Hur den negativa Photo Illusion fungerar

Ansåg du att du behövde ett mörkrum för att bearbeta ett negativt foto till en fullfärgsbild? I den här roliga optiska illusionen kan du se hur ditt visuella system och hjärnan faktiskt kan kortfattat skapa en färgbild från ett negativt foto.

Hur man utför illusionen

  1. Stare vid prickarna som ligger i mitten av kvinnans ansikte under i cirka 30 sekunder till en minut.
  1. Vänd sedan ögonen omedelbart till mitten x av den vita bilden till höger.
  2. Blinka snabbt flera gånger.

Vad ser du? Om du har följt riktningarna korrekt ska du se en bild av en kvinna i fullfärg. Om du har problem med att se effekten, försök att titta på den negativa bilden lite längre eller justera hur långt du sitter från din datorskärm.

förklaringar

Hur fungerar den här fascinerande visuella illusionen ?

Vad du upplever är känt som ett negativt efterbilder . Detta händer när fotoreceptorerna, i första hand kottcellerna i dina ögon blir översimulerade och trötta, vilket får dem att förlora känslighet. I det vanliga vardagsläget märker du inte detta eftersom små ögonhänder gör att koncellerna bakom ögonen blir överstimulerade.

Om du ser på en stor bild, är de små rörelserna i dina ögon inte tillräckligt för att minska överstimuleringen.

Som ett resultat upplever du det som kallas negativt efterbilder. När du ändrar dina ögon till den vita sidan av bilden fortsätter de överstimulerade cellerna bara att skicka ut en svag signal, så de påverkade färgerna förblir dämpade. Emellertid är de omgivande fotoreceptorerna fortfarande färska och så skickar de ut starka signaler som är desamma som om vi tittat på motsatta färger.

Hjärnan tolkar sedan dessa signaler som motsatta färger, vilket väsentligen skapar en fullfärgsbild från ett negativt foto.

Enligt motståndets processteori om färgvision styrs vår färguppfattning av två motsatta system: ett magenta-grönt system och ett blågult system. Färgrödan tjänar till exempel som en antagonistisk mot färggrön så att när du stirrar för länge på en magenta bild ser du en grön efterbild. Den magenta färgen triggar magenta fotoreceptorerna så att de ger en svagare signal. Eftersom magentaens motsatta färg är grön tolkar vi efterbilden som grön.