mg per 8 fl oz kopp. Men du kan alltid branta ditt te längre och få en starkare dryck, så mängden koffein i en kopp te varierar från ca 20 mg till 80 mg per 8 ml kopp.

Det finns viss variation mellan olika teformer, med Chai från ca 60-120 mg koffein per 8 fl oz kopp, Assam svart te ca 80 mg per 8 fl oz kopp, Earl Grey och Darjeeling-te innehåller genomsnittliga mängder koffein på cirka 50 mg , Oolong har bara 40 mg, grönt te, 25 mg och vitt te, 15 mg.

3 - Choklad

Zsuzsanna Kilian / SXC

Mängden koffein i choklad varierar, beroende på varumärke och typ av choklad. I genomsnitt innehåller mjölkchoklad ca 18 mg koffein per 100 g. Det verkar inte som mycket, men för en chocoholic kan det lätt lägga upp.

Mörk choklad innehåller mycket mer koffein, med mörk choklad innehållande upp till 70 mg koffein per 100 g bar - nästan lika mycket som du får i en kopp kaffe.

Vissa tillverkare lägger till extra koffein till choklad för att producera en starkare koffein träff - vanligen cirka 100 mg koffein per bit, ungefär samma mängd som du skulle få i ett skott espressokaffe. Andra typer av koffeinbelastade godis, minter och tuggummi finns tillgängliga.

Vit choklad innehåller vanligtvis koffein.

4 - Mjuka drycker

Soda och läsk, till exempel iste, innehåller koffein. Brian Lary / SXC

Läskedrycker, som vanligtvis säljs till barn, innehåller ofta ganska mycket koffein. Cola är den mest kända källan till koffein, som innehåller cirka 30-60 mg koffein per 330 ml burk, beroende på varumärke. Vi påminner om likheten mellan cola och kaffe med den distinkt bruna färgen, så många föräldrar gör misstaget att tänka på lemonadtyp. Klara läskedrycker innehåller inte koffein, även om många av dem gör det. Vissa innehåller samma mängd som cola eller ännu mer.

Iced tea och root beer är också vanliga källor till koffein, innehållande mängder som liknar vanligt te, ofta konsumeras i större mängder. Men vissa märken av läsk innehåller inga koffein eller innehåller mindre mängder, så det är värt att kolla etiketten för att se.

5 - Sportdrycker och energidrycker

Sportdrycker och energidrycker innehåller ofta mycket koffein. Lusi / SXC

Sportdrycker och energidrycker marknadsförs vanligtvis på ett sätt som framhäver deras koffeininnehåll, även om den faktiska mängden koffein de innehåller varierar kraftigt. Vissa innehåller ungefär lika mycket som te eller kaffe, från 50-100 mg koffein per portion, medan andra innehåller mycket, mycket mer.

Var försiktig med energidrycker som marknadsför sig som "friska" - du kan oavsiktligt konsumera mycket koffein om du inte kontrollerar etiketten. Akta dig för glukosdrycker, litet tryck och svåra att läsa etiketter.

Försiktighet rekommenderas vid konsumtion av höga doser koffein, eftersom det är möjligt att överdosera koffein, för att ditt blodtryck ska stiga och till och med utveckla psykiska problem som följd av koffeinförgiftning.