Hur man klarar av de fysiska effekterna av sorg

Många tror misstänkt att sorg är en enda känsla, men normalt sorg är faktiskt ett kraftfullt, mångfacetterat och ofta okontrollerat svar som människor upplever efter en personligt smärtsam eller traumatisk händelse, såsom en älsklings död. Med andra ord, sorg kan påverka oss inte bara emotionellt utan också fysiskt, mentalt och till och med andligt.

Förlusten av en älskad på grund av döden plungar oss ovilligt i en mjölkström av smärta som ofta känns överväldigande och ofrånkomlig. Under den här tiden kan vanliga fysiska sorgsvar inkludera något av följande, enskilt eller samtidigt.

Matsmältningsproblem

Ofta förknippade med avbrottet i våra vanliga matvanor eller rutiner, upplever de berövade ofta tillfälliga problem med deras matsmältningssystem, såsom förstoppning, diarré, magbesvär, en "ihålig känsla" i magen, queasiness eller känsla av illamående.

Körförmåga

Att sitta bakom rattet på ett motorfordon eller åka på en motorcykel kräver allvarlig koncentration hela tiden, men de som stör sig med sorg kan uppleva nedsättning av dessa färdigheter, vare sig de är realiserade eller inte. Sådana symtom på nedsatt motorisk färdighet kan innefatta en oförmåga att fokusera eller koncentrera sig. reducerad responstid (er) till yttre stimuli eller situationer på vägen; eller oväntade känslomässiga svar bakom ratten, t. ex. tårar eller sobbing, som fysiskt stör vår körförmåga.

Energiförlust

Sorgen är hårt arbete och, som noterat ovan, tar en vägtull på våra kroppar. Av många anledningar, inklusive dåliga matvanor och störda sömnmönster, upplever griever ofta låga energinivåer, känslor av trötthet eller svaghet i sina muskler.

Sjukdom

Påfrestningen att förlora en älskad ihjäl och den efterföljande sorgen kan minska eller undertrycka ditt immunförsvar, vilket gör att du är mer mottaglig för att komma ner med förkylning eller fånga influensan.

Dessutom kan de med ett befintligt kroniskt hälsotillstånd uppleva en försämring av deras symtom.

Diverse

Förutom de fysiska effekter som du kan uppleva när du bedrar en död, har vissa sorgare också rapporterat att du har muntorrhet, ljudkänslighet, skakningar eller känsla av skak, täthet i halsen eller bröstet, andfåddhet och ökade allergysymtom.

Nervositet

Att känna sig nervös eller ängslig uppenbarar sig ofta på fysiska sätt, som att knacka på fingrarna, pacing fram och tillbaka, fidgetiness, en oförmåga att sitta och slappna av på ett ställe för långa, svettiga eller klamiga händer / fötter eller känslor av stickningar eller domningar i samma extremiteter.

Smärta eller obehag

Våra kroppar är verkligen mirakulösa och trots de många framstegen inom vetenskap och medicin förstår vi inte helt den underbara förbindelsen hos den "mänskliga maskinen". Vi vet emellertid att våra hjärnor kan utlösa verkliga fysiska svar på verkliga eller föreställda saker vi uppfattar, såsom smärta som känns i en "fantomlim" efter amputationen.

På samma sätt kan erfarenheten av att lura en död inducera äkta känslor av smärta eller obehag i våra kroppar, såsom huvudvärk eller migrän, tunghet i benen, ont i nacke, rygg eller skelettled eller övergripande muskelsmärta.

Dessutom fann en studie även att personer som redan vid hög kardiovaskulär risk kan uppleva en ökad risk för hjärtattack i dagarna efter en betydande persons död.

Sova för lite

Problem som somnar på natten eller omedelbar sömnlöshet kan beröva en sorgande individ av de nödvändiga rekuperativa fördelarna som erbjuds av en god natts sömn. Denna brist på sömn kan påverka sitt utseende, bland annat genom att skapa puffiness i ansiktet eller påsar / cirklar under ögonen. Dessutom påverkar brist på tillräcklig sömn på grund av sorg ofta en persons fysiska koordinering, hjärn / kognitiv funktionalitet och respons och hans eller hennes blodtryck.

Sova för mycket

Medan sömn är en viktig daglig mänsklig funktion, sover i alltför många timmar åt gången, eller hela dagen, kan du faktiskt suga din energi och låta dig känna dig slöseri. Tyvärr erbjuder sömn en "tillflykt" som ofta hjälper sorgare tillfälligt att undkomma smärtan av sorg, så oavsett om en sorgande person naturligtvis sover för länge eller väljer att fånga några fler zz genom att ta en tupplur, många som sörjer för en död, vaknar känner sig mindre än uppdaterad efter alltför många timmar.

Viktökning

På dagarna, veckorna och månaderna efter en död lägger man ofta till några få kilo till sin normala vikt. Bland andra orsaker kan detta bero på brist på motion; den sorg-inducerade känslomässiga distraktionen från deras fysiska välbefinnande och personlig vård; överätande; äta ut oftare alltmer konsumerar mindre hälsosamma livsmedel, såsom skräpmat eller snabbmat; och / eller isolering från kära som annars skulle kunna uppmuntra friskare eller mer regelbundna matvanor.

Viktminskning

När man lurar en död, misslyckas många "äter" inte att äta vanliga måltider eller helt enkelt inte äta någonting alls. Särskilt under de första flera dagarna eller de första veckorna efter döden kan sorgare som har till uppgift att planera begravnings-, minnes- och / eller förrädelsestjänster hitta de mängder av nödvändiga detaljer och beslut, liksom tillströmning av släktingar och vänner-distraherande och bara hitta sig äta när de kan, i udda tider eller helt enkelt "på språng".

Dessutom kan viktminskning härröra från en griever som känner en allmän brist på energi för att laga mat hemma, gå ut på en lokal restaurang eller ens ring ett telefonsamtal för att beställa. Grief skapar ofta en känslomässig distraktion som kan skapa en generell känsla av apati om ens fysiskt välbefinnande och personlig vård och / eller en känsla av isolering från kära som annars skulle uppmuntra honom eller henne att äta, ge en måltid eller märka bristen på ätande och kommentera eller göra något om det.

Temperaturrelaterat obehag

Vid hantering av sorg är det inte ovanligt att känna sig för varm eller förkyld vid olika tillfällen, även om det inte finns någon tydlig förklaring. Sådana fysiska symptom kan innefatta svettning mer än vanligt, frysningar eller nattsvett medan du sover.

Hantera de fysiska effekterna av sorg

Tyvärr finns det ingen metod att eliminera eller undvika de fysiska effekterna du kan uppleva efter en förlust. Medan det är svårt och ofta smärtsamt, är sorg ett normalt och nödvändigt svar på den älskade människans död, och de flesta kommer att se en minskning av sorgframkallade fysiska effekter med tiden.

Om någon av de fysiska effekterna du upplever inte dämpar sig i tid eller känner sig ofördragen bör du kontakta din läkare eller vårdgivare. Detta är särskilt fallet för smärta eller fysiskt obehag, matsmältningsbesvär, sjukdom eller influensa, eller om en befintlig kronisk hälsofråga förvärras.

Dessutom är det viktigaste sättet att hjälpa dig själv när du bedrar dig att ta hand om dig själv och dina behov. Många av de fysiska effekterna av sorg som nämns ovan härrör från att inte lyssna på våra kroppar och öva de hälsosamma vanorna vi annars skulle kunna. Här är flera viktiga sätt som grievers kan ta hand om sig själva.

Håll hydratiserad: Drick mycket vatten hela dagen och undvik överdriven alkoholkonsumtion, vilket fungerar som en diuretik och kan faktiskt uttorka din kropp.

Få motion: Om du regelbundet utövas innan din älskade död, försök så fortsätta rutinen så mycket som möjligt. Och om du ledde en stillasittande livsstil, överväg då att hitta lite tid att träna varje dag, till exempel att ta din hund en promenad, cykla eller fråga en vän att promenera med dig i den lokala parken eller köpcentret. Även måttlig daglig träning kan hjälpa dig att sova bättre, hjälpa till att träna lite muskelstyvhet eller obehag, och kan ofta lyfta dina andar och förbättra din syn.

Ät ordentligt: Grievers tycker ofta att det är svårt att äta en måltid även om de tycker om att äta. Ibland tycker du om att äta flera mindre måltider under dagen om ditt schema stör din vanliga frukost, lunch och middag rutin. Dessutom ska de livsmedel du konsumerar bestå av hälsosamma, näringsrika föremål snarare än snabbmat eller något du köper från en automats. Om du saknar tid eller energi för att handla matvaror, överväga att fråga en älskad att besöka marknaden för dig.

Få vila: Medan sorg ofta stör våra normala sömnmönster är det viktigt att få ordentlig vila. I så stor utsträckning som möjligt, försök att utveckla en vanlig sömn och rutin minimera distraktioner, t.ex. en tv, iPad eller surfplatta eller mobiltelefon; och håll ditt sovrum mörkt. Försök dessutom att undvika koffeinhaltiga drycker i minst tre timmar före sänggåendet.

källor:
"Behavioral and Physiological Consequences of Sleep Restriction" av Siobhan Banks, Ph.D., och David F. Dinges, Ph.D., 15 augusti 2007. Journal of Clinical Sleep Medicine .

"Risk för akut hjärtinfarkt efter död av en signifikant person i ens liv: Bestämmelserna för MI Onset Study" av E. Mostofsky, M. Maclure, JB Sherwood, et al., 2011.