Vad du borde veta om Bidi-cigaretter

Är bidis ett säkert rökning alternativ?

Vad är bidi cigaretter, och är de ett säkert rökning alternativ till traditionella tillverkade cigaretter med tobak?

Bidis (pronounced bee-dees och även kallad beedis) är små handrullade cigaretter av tobak och inslagna i tendu eller temburni leaf (växter som är infödda till Asien - Diospyros melanxylon ). De tillverkas i Indien och andra sydostasiatiska länder och exporteras till mer än 100 länder.

I Indien är bidi-cigaretter billigare och mer konsumerade än traditionella kommersiella cigaretter. Det är en vanlig missuppfattning att eftersom de är billigare är de också mindre skadliga. Inte så.

Cigaretter med träningshjul

Hänvisas till som cigaretter med träningshjul av hälso myndigheter, är det övergripande utseendet och smaken av denna produkt särskilt tilltalande för ungdomar.

Typiskt bundet i ena eller båda ändarna med bitar av färgglad sträng, bidis produceras i en mängd olika smaker som skulle tilltala barn, inklusive choklad, mango, vanilj, citron-lim, mint, ananas och körsbär.

Bidi-cigaretter blev populär i USA i mitten av 1990-talet, och senast 1999 fanns det ett anhängande tilltal mot bidis av statsadvokatgeneralen som uppmanade kongressen och federala tjänstemän att stoppa importen av denna giftiga produkt speciellt anpassad till barn. Unga amerikanska rökare lockades till bidis eftersom de var lättare att få än traditionella cigaretter, förutsatt att det var en "rush" av nikotin, var små och smakade och såg ut som marihuana leder.

Från advokatnämnden Tom Miller:

"Bidis är skadligare för hälsan än traditionella cigaretter, och de är smaksatta för att göra dem attraktiva för barn. Det är en dödlig kombination."

Bidi-konsumtionen minskade drastiskt i februari 2014 när USA: s livsmedels- och drogförvaltning beställde fyra varumärken bidi-cigaretter som skulle tas bort från marknaden eftersom tillverkarna inte kunde (eller var ovilliga) att tillhandahålla dokumentation som visar att produkterna inte lyfter upp nya eller olika hälsoproblem för allmänheten.

Varumärkena är:

Detta var det första tobaksförbudet som infördes till följd av lagen om förebyggande och tobakskontroll av familjer som ger FDA befogenhet att reglera tobaksprodukter i Förenta staterna.

Bidis kan fortfarande köpas online, men har förlorat popularitet här i staterna sedan förbudet.

Är Bidi-cigaretter mer eller mindre skadliga än vanliga cigaretter?

I vissa avseenden är bidis mer skadliga än vanliga kommersiella cigaretter som tillverkas i USA

Eftersom de inte har tillsatt kemikalier för att hjälpa till med förbränning måste rökare dra sig en bidi-cigarett oftare och med mer kraft för att den inte ska gå ut. Detta resulterar i högre nivåer av toxiner inandas än med traditionella cigaretter. Rökare puffar på en enda bidi cigarett cirka 28 gånger i motsats till 9 puffar på en vanlig cigarett.

Hälsoriskerna vid Bidi Rökning

Bidi-cigaretter är farliga för människors hälsa och bör inte ses som ett säkert rökning alternativ. Föräldrar till barn i länder där bidi-rökning är fortfarande utbredd bör proaktivt lära sina barn tidigt om farorna med bidi-cigaretter och rökning i allmänhet.

källor:
CDC Factsheet på Bidis och Kreteks . USA: s avdelning för hälsa och mänskliga tjänster. Uppdaterad 1 december 2016.

FDA utfärdar första order för att stoppa försäljningen, distributionen av tobaksvaror. US Food and Drug Administration. 21 februari 2014.