Fem typer Cybersex-användare

Inte alla Internet Sex-användare är beroende

Så många frågor uppstår om cybersex. Vad är cyberkön? Vilka är riskerna med cybersex? Hur kan vi skydda barn från cyberstalkers? Medan du kanske tänker på vissa stereotyper i samband med cybersexberoende, är det faktum att cybersexmissbruk spänner över många demografiska grupper, inklusive män och kvinnor, unga och gamla. Medan det krävs mer forskning för att identifiera grupper mer exakt, finns det vissa specifika typer av cybersex-användare vi känner till.

Cybersex-användare varierar i hur mycket de engagerar sig i sexuellt beteende på Internet och av deras skäl till det. Som beskrivs i boken, "I nätets skuggor: Brott mot tvångssysselsättet online" av Patrick Carnes et al, är en enda väg att kategorisera typer cybersexanvändare enligt dessa fem huvudgrupper.

Grupp 1: Fritidsanvändare - Passande

Denna grupp cybersex användare kan ibland utforska sex på internet utan problem. De kan använda cybersex för att förbättra sina sexuella upplevelser. De kan njuta av intima sexuella relationer i den verkliga världen och ha en hälsosam inställning till sexualitet.

Grupp 2: Rekreationsbrukare - olämpligt

Den här gruppen cybersexanvändare kan också få tillgång till internetkön utan tvångsmässig användning men kan använda detta material otillbörligt. Detta kan inkludera sexting eller visa sexuella bilder till andra människor för nöjes- eller chockvärde, vilket orsakar oavsiktlig förlägenhet.

Sådana användare behåller inte sin verksamhet hemlig och kan annars ha en hälsosam inställning till sexualitet och relationer.

Grupp 3: Problematiska användare - Discovery Group

Denna grupp har inte haft några tidigare problem med online eller annat sexuellt beteende. De kan använda internet som ett sätt att utforska sexualitet på ett sätt som det normala livet inte har erbjudit dem.

Exempel på problematiska användare i upptäcktsgruppen är personer som tvångsmässigt besöker vuxna datingsidor i hopp om att träffa en partner, samtidigt som man undviker verkliga möjligheter att träffa människor. eller personer som använder internet i ett försök att träffa en minderårig partner för sex, trots att inga tidigare historier har gjorts.

Grupp 4: Problematiska användare - Fördjupad grupp

Denna grupp innehåller personer som kan ha fantasi om att sexuellt fungera, men som aldrig har gjort det förrän de har tillgång till internetbaserat sexuellt material. De kanske har tänkt på att ta bort klubbar eller se prostituerade för sex, men inte vidta några åtgärder för att göra det, kanske av rädsla för erkännande eller andra konsekvenser. Deras användning kan vara regelbunden men inte överdriven, även om uppmärksamhet tas bort från verkliga relationer, arbetslivet kan leda eller otrohet uppstår.

Grupp 5: Problematiska användare - Livslång sexuellt kompulsiv grupp

Människor i denna grupp ligger i den extrema änden av kontinuiteten i sexuella problem. Deras sexuella uppträdande sker med eller utan tillgång till internet - onlinevärlden lägger helt enkelt till en annan aveny för att utforska sexuellt olämpligt material. Dessa cybersex-användare får ofta tillgång till pornografi, som en del av ett pågående mönster av alltför sexuellt beteende.

Även om inte alla cybersexanvändare har problematisk användning, riskerar alla att deras användning blir problematisk. En svårighet med online-världen av kön är att medan användarna är fristående från sin omgivning, sexuellt uppvuxen och surfar på nätet, kan de utsättas för bilder som de aldrig skulle söka normalt. Detta kan leda till att utforska olagligt sexuellt material på ett sätt som aldrig var tänkt, ibland med allvarliga rättsliga och relativa konsekvenser.

Källa:

Carnes, Ph.D., Patrick, Delmonico, Ph.D., David, Griffin, MA, Elizabeth, med Moriarty, Joseph. I nätets skuggor: Bryta fri från kompulsiv online sexuell beteende. Center City, MN: Hazelden. 2001.