Hur man hittar ett Needle and Spray Exchange-program

Hitta skadoreduceringstjänster nära dig med dessa resurser

De som injicerar droger, antingen i en ven, en muskel eller under huden, har en högre risk att drabbas av och överför HIV, hepatit och andra blodburna infektioner på grund av osterila nålar och sprutor. För att minska risken finns gemenskapsbaserade nålutbytesprogram (NEP) och sprututbytesprogram (SEP). De ger narkotikamissbrukare tillgång till sterila nålar och sprutor utan kostnad och kasserar säkert använda nålar och sprutor - allt utan att öka olaglig narkotikamissbruk eller brottslighet.

Många nål- och sprututbytesprogram erbjuder även andra sjukdomsförebyggande produkter, som alkoholpipor, kondomer och flaskor av sterilt vatten, samt utbildning om säkrare injektionsmetoder, sårvård och förebyggande av överdosering. Många ger också hänvisningar till viktiga tjänster, såsom behandlingsprogram för substansanvändning. testning och behandling för HIV och hepatit C; hepatitvaccinationer; screening för andra sexuellt överförbara sjukdomar och tuberkulos; och andra sociala, mentala och medicinska tjänster.

I sin natur kräver nål- och sprututbytesprogram , även kända som sprutåtkomst eller sprutprogram, en privat och avskild plats. Detta skyddar integriteten hos personer som använder programmet. Från och med 2014 rapporterade 90 länder över hela världen att de hade nål- och sprututbytesprogram.

Så var hittar du ett nålbytesprogram utan att avslöja din narkotikamissbruk ? Nedan finns några nålbytesresurser för flera världsomspännande platser.

Förenta staternas spridningsutbytesprogram (efter stat)

Bildkälla / Getty Images

Denna lista över lokala skademinskningsresurser som erbjuds av Harm Reduction Coalition tillhandahåller platser för sprututbytesprogram i USA. Webbplatsen erbjuder även rapporter och publikationer, samt en uppdaterad blogg.

Mer

Kanada Needle Exchange-program

Det finns för närvarande inte ett online-system som beskriver alla nålbytesprogram per provins. Din lokala hälsovårdsmyndighet bör dock ha en lista över nålbytesprogram och platser. Den här länken till webbplatsen för Vancouver Coastal Health Authority, till exempel, låter dig söka efter din hälso-myndighet och sedan för "nålbyte".

UK Needle Exchange Schemes

Det finns många nålbytessystem i Storbritannien, som inkluderar apotek och specialtjänster. Det enklaste sättet att hitta platsen för din närmaste nålbyte är att fråga på ditt lokala apotek, som faktiskt kan ha en, fråga din läkare eller kolla upp ditt lokala Drug Action Team i telefonboken eller online.

Du kan även ringa NHS-hjälpen, NHS Direct, gratis, konfidentiell information om lokala tjänster och hjälpmedel genom att ringa 111.

Mer

Irland Needle Exchange Schemes

Drugs.ie har en lista över nål- och sprututbyten i Irland. Du kan också kontakta ditt lokala apotek för att se om de erbjuder ett nålbytesprogram.

Mer

Västra Australien Needle and Spray Exchange

Programmet Needle and Spray Exchange tillhandahåller ren utrustning och bortskaffande både på plats och via mobiltjänst.

Nya Zeeland Nålbyten

Needle Exchange Programmets webbplats erbjuder en fullständig lista över alla nålutbyten i Nya Zeeland, samt kontaktinformation för varje.

Mer

South Australia Clean Needle Program

Ladda ner en lista över leverantörer av rena nålprogram i södra Australien och lär dig mer om programmet på South Australias webbplats.

Mer

Kassering av säkert nål

Om du inte kan hitta ett nålbytesprogram, sköda dina använd nålar på ett ansvarsfullt sätt. Placera dem inte i papperskorgen. Ge dem till ditt lokala apotek, läkarmottagning eller sjukhus som kan ge dig en sharpsbehållare .

Om en deponeringsbehållare inte är tillgänglig rekommenderar många amerikanska stater att använda en flaska med en skruvkåpa som är noggrant märkt som innehåller nålar. Observera att folk ofta samlar in använda flaskor och burkar för att samla återvinningsbidrag, så var noga med att kassera flaskan på en plats som inte är tillgänglig för allmänheten och välj en flaska som inte kan hålas och inte har återvinningsbidrag. Sodaflaskor är särskilt riskfyllda eftersom de är attraktiva för flaskopsamlare.

Återanvända nålar

Återanvändning av nålar är farligt, inte bara på grund av risken för infektion, men också för att nålar får blunter vid varje användning och kan skada dina vener. Om du återanvändar en nål, rengör du först grundligt med fullhållfast hushållsblekmedel i minst 30 sekunder och spola ut det med kokt vatten för att minska risken för infektion. Använd aldrig en nål som har använts av någon annan.

källor:

> Centers for Disease Control and Prevention. Sprutprogram.

"Nål- och sprutprogram (NSPS) för HIV-förebyggande." Avert.org (2015).