Celexa och viktökning

Varför detta antidepressiva medel (och andra SSRI) sätter på pounds

Nästan alla antidepressiva läkemedel har den potentiella biverkan som orsakar viktökning, inklusive Celexa (citalopram), en selektiv serotoninåterupptagshämmare (SSRI) som liknar Prozac (fluoxetin) eller Zoloft (sertralin). Även om forskning visar att generellt sett är den mängd vikt en person sannolikt kommer att ta på medan man tar Celexa eller en annan SSRI tenderar att vara minimal, för att vissa människor ser sin vikt att krypa upp även lite kan vara besvärlig.

Om du är en av dem kan det vara till hjälp att veta att det finns commonsense sätt att hantera viktökning när du tar Celexa.

Varför SSRIs som Celexa orsakar viktökning

Experter är inte säkra på varför SSRI har potential att lägga pounds på folk som tar dem. En teori är att drogerna på något sätt påverkar kroppens ämnesomsättning så att det brinner kalorier långsammare. En annan är att SSRIs utlösare ger upphov till aptit, vilket orsakar en person att äta.

En annan hypotes om varför vissa människor blir viktiga medan de är på en SSRI är att för dem är depression en aptitmördare: När de känner sig låga äter de inte och förlorar därför vikt. När de börjar ta mediciner som får dem att må bättre, kommer deras intresse för mat tillbaka och de börjar äta mer och lägger naturligtvis på några pounds. Visst blir de viktiga, men det kan bara vara tillräckligt att återgå till sin normala vikt, för att inte överträffa ett hälsosamt tal på skalan.

Hur man förlorar extra vikt

Om du har gått upp i vikt medan du tar Celexa och det är tillräckligt att störa dig - trots att medicinen lindrar dina depression eller inte-pratar med din läkare. Att hantera din vikt medan du är på ett antidepressivmedel är verkligen inte så annorlunda från att du gör det när du inte är.

Sluta inte ta drogen. Att kyla kalkon från en SSRI kan leda till avbrytande syndrom , en rad obehagliga abstinenssymptom. Här är andra, mindre drastiska åtgärder du kan ta för att gå ner i vikt medan du är på ett antidepressivt medel.

källor:

Blumenthal, Sarah R. et. al. "En elektronisk hälsovårdsundersökning av långsiktig viktökning efter antidepressiv användning." Journal of the American Medical Association. 4 juni 2014.

Ferguson, James M. "SSRI-antidepressiva läkemedel: Biverkningar och tolerans." Journal of Clinical Psychiatry . Feb 2001.

Nihalani, Nikhil. "Viktökning, fetma och psykotropa förskrivningar." Journal of Obesity . 2011.

Weil, Andrew. "Varför ger antidepressiva medel viktökning?" Andrew Weil, MD 11 februari 2011.