Beroendeframkallande beteenden

En översikt över beteendeberoende

De flesta förstår missbruk när det gäller ett beroende av ämnen , såsom alkohol, nikotin, olagliga droger eller till och med receptbelagda läkemedel, men de har svårt med begreppet beroendeframkallande beteende. Ändå är det också möjligt att utveckla en beteendeberoende. Faktum är att människor kan få kopplade till allt från spel till sex till Internet.

Vissa aktiviteter är så vanliga att det är svårt att tro att människor kan bli beroende av dem.

Men missbrukets cykel kan fortfarande ta över, vilket gör vardagen en konstant kamp, ​​eftersom de söker fler och fler möjligheter att delta i beteendet. Lusten att uppleva en "hög" från beteendet blir så stark att individen fortsätter att engagera sig i aktiviteten trots negativa följder. De kan också uppleva uttag, eller negativa känslor och andra symtom, när de inte kan delta i aktiviteten.

Topp 5 saker att veta om beteendeavvikelser

  1. Även om även experter inte är överens om huruvida beteendemässiga beroendeframkallningar är "verkliga" missbruk , innehåller Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar, femte upplagan (DSM-5) uttryckligen beteenden i kategorin beroendeframkallande. Gambling störning är den enda officiellt erkända beteendeberoende.
  2. Utanför professionell psykiatri och psykologi har mediet tagit på sig och omfamnat begreppen beteendemässig missbruk, till exempel sexberoende och inköp , samt aktiviteter som inte ingår i diskussioner om missbruk, såsom självskada ( skärning ) och flera plastoperationer.
  1. Behavioral missbruk (även kallad processmissbruk) följer samma mönster som substansbaserade missbruk, och de leder till problem på många områden i individens liv.
  2. Beteendemässiga beroendeframkallande har liknande effekter som substansmissbruk av relationer, som ofta försummas till förmån för beroendeframkallande beteende, undergräver förtroende och sätter press på partners och andra familjemedlemmar för att täcka upp och kompensera för svårigheter som uppstår vid missbruk.
  3. Även om du inte kan hitta en tjänst som är specialiserad på beteendeberoende, kan en psykiater eller psykolog fortfarande hjälpa dig att ändra ditt problematiska beteende, förbättra dina relationer och klara dig utan missbruk.

Typer av beroendeframkallande beteende

Även om inte alla dessa missbruk erkänns av DSM-5, den ledande diagnostiska guiden för mentalvårdsyrket, tror många vårdgivare att det här är "verkliga" missbruk. Och vissa beteendemässiga missbruk är vanligare än andra, bland annat:

Tecken på beteendeavvikelser

Förstå den beroendeframkallande processen och farosymbolerna kan hjälpa dig att berätta skillnaden mellan beroendeframkallande beteende, problematiskt beteende som inte är beroende och normalt beteende som inte är problematiskt eller hälsosamt. Röda flaggor inkluderar:

Bor med en beteendemässig missbruk

Det kan vara svårt att erkänna för dig själv, än mindre någon annan, att du har problem, och det kan vara ännu svårare när problemet är dåligt förstått, och får inte tas på allvar av vänner och familj.

Att förstå förändringsstadierna hjälper dig att vara mildare om dig själv om du inte är redo att söka hjälp.

Om du känner att du inte vill söka hjälp för att övervinna din beteendemässiga missbruk vid den här tiden, fokusera på att se till att ditt beteende inte skadar dem runt dig eller dig själv. Överväg att ta reda på mer om beteendet och sätten att hantera det. Även om du inte vill berätta för andra om ditt problem, försök inte att ljuga för dem som är närmast dig.

Nästa steg att överväga

Ofta tröttnar människor med beteendemässig missbruk av tullet, deras beteende tar på sig sina liv och livet för dem omkring dem. De kan också drabbas av förluster som verkar vara för stora att bära, till exempel pengar , eller problem med relationen . Vad som vid en tid tycktes spännande och uppfylla blir en pinsam börda.

Lyckligtvis för de som lider av beteendemässig missbruk, har behandlingar som har utvecklats för att behandla substansberoende framgångsrikt använts för att behandla beteendemässiga missbruk.

Avhängande yrkesverksamma utvecklar kompetenser för att behandla en rad olika missbruk, och det finns kliniker som specialiserar sig på behandling av beteendeberoende. Du kan också dra nytta av att se en psykiater eller psykolog, som är skickliga för att hjälpa människor att övervinna känslomässiga svårigheter och göra förändringar i sina liv.

Typer av behandling kan innefatta:

Ett ord från

Många människor lever med beteendemässiga beroendeframkallande, och även om de kan utgöra kaos på ditt liv, är det möjligt att återhämta sig. Tala med din läkare när du är redo att ta nästa steg.