Vad är korttidseffekterna av heroinanvändning?

Så snart heroin kommer in i hjärnan, upplever användaren en ökning av njutbar känsla som kallas "rush". När heroin kommer in i hjärnan, korsar blod-hjärnbarriären, omvandlas den till morfin och binder snabbt till opioidreceptorer, vilket ger den euforiska känslan.

Hur snabbt heroin går in i hjärnan bestämmer intensiteten i "rushen". När heroin injiceras orsakar det en mycket snabbare reaktion än om den röktas.

Om det är rökt, är reaktionen snabbare än om den snörs.

Men oavsett hur det administreras går det in i hjärnan mycket snabbt och det här är en orsak till att heroin är så beroendeframkallande.

Andra kortfristiga effekter

Förutom den euforiska rushen upplever användare vanligen torr mun, en varm spolning av huden, och deras extremiteter börjar känna sig tunga. Ibland kan användarna uppleva illamående, kräkningar och svår klåda.

Efter de initiala, korta effekterna av läkemedlet kan användarna känna sig dåsiga i flera timmar, på grund av heroins effekt på centrala nervsystemet . Under denna period kan hjärtfunktionen och andningen sakta ner.

Vid en överdos av heroin kan andning långsamt sakta vara livshotande.

Street Heroin är inte alltid ren

Eftersom heroin ofta blandas med andra ämnen innan den säljs på gatunivå kan de korta effekterna som användarna upplever bero på många faktorer, inklusive hur mycket läkemedlet "skar" och vilken substans som användes.

Heroin blandas ofta med icke-skadliga ämnen som babypulver eller bakpulver, vilket resulterar i att man reducerar de vanliga biverkningarna av läkemedlet. Ibland blandas det emellertid med andra ämnen som kan öka läkemedlets effekter.

Biverkningar kan vara dödliga

Under de senaste åren har vårdpersonal rapporterat en ökning av incidenter där heroin blandades med den kraftfulla smärtstillande fentanylen , en syntetisk opioid som är mycket kraftfullare än ren heroin.

Resultaten var en signifikant ökning av dödsfall överdos i USA.

Faren ligger i det faktum att heroinanvändare verkligen inte har möjlighet att veta exakt vad de kan få eller hur ren det kan vara. De vet verkligen aldrig vad de faktiskt tar.

Användare som är vana vid att använda heroin som har blivit mycket utspädd genom att blanda den med bakpulver, som oväntat använder heroin som inte har skurits eller det som har blivit blandat med andra droger - kan oavsiktligt överdosera.

Symtom på en heroinöverdosering

Om du tar för mycket heroin, oavsiktligt eller avsiktligt, kan det orsaka överdosering som kan påverka luftvägar, lungor, ögon, öron, näsa, hals, hjärta, blod, hud, mage, tarmar och nervsystemet.

Här är symtom på överdos av heroin:

Om du misstänker att någon har överdosit på heroin, ring 9-1-1 omedelbart eller ring den nationella, gratisgiftsfria Gift Help-hjälpen (1-800-222-1222).

Ta reda på mer på Heroin FAQ

källor:

National Institute on Drug Abuse. "Heroin". Forskning Rapport Serie Uppdaterad Januari 2014

Partnerskapet på DrugFree.org. "Heroin". Drug Guide . Åtkomst till mars 2014.