Hämtar information från minnet

När informationen har kodats och lagrats i minnet måste den hämtas för att kunna användas. Minneshämtning är viktigt i praktiskt taget alla aspekter av det dagliga livet, från att komma ihåg var du parkerade bilen för att lära sig nya färdigheter.

Det finns många faktorer som kan påverka hur minnen hämtas från långsiktigt minne . Självklart är denna process inte alltid perfekt.

För att kunna förstå denna process fullt ut är det viktigt att veta mer om exakt vilken återhämtning som är samt de många faktorer som kan påverka hur minnen hämtas.

Minneshämtningsgrunder

Så vad exakt hämtas? Enkelt uttryckt är det en process att få tillgång till lagrade minnen. När du tar en tentamen måste du kunna hämta inlärd information från ditt minne för att svara på testfrågorna.

Det finns fyra grundläggande sätt på vilka information kan dras från långsiktigt minne. Den typ av hämtningsignaler som finns tillgängliga kan påverka hur information hämtas. En hämtningskod är en ledtråd eller snabbmeddelande som används för att utlösa hämtning av långsiktigt minne.

Problem med hämtning

Självklart fungerar inte återhämtningsprocessen perfekt. Har du någonsin känt att du visste svaret på en fråga, men kunde inte minnas informationen riktigt? Detta fenomen är känt som en "spets av tungan" erfarenhet. Du kan känna dig säker på att denna information lagras någonstans i ditt minne, men du kan inte komma åt och hämta den.

Även om det kan vara irriterande eller till och med oroande, har forskning visat att dessa erfarenheter är extremt vanliga, vanligtvis minst en gång i veckan för de flesta yngre individer och två till fyra gånger per vecka för äldre vuxna. I många fall kan människor till och med minnas detaljer som det första boksteget som ordet börjar med.

Hämtningsfel är en vanlig förklaring till varför vi glömmer . Minnena är där, vi kan inte bara komma åt dem. Varför? I många fall beror detta på att vi saknar adekvata hämtningsanvisningar för att utlösa minnet. I andra fall kan den relevanta informationen aldrig ha kodats in i minnet i första hand.

Ett vanligt exempel: försök att rita ansiktet på ett öre från minnet. Uppgiften kan vara överraskande svår, även om du förmodligen har en mycket bra uppfattning om hur en öre ser ut.

Verkligheten är att du förmodligen bara kommer ihåg tillräckligt för att skilja pennies från andra former av valuta. Du kan komma ihåg storleken, färgen och formen på myntet, men informationen om vad myntets framsida ser ut är bäst i det mesta, eftersom du förmodligen aldrig kodat informationen i ditt minne.

Även om minneshämtning inte är felfri, finns det saker du kan göra för att förbättra din förmåga att komma ihåg information.