BDSM: s hälsofördelar

Mainstream kultur representerar ofta BDSM (bondage, disciplin, dominans, inlämning och sadomasochism) som hänsynslös, farlig och ohälsosam. Ta femtio nyanser av grå, till exempel Christian Greys anledningar att njuta av kinkstammen från sitt barnsmissbruk. TV-brottsdrama visar ofta fetischister som smutsiga, oetiska lagbrytare. Det är inte bara media som ramar BDSM på så sätt. Före frisläppandet av den femte upplagan av den diagnostiska och statistiska handboken om mentala störningar år 2013 betraktades deltagande i fetischism och sadomasochism faktiskt som en psykisk störning av hälsovårdspersonal.

1 - BDSM är inte en ny sexuell praxis

Maria Rutherford / Getty Images

Attityder om kinky sex har skiftats. På grund av populariteten av berättelser som Fifty Shades of Gray har BDSM fått stor uppmärksamhet. Popkulturen gjorde dock inte den senaste kramen. Människor har alltid haft en förkärlek för äventyrligt sex. En 2005 Durex Global Sex Survey hittade 36% av de vuxna som är tillåtna för att använda någon form av bondage under älskling. Redan 1956 visade en Kinsey Institute Study att 50% av männen och 55% av kvinnorna åtnjöt erotisk biting. Vi kanske inte har kinky sex mycket mer än vi alltid har, men vi talar verkligen om det mer.

Nya studier som ägnats åt att förstå BDSM och dess effekter på kroppen har visat överraskande resultat. Inte bara är forskare misslyckade med att hitta bevis på skada BDSM orsaker, de upptäcker att det faktiskt har en hel del hälsofördelar.

2 - Förbättrad mental hälsa

anyaberkut / iStock / Getty Images

År 2013 publicerade International Society for Sexual Medicine en studie om de psykologiska egenskaperna hos BDSM-utövare. Syftet var att mäta kinksters mentala hälsa genom att undersöka viktiga personlighetsdrag som deras bilagor i relationer, generellt välbefinnande och hur känsliga de var för avslag jämfört med dem i en kontrollgrupp. Forskare upptäckte inte bara att kinkstersna inte var psykologiskt skadade men var i genomsnitt mer väljusterade än deras vaniljmodeller.

Sammantaget kände BDSM-provet säkrare i sina relationer och hade en ökad känsla av välbefinnande. De var mer samvetsgranna mot andra, mer extroverted, mer öppna för att försöka nya upplevelser, hade minskad ångest och var mindre känsliga för andra uppfattningar. Intressant var de också mer medvetna om sina egna sexuella behov men mindre behagliga. Dessa egenskaper går hand i hand med ens förmåga att effektivt uttrycka gränser och önskemål.

Alla dessa egenskaper kan vara indikatorer på omfattande psykologiskt arbete som utförs av BDSM livsstilare som positivt påverkar deras psykiska hälsa. Detta arbete kombinerat med sin höga självkänsla ökar personliga relationer både inom och utanför sovrummet vilket leder till ökad total lycka.

3 - Mindre stress

David McNew / Getty Images

Forskning har visat att BDSM-deltagare anger en förändrad nivå av medvetenhet som liknar den meditativa staten yoga-utövaren eller marathonerens "löpare". Det är allmänt känt att dessa aktiviteter kan gynna hälsan genom att sänka våra nivåer av stresshormonkortisolen. Detta skyddar oss från ett brett utbud av hälsosjukdomar, inklusive högt blodtryck, undertryckt immunitet och insulinresistens. Deltagande i BDSM kan ha samma effekter.

En serie studier från Northern Illinois University visade bevis på detta förändrade tillstånd av medvetande i samband med BDSM. I en studie togs salivprover från undervisare och dominanter under sadomasochistiska scener. De dominerande partnerna visade en minskad nivå av kortisol efter avslutad session.

Kognitiv funktion efter smärtsamma BDSM-sessioner var fokus för den andra studien. Partners som fick smärta visade reducerade funktioner i hjärnans limbiska och prefrontala områden. Dessa områden är kopplade till arbetsminne och verkställande kontroll. Forskare drog slutsatsen att blodflödet till dessa områden minskades, vilket resulterade i ett förändrat tillstånd av medvetandet. Många i BDSM-samhället kallar detta tillstånd för att vara "subspace" för undergivna partners och "topspace" eller "flow" för dominanter. Det är inte bara roligt för deltagarna men anses ofta som en andlig upplevelse.

4 - Förbättrade relationer

David McNew / Getty Images

I Northern Illinois Universitys studie om hormonella förändringar och parbindning i BDSM bestämde forskarna att deltagande i framgångsrika sadomasochistiska scener ökar känslan av koppling och intimitet med partner.

Vi vet också att göra nya saker med romantiska partners, snarare än samma rutinaktiviteter, ökar intimiteten. Hjärnskanningar av 53 medelålders gifta par avslöjade dela nya aktiviteter utlöser hjärnans belöningssystem och översvämningar det med dopamin och andra känslokänliga kemikalier. Detta liknar vad som händer i hjärnan under början av ett förhållande. Dessa är samma kemikalier som håller leendet på våra ansikten och fjärilar i våra tummar när vi upplever ny kärlek.

Även om denna studie inte specifikt innehöll BDSM-metoder bland sina spännande och äventyrliga testaktiviteter, kvalificerar de sig säkert. Precis som du kan ändra din hjärnkemi till det bättre genom att besöka en nöjespark, ta en keramikskola eller spela ett spännande nytt spel med en älskare, kan du också åberopa samma kemiska förändringar med BDSM. Rollspel eller att lägga till andra äventyrliga, nya stimulanser till ditt sovrums aktiviteter kan också skapa en ökad känsla av samband och övergripande lycka inom ett förhållande. Forskning har upprepade gånger visat lyckligt gifta par har bättre fysisk och psykisk hälsa än sina mindre glada motsvarigheter.

Sunny Megatron är värd och verkställande producent av Sex med Sunny Megatron på Showtime. Hon är också en livsstil BDSM-utövare, internationellt erkänd sexualitet och kinkpedagog, och sex / relationskribent.