Ett hälsosamt sexliv för seniorer

Sexuell intimitet slutar inte när du ålder

En av åldrarnas myter är att ett tillfredsställande och roligt sexliv efter 60 år är omöjligt. Låt dig inte luras, och bli inte nedslagen. Som med de flesta myter har den här länge sedan blivit disproved.

Ett hälsosamt sexliv efter 60 år

Sanningen är att många seniorer njuter av ett hälsosamt sexliv väl in i sina gyllene år. Tack speciellt till de senaste framstegen inom det medicinska området, tillsammans med förbättrad näring och vård, lever människor längre.

Livskvaliteten i de senare åren förbättras också. Som ett resultat har det blivit lättare att hålla sexuella relationer starka.

Det kan även finnas hälsofördelar för att behålla ditt sexliv. En studie, till exempel, jämförde kognition till sexuell aktivitet hos människor mellan 50 och 89. Med hänsyn till ett antal faktorer bestämde forskarna att det faktiskt finns en koppling mellan mer sex och förbättrat återkallande. Medan män visade mer förmåga att komma ihåg antalet sekvenser, hade kvinnorna ett bättre minne totalt sett.

Detta kan vara en lättnad för många äldre vuxna att höra för att intimitet inte blir något mindre viktigt när man slår 60. Intimitets natur kan säkert utvecklas.

En mogen Outlook på Intimacy

När vi är yngre tenderar vi att starkt associera relationer med kön. Det är ganska normalt, särskilt under våra reproduktionsår när hormoner spelar en stor roll i våra naturliga instinkter.

Sällan kommer en mer mogen titt på intimitet med ålder, en där alla vägar inte nödvändigtvis leder till samlag.

Många tycker att enkla kärleksåtgärder kan ha en djup mening och vara väldigt roligt. En kram, en kyss, även hålla händer kan vara ganska roligt. Kön i sig kan också bli mer passionerade och bekväma, eftersom ungdoms akuta lust sprider sig.

Dessutom finns det en känsla av frihet att kön efter en viss ålder. Du behöver inte längre bekymra dig om graviditet, så det kan vara mer möjlighet att bara njuta av att vara nära en annan person. Men sexuellt överförbara sjukdomar och liknande bekymmer går inte bort med åldern.

Det finns också en speciell närhet som par i långsiktiga relationer känner. Att bara veta att din partner ligger bredvid dig i sängen kan vara en stor tröst. När de blir äldre uppfattar många att de uppskattar detta ännu mer. Det blir ofta mest uppenbart efter en partners död, med många änkor och änklingar som noterar att nätterna är de ensamaste tiderna.

Håll Romance Alive

Det finns ett antal saker du kan göra för att hålla romantiken levande, men allt börjar med att ta hand om dig själv. Om du inte är fysiskt frisk blir det så mycket svårare att förbli sexuellt frisk.

Ät en näringsrik kost. Om du äter, har du mer energi för någon aktivitet. Det är bra att vara aktiv också. Gör ditt bästa för att behålla din styrka och smidighet med vilken som helst form av träning passar naturligt i din livsstil. Att fortsätta med ett träningsprogram hjälper också till att förbättra din flexibilitet och självkänsla.

Allt detta kommer bara att göra sex mer njutbart.

För vissa par kan erektil dysfunktion (ED) bli ett problem. Om så är fallet, prata med dina läkare. Det finns många sätt att behandla ED eller, åtminstone, hantera eller arbeta runt det. Kirurgiska ingrepp, dammsugare och mediciner är bland de saker som din läkare kan rekommendera.

På samma sätt kan vaginal torrhet ge obehag under samlag. En snabb resa till läkemedelsbutiken kan lösa det problemet. Ett vattenbaserat smörjmedel är vanligtvis effektivt och tillgängligt över disken. Detta kan också ge extra motivation att experimentera med olika former av förspel som effektivt kan inducera fysisk upphetsning.

Din kropp kommer att förändras när du ålder. Detta är oundvikligt för alla, och därför kommer kön att förändras också. Du kan upptäcka att vissa former av intimitet inte längre är lätta eller möjliga. Och även om det här kan vara frustrerande, kan du försöka se detta som en möjlighet.

Prova nya saker, utforska varandras kroppar och upptäck nya nybörjarkällor. Till exempel säger AARP att intima handlingar som handmassage, oralsex och leksaker är alternativ par kan vända sig till. Även något så enkelt som en fotmassage eller en lång omfamning med kyssar kan kännas bra. Dessa kan verka som små saker, men de kan omdefiniera kön för er båda.

Ett ord från

Sexuell hälsa är en integrerad del av övergripande hälsa och välbefinnande. Ge inte upp din egen sexuella hälsa bara för att sakerna är olika. Prata med din partner och utforska vad du är bekväm med. Intimitet kan vara stark och göra dig lycklig, oavsett din ålder.

> Källa:

> Castleman M. Stor Sex Utan Intercourse. AARP. 2012.

> Wright H, Jenks RA. Sex på hjärnan! Föreningar mellan sexuell och kognitiv funktion i äldre ålder. Ålder och åldrande 2016; 45 (2): 313-317. doi: 10,1093 / aging / afv197.