Sexterapi med känsligt fokus

Sexterapi är en form av psykoterapi som används för att hjälpa individer och par till sexuella problem. Sexterapi är talkterapi, inte händer på terapi. I en sexterapi-session är alla i rummet fortfarande helt klädda, och det är ingen röra. Sexterapeuter kan rekommendera att bli fysiska prov för att utesluta medicinska orsaker till sexuella problem.

Vissa kan också uppmuntra användningen av sexuella surrogater för personer som arbetar med sexuella problem och inte har en partner att träna med. Könsterapeuter utför dock inte medicinska tentor på eller har sexuella interaktioner med sina kunder.

Vad är sensatfokus?

Tekniken av sensat fokus utvecklades initialt som en sexterapi teknik av Masters och Johnson på 1960-talet. Det innebär en serie beteendeövningar som par gör tillsammans för att förbättra deras intimitet och samband.

Det finns sju element som fungerar som grunden för sensat fokus. Dessa är:

  1. Ömsesidigt ansvar mellan partner för att hantera sexuella behov och oro
  2. Information och utbildning om sexuell funktion och sexuell aktivitet
  3. Villighet att ändra attityder om sex
  4. Bli av med sexuell prestation ångest
  5. Hjälpa par förbättra kommunikationen kring sex och sexuella tekniker
  6. Minska problematiska beteenden och kön roller i förhållandet
  1. Läxor för att hjälpa par förändra sitt sexuella förhållande till det bättre

Två av de viktigaste elementen i framgången för sensat fokus är ett acceptans av ömsesidigt ansvar och en vilja att göra läxor som föreskrivits av köttterapeuten. Ömsesidigt ansvar är kritiskt eftersom det ramar sexuella svårigheter som ett parvets problem istället för ett problem för den person som har identifierats som "patienten".

Strukturerade läxuppgifter är den komponent som skiljer sensat fokus från andra beteendestekniker.

Kännetecknet för sensat fokus är att det tillfälligt tar stressiga beteenden från ett pars sexuella menyer. Sedan förskriver terapeuten med de kända stresskällorna ett specifikt recept på steg att följa för att förbättra parets sexuella liv.

Vad är sensatfokus som?

Två av de viktigaste målen med sensat fokus är att minska prestationsangst och förbättra kommunikationen. En typisk tidig läxa uppgift för ett par där en partner upplever erektil dysfunktion kan gå något så här:

Jag vill att du två ska hitta två nätter under nästa vecka där du kan spendera minst en timme tillsammans. En av er kommer att ordna datumet på den första natten, den andra på den andra. Vem arrangerar datumet kommer att sätta upp sovrummet med rena lakan, fint ljus och trevlig musik som du två tycker om att koppla av.

Innan ditt datum kommer du var och en ta en varm dusch för att koppla av. Eftersom du har sagt att du föredrar att bära underkläder för den här första träningen, så gör du det. Då kommer personen som ställer in datumet att hjälpa sin partner att bli bekväm på sängen. De ska sedan tillbringa en halvtimme utforska och njuta av känslan av att röra sin partners kropp. För tillfället kommer vi att undvika att röra genitala, eftersom vi vill behålla denna erfarenhet låg stress.

Efter en halvtimme byter du. Då kommer den andra partnern att ha en chans att göra samma typ av undersökning. Målet med denna läxa är inte att ge din partner en massage. I stället är det att hitta njutning vid beröring och beröring, utan några förväntningar. Därför är det viktigt att kommunicera under hela detta datum. Berätta för din partner vad du gillar och vad du inte tycker om. Låt dem veta vad som känns bra, och om det finns något som gör dig obekväma eller att du skulle vilja att de ska sluta.

Vilka villkor är sensatfokus som används för?

Som en del av könsterapi har sensationsfokus visat sig vara effektivt vid behandling av ett antal olika typer av sexuell dysfunktion hos kvinnor och män, inklusive

Sensat fokus är ett parbaserat ingripande. Den kan användas för par i alla olika åldrar, könssidentiteter och sexuella orienteringar. Mycket av forskningen har varit för heterosexuella par. Fortfarande har många terapeuter antagit det för samma kön och olika orienteringspar.

Är Sensate Focus Effektiv?

Det är mycket forskning som undersöker användningen av sensat fokus, ensam eller i kombination med andra tekniker, för att förbättra parets sexuella tillfredsställelse.

Studier tyder på att sensat fokus är användbar inte bara för att ta itu med specifika sexuella problem utan också för att bidra till att förbättra sexuell tillfredsställelse hos par med mer generellt missnöje. Tekniken har också använts som en del av sexterapi för personer som behandlar sexuella svårigheter som ett resultat av medicinska tillstånd, som bröstcancer.

Sensat fokus är väl accepterat av köttterapeuter och andra läkare som arbetar med sexuell dysfunktion. Det är särskilt sant när det används i kombination med bra utbildning om sexuell prestation och funktion. Sensat fokus är en mycket säker teknik, och de flesta människor tycker det är lätt att följa. Det beror till stor del på att sensatfokus är speciellt utformad som en långsam och mild process för att minska prestationsangst och stress kring sexuell aktivitet.

Många könsterapeuter rapporterar att sensationellt fokus är ett enkelt och effektivt sätt att öka intimitet och samband mellan par, samma kön och motsatta könen. Men inte alla par eller enskilda terapeuter är bekväma med sensat fokus. Det är en teknik som kräver stor komfort med diskussion om explicit sexuella ämnen. Det är inte något som alla har.

Hur kan jag hitta en sexterapeut?

Det finns flera sätt att gå om att hitta en sexterapeut. Det mest prisvärda är ofta att leta i leverantörslistan för ditt försäkringsbolag. Leta efter en beteendehälsoutövare som specialiserar sig på sexterapi. Du kan också söka terapeutförteckningar, som Psykologi idag, för sexterapeuter och korsreferens med din försäkringslista. Slutligen upprätthåller American Association of Sexuality Educators, Counselors och Therapists en lista över sexterapeuter på deras hemsida på AASECT.org. AASECT-certifierade sexterapeuter är skyldiga att genomgå både träning och klinisk övervakning inom sexuell hälsa och terapi tekniker.

Var medveten om att inte alla sexterapeuter tar försäkringar. Kostnaden för sexterapi varierar sannolikt beroende på var du bor. Med detta sagt är könsterapi ofta tidsbegränsad. Ren sexterapi förväntas i allmänhet inte vara längre än 10-12 sessioner. Antalet sessioner du behöver varierar dock beroende på de problem du vill adressera och om du också ser en sexterapeut för allmän terapi.

> Källor:

> Albaugh JA, Kellogg-Spadt S. Sensat fokus och dess roll vid behandling av sexuell dysfunktion. Urol Nurs. 2002 dec; 22 (6): 402-3.

> Carr A .. Bevisunderlaget för parterapi, familjeterapi och systemiska ingrepp för vuxenfokuserade problem. Journal of Family Therapy. 2014 35: 159-194 doi: 10.1111 / 1467-6427.12033.

> Ratner ES, Erekson EA, Minkin MJ, Foran-Tuller KA. Sexuell tillfredsställelse hos den äldre kvinnliga befolkningen: Ett särskilt fokus på kvinnor med gynekologisk patologi. Maturitas. 2011 november; 70 (3): 210-5. doi: 10.1016 / j.maturitas.2011.07.015.

> Sarwer DB, Durlak JA. En fälttest av effektiviteten av beteendebehandling för sexuella dysfunktioner. J Sex äktenskaplig ter. 1997 Sommar, 23 (2): 87-97.

> Wylie K. Bedömning och hantering av sexuella problem hos kvinnor. JR Soc Med. 2007 dec; 100 (12): 547-50.