Betydelsen av ursäkt

Betydelsen av att be om ursäkt för stressavlastning och relationer

Varför ursäkt är viktigt

Många har komplicerade känslor om ursäkter, och inte alla våra tankar och känslor om ursäkter ställer sig upp. Vissa av oss var tvungna att be om ursäkt som barn när vi skadade någon, och några av oss ber om ursäkt fritt och kände oss omedelbart bättre efter att ha gjort det. Vissa människor känner sig skammade av ursäkt medan andra skämmas tills vi har gjort det.

En populär film från årtionden sedan förklarade att "Kärlek betyder att du aldrig måste säga att du är ledsen", medan många relationsexperter varnar för att aldrig be om ursäkt i ett förhållande är ett säkert sätt att riskera att förlora det.

Vi kanske har lärt oss om behovet av ursäkt när vi har skadat en vän - oavsiktligt eller annars - men vet du varför ursäkta är verkligen viktigt och vilken funktion fungerar en bra ursäkt? Forskare och psykologer har identifierat några viktiga anledningar till varför ursäkta är nödvändig när sociala regler har brutits. Några av de goda saker som kommer från en uppriktig ursäkt:

Fördelarna med ursäkt

Relationer kan vara bra källor till stressavlastning , men konflikter kan orsaka stor stress , vilket verkligen tar en vägtull. Lär dig konsten att be om ursäkta effektivt och du kan hitta en betydande minskning av de negativa effekterna av konflikt och relativ stress eftersom ursäkter hjälper oss att ställa konflikten bakom oss och gå vidare lättare. Det finns många fördelar som kommer från förlåtelse , när det gäller och glädje och stressavlastning också. På dessa sätt kan du vara skicklig till att be om ursäkt när det är lämpligt, för att få de fördelar som kommer med starkare relationer, minskad konflikt och förlåtelse - det är väl värt ansträngningen!

Varför ber om ursäkt så svårt - för vissa?

För vissa människor känns ursäkt som en erkännande att de är otillräckliga - det, istället för att ha gjort ett misstag, finns något som är felaktigt fel med dem. Andra tror att att erbjuda den första ursäkten efter ett argument är ett erkännande av skuld och ansvar för hela konflikten som inneburit fel av båda parter, de tror att en ursäkt från dem kommer att tillåta den andra personen att inte ta något ansvar för sin egen del i konflikten. Ibland tycks en ursäkt kalla extra uppmärksamhet åt ett misstag som kanske har gått obemärkt.

Under de rätta omständigheterna kommer en vällevererad, lämpligt uppriktig ursäkt generellt att undvika alla dessa frågor och kommer bara att tjäna till att inleda en resolution, bekräfta gemensamma värderingar och återställa positiva känslor. Du måste bara veta när och hur man ska ge din ursäkt.

När ursäkta är en bra idé

Om något du har gjort har orsakat smärta för en annan person, är det en bra idé att be om ursäkt, även om vad du gjorde var oavsiktlig. Detta beror på att ursäkta öppnar dörrarna för kommunikation, vilket gör det möjligt att återansluta den person som skadades. Det låter dig också uttrycka ånger att de har skadats, vilket låter dem veta att du verkligen bryr sig om deras känslor. Detta kan hjälpa dem att känna sig tryggare med dig igen.

Också ursäkta tillåter dig att diskutera vad "reglerna" ska vara i framtiden, speciellt om en ny behöver göras, vilket ofta är fallet när du inte skadat den andra personen avsiktligt. (Att skapa nya regler för relationen kan hjälpa dig att bli skyddad från att bli skadad i framtiden också.) I grund och botten om du bryr dig om den andra personen och förhållandet, och du kan undvika det förekommande beteendet i framtiden, är en ursäkt vanligtvis en bra idé.

Det betyder inte att du måste ta ansvar för saker som inte var ditt fel. Du kan till exempel uttrycka ånger genom att oavsiktligt skada någonas känslor, men du behöver inte säga att du borde ha visat bättre om du verkligen känner att du inte kunde veta att de skulle bli skadade av dina handlingar är var att skapa en ny regel kan hjälpa till. (Till exempel, "Jag är ledsen att jag vaknade dig! Nu när jag vet att du inte vill att folk ska ringa dig efter klockan 8:00, kommer jag att vara försiktig så att du inte gör det.")

Att ta ansvar betyder också att du anger vad du gjorde som du tror var fel, men kan innebära att du försiktigt nämna vad du tror inte var fel på din sida. På det här sättet skyddar du dig från känslan av att du, om du är den första som ber om ursäkt, tar ansvar för hela konflikten eller för större delen av det.

När ursäkt kan vara en dålig idé

Det är viktigt att notera att ursäkter som innebär tomma löften är en dålig idé. En av de viktigaste funktionerna i en ursäkt är att det ger möjlighet att återupprätta förtroende. Att lösa för att inte upprepa det förekommande beteendet - eller att göra vad som helst förändring är möjligt - är en viktig del av en ursäkt. Om du lovar att förändra men då gör inte ursäkningen bara uppmärksamhet på det faktum att du har gjort något, även om du håller med om är fel, men vägrar att förändras. Gör inte löften du inte kan behålla, men försök att göra rimliga löften för att undvika att skada personen i framtiden och följa igenom på dessa löften. Om den andra personen förväntar sig något orimligt eller omöjligt, tar du kanske ansvar för mer än du behöver.

Tips för ursäktande effektivt

En inskränkt ursäkt kan ofta göra mer skada än ingen ursäkt alls. När du ber om ursäkt, är det viktigt att ta med några viktiga ingredienser. Se dessa tips för hur du ber om ursäkt . De bör hjälpa dig att upprätthålla friska, glada relationer med dina vänner, familj och kära.

källor:
Ferris, D .; Kim, P .; Dirks, K .; Tystnad talar volymer: Effektiviteten av reticens i jämförelse med ursäkt och förnekelse för att svara på integritets- och kompetensbaserade förtroendeöverträdelser. Journal of Applied Psychology , vol 92 (4), jul, 2007. sid. 893-908
Lawler KA, yngre JW, Piferi RL, Jobe RL, Edmondson KA, Jones WH. De unika effekterna av förlåtelse på hälsan: en prospektering av vägar. Journal of Behavioral Medicine, april 2005.
Risen, J .; Gilovich, T. Mål och observatörsskillnader i godtagandet av tvivelaktiga ursäkter. Journal of Personality and Social Psychology , vol 92 (3), mars 2007. sid. 418-433.