Förbereda ett tal när du har allmän talang ångest

Offentligt talande är som vilken aktivitet som helst - bättre förberedelse motsvarar en bättre prestanda. Samtidigt kan ångest om att tala offentligt hålla dig tillbaka. Ett sätt att kväva ångest är att förbereda dig väl för att tala offentligt. När du är bättre förberedd kommer det att öka ditt självförtroende och göra det lättare att koncentrera dig på att leverera ditt meddelande.

Välj ett ämne som intresserar dig

Om du kan välja ett ämne som du är glad över.

Om du inte kan välja ämnet, försök använda ett tillvägagångssätt som du tycker är intressant. Till exempel kan du berätta en personlig historia från ditt liv som rör ämnet, som ett sätt att presentera ditt tal. Detta kommer att se till att du är engagerad i ditt ämne och motiverat att undersöka och förbereda. När du presenterar kommer andra att känna din entusiasm och vara intresserad av vad du måste säga.

Bli bekant med platsen

Helst bör du försöka besöka konferensrum, klassrum, auditorium eller bankettsal där du kommer att presentera innan du ger ditt tal. Om möjligt, försök att träna åtminstone en gång i miljön som du så småningom kommer att tala om. Att vara bekant med platsen och veta var de behövs audiovisuella komponenterna är förut kommer att innebära en mindre sak att oroa dig vid tidpunkten för ditt tal .

Be om boende

Nej, jag menar inte ett rum på Hilton (även om det kan vara trevligt också).

Boenden förändras i din arbetsmiljö som hjälper dig att hantera din ångest. Om du har diagnostiserats med en ångestsyndrom som social ångestsyndrom kan du vara berättigad till dessa genom amerikanerna med funktionshinder Act (ADA).

Om det finns något som skulle göra dig bekvämare under ditt tal eller presentation, se om det är en förändring som kan göras.

Be om ett podium, ha en iskolv handy, ta in audiovisuell utrustning, eller ens välja att sitta vid behov, oavsett vad som gör det lättare för dig att hantera din ångest.

Skriv inte det

Har du någonsin satt genom ett tal där någon läste från ett förberedt scriptord för ord? Om du är som resten av oss, minns du nog inte mycket av vad som sägs. Helst bör du förbereda en lista över viktiga punkter på 8,5 "X 11" papper som du kan referera till. Även om användande av cue-kort kan vara frestande, kan det vara en distraktion för din publik att bläddra genom en bunke kort.

Förbered dig för Hecklers

Även om det inte är troligt att du har hecklers på ditt bröllops- eller 50-årsjubileum, är sannolikheten för kritik eller svåra frågor hög i en affärsinställning. Det bästa sättet att hantera en svår publik medlem är att betala honom en komplimang eller hitta något som du kan komma överens om.

Säg något som "Tack för den stora frågan" eller "Jag uppskattar verkligen din kommentar". Detta kommer att bidra till att du blir öppen för din publik. Om du inte vet hur du svarar på frågan, erkänn den och berätta för personen att du kommer att titta på den. Innan din presentation, försök att förutse de svåra frågorna och kritiska kommentarer som kan uppstå och förbereda svar före tid.

Öva, öva, öva!

Även folk som är bekväma talar offentligt övar sina tal många gånger för att få dem rätt. Att öva ditt tal 10, 20 eller till och med 30 gånger ger dig förtroende för din förmåga att leverera. Om din prata har en tidsgräns, se till att du själv tar dig tid under träning och justerar ditt innehåll efter behov för att passa inom den tid du har. Massor av övningar hjälper till att öka ditt självförtroende.

Få lite perspektiv

Det kan vara särskilt svårt för personer med SAD, eftersom det innebär att du observerar dig själv medan du talar. Under en träningspass kan du prata medan du är framför en spegel eller ha en vän att köra en videoband.

Notera hur du visas. Detta är ett bra sätt att identifiera nervösa vanor.

Om du emellertid känner att att göra denna övning bara skulle göra dig mer nervös, hoppa över det för nu. Personer med social ångestsyndrom behöver lära sig att fokusera utåt snarare än på sig själva. Detta steg är noga bäst gjort när du har några framgångsrika prestationer under ditt bälte.

Tänk dig själv att lyckas

Våra hjärnor är roliga organ, de kan inte berätta skillnaden mellan en föreställd aktivitet och en riktig. Det är därför som elitutövare använder visualisering för att förbättra atletisk prestanda. När du övar ditt tal (kom ihåg 10, 20 eller till och med 30 gånger!), Tänk dig själv att wow publiken med dina fantastiska oratoriska färdigheter.

Över tiden kommer vad du föreställer dig att översättas till vad du kan. Är du osäker på om detta verkligen skulle fungera? Tja, låt oss överväga det motsatta. Om du tänker ge ett hemskt tal och ha fruktansvärd ångest - vad tror du kommer att hända? Ångestet i SAD är lika mycket en självuppfyllande profetia som det är en reaktion på en händelse. Lär dig att visualisera framgång och din kropp kommer att följa efter.

Ett ord från

I slutändan kan du förbereda dig väl för ett tal eller en presentation, vilket ger dig självförtroende för att du har gjort allt för att lyckas. Ge dig själv verktygen och förmågan att lyckas, lägg till några strategier för hantering av ångest och se hur bra du gör. För dem som återhämtar sig från social ångestsyndrom (SAD) bör dessa tips användas för att komplettera traditionella behandlingsmetoder som systematisk desensibilisering eller kognitiv beteendeterapi (CBT) .

Källa:

Deiters DD, Stevens S, Hermann C, Gerlach AL. Intern och extern uppmärksamhet i talangst. J Behav Ther Exp Psykiatri. 2013; 44 (2): 143-149.

> University of Tennessee på Martin Counseling och karriär. Offentlig talang ångest .