Hur psykiatrisk service djur hjälper social ångestsyndrom

Är du intresserad av att få ett servicedjur som hjälper dig att hantera en diagnos av social ångestsyndrom (SAD) ? Medan ämnet kan verka förvirrande först finns det olika definitioner och regler om djur som kan hjälpa personer med psykiska funktionshinder - och ditt val av djur kommer att bero på de speciella förhållanden som du möter och dagliga behov som måste åtgärdas.

Vad är den juridiska definitionen av ett psykiatrisk servicedjur?

Baserat på amerikanerna med funktionshinder Act (ADA, 2010), "ett servicedjur är en hund som är individuellt utbildad att göra arbete eller utföra uppgifter för en person med funktionshinder."

Medan de flesta tänker på tjänstedjur som de som hjälper personer med fysiska funktionshinder (som blindhet), är de också till tjänst för dem med medicinska tillstånd och psykisk sjukdom. Psykiatriska tjänsdjur som hjälper till med social ångestsyndrom är bara en typ av större paraplybete "service djur".

Så är service djur alltid hundar? Ungefär. Ledsen kattälskare, men endast hundar och miniatyrhästar är erkända av amerikanerna med funktionshinder Act (ADA) som tjänstedjur per den 15 mars 2011.

Observera att lagen om rättvis bostadsrätt och luftfartygsåtkomst har olika definitioner av hjälpdjur och tjänsdjur än den snäva definitionen av ADA. Tjänsdjur kan också definieras bredare i ditt specifika tillstånd eller lokala område. Kolla med din advokatkontors kontor för att lära dig vad som gäller i ditt område.

Emotionellt stöd Djur kontra psykiatrisk service djur

Enligt ADA är tjänsdjur "arbetsdjur", inte husdjur.

Djur som bara finns där för att erbjuda tröst eller känslomässigt stöd för SAD och andra psykiska sjukdomar (känd som emotionella stöddjur) erkänns inte som tjänstedjur av ADA.

Till skillnad från servicedjur, är emotionella stöddjur (ESA) inte utbildade i färdigheter för att stödja funktionshinder. I allmänhet behöver personer som har emotionella stöddjur inte att dessa djur går med dem på offentliga platser, medan de med servicedjur gör det.

Så om du har SAD, skulle ett emotionellt stöddjur vara där för att ge tröst men inte göra specifika uppgifter för dig.

Vilka typer av djur kan fungera som ESA? Vilken typ du normalt sett anser vara ett husdjur, inklusive hundar, katter, fåglar och exotiska djur. ESA har tillåtelse att flyga i kabinen i ett flygplan och kvalificera sig för husdjur utan att ha några andra speciella privilegier.

Var kan jag ta mitt servicedjur med mig?

ADA konstaterar att tjänsdjur måste tillåtas "att följa med funktionshindrade på alla områden där allmänheten tillåts gå." Lokala myndigheter, företag och ideella organisationer måste följa dessa regler.

Vad betyder det här? Om du har en social ångestsyndrom, måste ditt servicedjur tillåtas att gå någonstans som du går - från cafeteria till läkarens väntrum. Du kan inte heller betala en extra avgift för ditt servicedjur, så om du spenderar en natt på ett hotell med en husdjuravgift, be om att det avstår från det.

Vad ska mitt servicedjur ha på sig?

Ditt servicedjur behöver inte bära en speciell väst eller sele - vilket kan vara särskilt viktigt för personer med social ångest. Det kan vara ett hinder om man överallt frågar om varför du har ett servicedjur!

Ta små steg och prata med andra om ditt djur när du är redo. Alla dessa lagar är på plats för att göra ditt liv så lika som möjligt för dem utan funktionshinder.

Men enligt ADA måste ditt servicedjur ha på sig en koppel eller en sele av något slag, om inte detta påverkar djurets arbete. I så fall måste du kunna styra din hund med din röst eller hand-signaler .

Vad kan jag lagligt ställas om mitt servicedjur?

När du är ute i allmänhet kan du lagligen fråga dig om din hund är skyldig på grund av funktionshinder och vilket arbete din hund har utbildats för att utföra.

Det är allt! Du behöver inte svara på några andra frågor som ställs.

Du kan inte bli ombedd om din funktionshinder (så du behöver inte berätta för dem om din diagnos av SAD ), bli ombedd att ge medicinsk dokumentation eller träningsdokumentation till din hund eller bli uppmanad att få din hund att visa det arbete han / hon gör utför. Tyvärr är många personer inte bekanta med dessa regler.

Vad ska jag veta om flygresor med mitt servicedjur?

Att resa på ett flygplan med ett servicedjur är ganska enkelt. Flygbolaget är inte tillåtet att kräva något av dig bortom vad de juridiskt kan fråga dig (uppgifter hunden utför, om hunden är nödvändig för funktionshinder).

Om du har en ESA istället för ett servicedjur för din sociala ångest, kommer du dock att behöva skriva ett brev, inte mer än ett år gammal, på brevhuvud, från en mentalvårdspersonal.

Brevet måste ange att du har en psykisk sjukdom som anges i DSM-V (men de kan inte begära att du specificerar din diagnos), att ditt djur är nödvändigt för din hälsa / behandling, och att brevet är skrivet av en mental vårdpersonal som bryr sig om dig. Flygbolag kan också be dig om dokumentation om tillståndet för mentalvården.

Ska jag välja ett servicedjur eller emotionellt stöddjur för SAD?

En ESA är lämplig om det bara finns ett djur som hjälper dig att fungera. Dessa djur är inte utbildade för att utföra livsuppgifter.

Ett psykiatrisk servicedjur kommer att vara lämpligare om du behöver ett djur för att hjälpa dig att utföra en viktig livsuppgift. Ett exempel på uppgift skulle vara din hunds förmåga att förutsäga när du är i färd med att få panikattack och hjälp genom att leda dig till en säker plats. Personer som lider av comorbida störningar, såsom depression och panikstörning, förutom SAD, kan vara särskilt lämpade för att ha ett servicedjur.

Hur kan tjänsten Djur hjälpa till med social ångest?

När det gäller SAD är exempel på uppgifter som ditt servicedjur kan göra, följande:

Även om du har ett servicedjur vid din sida kan det vara lättare att prata med främlingar, tjänar djur inte närmade när de utför uppgifter.

Hur kan jag få ett servicedjur för min sociala ångest?

Det första steget mot att få ett servicedjur om du har en social ångestsyndrom är att tala med din läkare eller mentalvårdspersonal. Du måste kvalificera dig för ett servicedjur under ADA-för vilken en diagnos av SAD kommer att vara tillräcklig.

Om du inte har en officiell diagnos kommer det att vara ett första steg för att få ett servicedjur. Du måste då närma sig en byrå för att hitta ett djur. Din läkare kan eventuellt hänskjuta eller kontakta en byrå på din vägnar.

Servicedjur ges inte gratis - du måste betala för djuret. Så var noga med att du har de ekonomiska resurserna att göra så, och att ta hand om djuret på lång sikt. Om kostnaden för ett service djur är för mycket, kan du till och med överväga att träna ett djur själv.

Var dock medveten om att det fortfarande kommer att bli kostnader under åren. Du borde budgetera cirka $ 2000 per år för ditt djur.

Serviceorganisationens roll

Servicehundorganisationer tjänar ett antal syften. Vanligtvis erbjuder de tjänste djurägare möjlighet att bli medlemmar och registrera sina djur.

Registrering av ett servicedjur hos en organisation kan bidra till att minska diskriminering och problem med tillträde utan att du måste avslöja arten av din funktionshinder. Detta kan vara särskilt användbart för SAD, eftersom det är ett tillstånd som kanske inte är uppenbart för andra.

Medan allmänheten inte borde ifrågasätta att du har funktionshinder, kan det vara lättare att få din hund registrerad. Om du känner dig bekväm, har ditt djur en väst, en sele eller en plåster - det brukar säga "Service Dog" eller något liknande.

Ett exempel är USAs Service Dog Register (USSDR), som erbjuder ett register med gratis och frivillig online självregistrering.

Hur kan sällskapsdjur äga hjälp med social ångest?

I en studie av husdjurens roll bland 177 personer med allvarlig psykisk sjukdom fann man att husdjur hjälpte sig av att ge empati, göra sociala kontakter enklare, vara familjemedlem och stärka sin känsla av självverkan och empowerment.

Denna studie visar att husdjur är mer än bara följeslagare. Om du inte är så svårt försämrad av din sociala ångest att du behöver ett servicedjur, är det en vanlig hund, katt, fågel, iguana, vad du än känner dig bekväm med. Det kan bara ge dig extra stöd och förtroende för att möta dig din sociala rädsla.

Även om det kan tyckas förvirrande först, behöver man inte vara en svår process när man får ett djur som hjälper till med din sociala ångest.

Tänk på vilken typ av djur som passar bäst för din situation (service djur, emotionellt stöddjur eller familjedjur), kontakta din medicinska professionell efter behov och utvärdera din förmåga att stödja ett djur i ditt hem.

källor

Alaska Dispatch News. Servicedjur ger hinder mot oro.

Assistance Dogs International. Public Access Test.

Kanadensiska Service Dog Foundation. Emotionella supportdjur.

Mentalhelp.net. Historien om ett psykiatrisk servicehundlag.

NSAR. Bekräftelse av allmän tillgångstest för servicedjur.

NSAR Service Dog Certification. Vilken tjänst "typ" ska jag välja?

National Service Animal Registry. Djurtypstyp Definitioner.

Service Hund Central. Hur får jag en servicehund?

United States Service Dog Registry. Om oss .

US Department of Justice. Civil Rights Division. ADA krav på service djur.

US Department of Transportation. Nondiscrimination på grund av funktionshinder i flygresor.

Visdom JP, Saedi GA, Grön CA. En annan ras av "service" -djur: STARS studerar fynd om ägande av djur och återhämtning från allvarlig psykisk sjukdom. Åtkomst 17 mars 2016. Am J Orthopsychiatry. 2009; 79 (3): 430-436.