Vad är poppers?

En ofta dålig inhalationsmedicin

Poppers är en vanlig slang term för en rad kemiska psykoaktiva droger kallas alkyl nitrites, och särskilt inhalationsmedicin amyl nitrit.

Snabba fakta om poppers

Den vanligaste typen av poppers inhalationsmedel är amylnitrit. Det är ofta förvirrat med amylnitrat, vilket faktiskt är en annan kemikalie med ett liknande namn, ofta misspelt som amilitrat.

Poppers är också kända som flytande guld, butyl nitrit, hjärtmedicin och rum deodorizer. Det säger säkert att du aldrig ska försöka behandla ett verkligt eller föreställt hjärtproblem med poppers, såvida det inte föreskrivs av en läkare, och du får aldrig lämna en öppen flaska poppers i ett rum, oavsett om du hoppas att deodorize det. Det skulle inte vara en effektiv deodorizer och kan vara skadlig.

Termen började först användas för dessa läkemedel på 1960-talet, då amylnitrit, som sedan användes som hjärtmedicin, såldes i kapslar som knäcktes eller "poppades" för att frisläppa kemikalien.

Hur används poppers?

Även om det sällan används för hjärtproblem idag, används amylnitrit fortfarande för att behandla cyanidförgiftning. Poppers används ofta som rekreationsdroger, särskilt på homosexuella scenen, och används vanligen som rök som inhaleras direkt från små flaskor. Poppers är billiga och lätta att skaffa, säljs ofta som rumsdeodorizer eller som sexförstärkare i sexbutiker, även om användningen bär betydande risker.

Med korta, intensiva effekter som varar från några sekunder till några minuter, används poppers ofta som tillägg till andra designade droger , såsom syra (LSD) och ecstasy. Denna typ av användning är inte nödvändigtvis associerad med kön utan snarare med lusten om en omedelbar "rush" eller känsla av intensiv avkoppling, yrsel, eufori, humörhöjd och berusning .

Vad är effekterna av poppers?

Poppers arbetar mycket snabbt, vilket ger en nästan snabb hög eller "rush" av varma känslor och känslor av yrsel, som liknar känslor av extrem alkoholförgiftning. Effekterna kommer på väldigt snabbt efter inandning av läkemedlet, men till skillnad från droger som alkohol, varar bara i sekunder eller minuter. Medan vissa människor finner effekterna av poppers njutbara, tycker andra att det är extremt desorienterande och obehagligt.

Poppers är vasodilatorer, vilket innebär att de dilaterar blodkärlen. Som ett resultat sjunker blodtrycket snabbt, vilket leder till ljushårighet, ibland resulterar i en kort förlust av medvetenhet och muskelstyrka, känd som synkope. Samtidigt ökar hjärtat, även om den person som använder poppers är avslappnad, känd som takykardi.

En annan effekt av dessa läkemedel är avslappning av den analfinkterande. Av denna anledning används poppers ibland för att underlätta analsex. Dessutom konstaterar vissa användare att användandet av poppers under sex ökar sexuella känslor och intensifierar orgasmen.

Biverkningar av poppers

Flera negativa effekter av poppers har identifierats. Dessa inkluderar crusty, gul hudskador kring områden som exponeras för poppers, såsom näsa, mun, läppar och ansikte.

Dessa kan misdiagnostiseras som impetigo eller allvarlig seborrheisk dermatit. Dessa hudproblem återfinns vanligen inom sju till tio dagar efter att ha stoppat användningen av poppers.

Poppers är också ganska irriterande och kan orsaka bihåleinflammation. De kan också utlösa allergiska reaktioner åtföljd av andningssvårigheter och andningssvårigheter. Som poppers kan doftas, kan allergiska reaktioner utlösas genom att inhalera parfymerna i poppers.

Huvudvärk, som kan sträcka sig från mild till svår, är också vanliga som en följd av utvidgning av blodkärl i hjärnan. Poppers kan också öka vätsketrycket i ögonen, känt som intraokulärt tryck, vilket kan vara problematiskt för personer som riskerar glaukom.

Vem använder Poppers?

Amylnitrit syntetiserades först 1844 av Antoine Jérôme Balard och populariserades som en behandling för angina pectoris av Sir Thomas Lauder Brunton. Det blev emellertid bara erkänt som ett rekreationsdrog på 1960-talet, ursprungligen i homosexuella samfundet. Gay män upptäckte att poppers hjälpte dem att känna sig avslappnad mentalt och fysiskt, ökad sexuell upphetsning, gjorde analsex enklare och mindre smärtsamt och förbättrad orgasm.

Dessa droger används fortfarande ofta bland homosexuella män. En studie undersökte användningen av poppers bland homosexuella män som upplevde sexuella övergrepp mot barns ålder . Medan sådana droger som kristallmet, ecstasy och ketamin minskade under 2000-talet, förblev användningen av poppers och kokain stabil bland homosexuella män. Poppers fortsätter att användas tillsammans med andra droger i party-and-play sexmaroner, där deltagare har sex i timmar i taget.

Användningen av poppers som ett psykoaktivt läkemedel spridde från homosexuella scenen till fritidsdrogsamhället, som blev mer utbredd med disco-bommen på 1970-talet och klubb- och ravenscenerna på 1980-talet och 90-talet. Det har erkänts som ett allvarligt hälsoproblem bland kanadensiska aboriginska samhällen men korsar sociala klasser. I Storbritannien har 12,8 procent av manliga elever och 6,3 procent av kvinnliga medicinska elever använt poppers som ett rekreationsdrog. Dessutom har det varit oro över den senaste ökningen av inhalationsanvändningen , inklusive poppers, bland tonåringar.

Ett ord från

Poppers kan verka som en säker, billig och enkel buzz, med enkel åtkomst och korttidseffekter. Men som andra psykoaktiva droger kan det vara skadligt. Det säkraste valet är att undvika poppers helt och hållet.

> Källor:

> Gentry Wilkerson, R. Få bluesen på en rockkon Concert: Ett fall av svår metemoglobinemi. Nödmedicin Australasia 22: 466-469. 2010.

> Pantalone, D., Bimbi, D., Holder, C., Golub, S. och Parsons, J. Konsistens och förändring av användningen av klubbdroger av sexuella minoritetsmän i New York City, 2002-2007. " American Journal of Folkhälsa 100: 1892-1895. 2010.

> Romanelli F, Smith KM, Thornton AC, Pomeroy C. Poppers: epidemiologi och klinisk hantering av inhalation av nitrit. Farmakoterapi,. 24 (1): 69-78,2004. doi: 10,1592 / phco.24.1.69.34801.

> Webb, E, Ashton, C, Kelly, P, & Kamali, F. En uppdatering av brittiska medicinska studenter livsstilar. Medicinsk utbildning 32: 325-331. 1998.

> Weir, E. Inhalationsanvändning och missbruk i Kanada. Canadian Medical Association Journal 164: 397. 2001.