Exponeringsterapi kan vara svårare för intrång med social ångest

Social ångest och introversion är inte samma sak, oavsett hur mycket allmän uppfattning kan sväva dig att tänka på det.

Skillnader mellan Introversion och Social Angst

Människor som är socialt angelägna kan frukta sociala och prestationssituationer för dagar eller veckor innan de händer. Undvik dessa situationer på ett sådant sätt att det stör det dagliga livet (tänkas vara rädd för att handla mat, gå i en klass eller ens gå ut hemma), och har generellt negativa erkännanden (i lekman satser, tankar) om sig själva och deras förmågor att navigera i den sociala världen.

I motsats härtill har definitionen av introversion ingenting att göra med att vara orolig, rädd eller självberättande . Introverts kan vara ganska självsäker på sin egen tysta och lågmälda sätt. De kan bli lätt överbelastad av yttre stimulans, vilket kan få dem att dra sig tillbaka från sociala situationer - men det ska inte springa till badrummet och slå sig upp för alla sina sociala missförhållanden. Snarare kan de komma undan för att läsa en bra bok, vara ensam med sina tankar, eller helt enkelt vara nöjda med tystnad.

Det blir dock intressant när sociala ångest och introversion kolliderar.

Introversion och social ångest kombinerad

Tänk dig ett ögonblick att oavsett hur svårt du försöker kan du inte få dig själv att tycka om en viss mat. Tänk sedan också att du råkar vara allergisk mot den där maten. Du är inte särskilt besviken av det faktum att du inte kan äta maten eftersom när som helst du har ätit det, har du inte haft det ändå.

Det är lite hur det är för de socialt oroliga introverterna.

De vill inte särskilt vara partiets, den sociala fjärilens liv eller den sena natten partierna. De kan också föredra ett jobb som gör det möjligt för dem att sitta tyst hela dagen och fundera över livets djupa problem snarare än att interagera med kunder, ge presentationer eller övervaka andra.

Samtidigt gör deras naturliga önskan att spendera tid ensamma det mycket svårt att utsätta sig för situationer som orsakar ångest. Frågan är-det spelar ingen roll?

Motivation till förändring

Det spelar ingen roll om du bor i en grotta och lämnar aldrig om du har mer innehåll inne i grottan än vad du skulle vara på utsidan?

Susan Cain, författare till den banbrytande boken "Quiet", hävdar att vi bör vårda introverna precis som de är och ge dem stödjande skol- och arbetsmiljöer.

I östra kulturer, jämfört med västerländska kulturer, läggs mer värde på reticent personligheter, och gregariousness är inte normen. Förväntar vi oss att våra socialt oroliga introverter mäter upp till ett kulturellt ideal som inte nödvändigtvis överskrider framgång för dem som individer?

Hantering av Introversion / Social ångest

Om vi ​​retar bort de två delarna av ekvationen kan det vara lättare att komma med ett svar på denna gåta. Eftersom vi vet vad som behövs för introversion och vad som behövs för social ångest.

Det ser lite ut så här.

Introvertet behöver tid bort från social stimulans för att få energi. Vi fel inte introvert för att behöva denna stillestånd eftersom det är uppfattat att de återspeglar en grundläggande del av deras fysiska smink.

Som Cain påpekar baserat på hennes forskning, upplever introverter stimuli starkare, vilket är anledningen till att de behöver ta en paus.

Personen med social ångestsyndrom bör däremot inte "fly" sociala situationer på samma sätt som personen med inåtvändning, för när ångestet sjunker efter att ha lämnat den besvärliga situationen anser personen att den enda lösningen att öka ångest är att fly .

Men-skulle introverens överstimulering sänkas om han bara stannat i situationen tillräckligt länge? Mer troligt skulle hans humör försämras och hans fungerande nedgång.

Så, om du är både inåtvänd och socialt orolig, är det kvar i de sociala och prestationssituationer som är tillräckligt långa för att ångestet skulle kunna vara bra för att förbättra din sociala ångest, men hur är det med den orubbliga underliggande invändningen?

Om du kommer till den punkten att ge ett tal framför dina kamrater lämnar inte dina händer skakande, muntorta och hjärtan som bultar ur bröstet - men du känner dig fortfarande mentalt tömd efter varje presentation som du ger - har du vunnit ? Kan du någonsin vara så bekväm på scen som någon vars neurologiska smink har dem som söker känsla vid varje tur?

Karriärvägar och Introversion / Social ångest

Faktum är att många aktörer hävdar att vara introverts, såsom Julia Roberts och Robert Deniro; det betyder inte att de också är socialt oroliga, men snarare att de föredrar tid ensam och djupt tanke på avslappnad konversation.

Å andra sidan finns det några kändisar som oförklarligt faller i den kategorin av person som är både inåtvänd och socialt orolig. Frågan blir naturligtvis, varför valde de rampljuset om rampljuset gör ont i ögonen?

Zack Greinke är ett exempel; en basebollspelare som vet att han tycker för mycket och har också fått diagnosen social ångestsyndrom:

"Baseball är en sport där du är dum och håller sakerna väldigt enkelt. Många gånger är det rätt sätt att göra saker ... det fanns killar jag spelade med det var så dumt att de är riktigt bra för att deras sinne aldrig kommer in i sätt."

Definiera mål för att definiera behandling

Svaret ligger kanske i att definiera dina livsmål, drömmar, ambitioner, önskningar och bestämma vad du behöver göra för att uppnå dem. Greinke ville vara en professionell basebollspelare trots hans introversion och social ångest.

Vill du ha något så mycket att du skulle arbeta mot din naturliga natur för att uppnå det? Om svaret är ja, kan du få din "varför" för att förklara den verkliga konflikten mellan din komfortzon och vart du väljer att placera dig själv.

Att komma tillbaka till flykt / undvikande exempel är det möjligt att utmana din sociala ångest samtidigt som du respekterar din inåtvända natur? Och gör nuvarande behandlingsalternativ hänsyn till detta? Eller är det en "one-size-fits-all" -metod för social ångestbehandling, om din naturliga natur (minus ångestsyndromet) skulle vara att dansa på fester med lampskärmar på huvudet eller sitta tyst på biblioteket medan du känner dig lugn.

Kanske återspeglas detta även i de rädslahierarkier som vi skriver?

Rädsla hierarkier revurderas

Om du någonsin har läst en självhjälpsbok om social ångestsyndrom , kommer du att veta att en rädslahierarki är en lista över 10 eller så "rädda" situationer, som går från minst ångestfyllande till de flesta ångestprovokerande, vilket du måste arbeta in, antingen in vivo (i verkligheten) eller i din fantasi, antingen ensam eller med hjälp av en terapeut, tills du kan uppleva varje händelse utan att uppleva nöd eller ångest.

Skulle rädslahierarkierna av introverter och extroverts se lika eller olika ut? Klättrar vi alla samma stege mot framgång? Vad definierar du som framgång?

Definiera mål: En läxa övning

Som en övning i att definiera dina mål, svara på dessa frågor för dig själv för att suss ut vad du verkligen behöver uppnå i behandling för social ångestsyndrom:

1. Anser du att du ska vara inåtvänd, utjämnad eller någonstans i mitten?

2. Vilka är dina drömmar, mål, ambitioner och hopp när det gäller ditt personliga liv?

3. Vilka är dina drömmar, mål, ambitioner och hopp när det gäller din karriär?

4. Stämmer dessa karriär och livsförhoppningar med din naturliga introversion / extroversion?

Vad du kommer att märka om var och en av dessa punkter är att de inte har något med social ångest att göra - det är en given. Om vi ​​börjar med antagandet att alla som går in i behandling har en viss nivå av nedsatt funktion på grund av social ångest, så är nästa steg helt enkelt att skräddarsy behandlingen till sin nivå av introversion / extroversion. Och det behöver inte vara svårt, det kan bara innebära några tweaks.

Exempel på skräddarsydd behandling

Låt oss titta på några hypotetiska exempel:

1) Föreställ dig att du anser att du är en introvert, som drömmer om långa en-till-en-konversationer med nära vänner och ett jobb som museumskonsulent med detaljorienterat arbete med viss offentlig interaktion.

2) Föreställ dig att du är en extrovert fångad av din sociala ångest. Du drömmer om att göra stand-up-komedi, men känner dig lugn varje gång du går på scenen. Du är energiserad av publiken men din sociala ångest håller dig tillbaka.

Som du kan se kan planen för exponeringsterapi vara ganska annorlunda om du är introvert eller utåtriktad. Personen i exempel ett skulle sannolikt ha en rädslahierarki fylld med sociala interaktioner medan personen i exempel två skulle arbeta genom oro för prestanda ångest.

Med andra ord, behandling av social ångest kan (och bör) skräddarsys för dina unika förhållanden.

Gemensamma tillvägagångssätt

Denna diskussion lämnar naturligtvis medicineringsbehandling och andra metoder för kognitiv beteendeterapi som tvister irrationella tankar, vilket också skulle gälla både introverter och extroverts.

Så är frågan kvar: Om du befinner dig fylld av social ångest i en social situation som en introvert, flyr du för att hedra din invändning eller stanna för att utmana din sociala ångest?

Sanningvis måste du kanske se bort från din introversion ett tag, bara tillräckligt länge för att bygga det förtroende du behöver för att övervinna din sociala ångest. Då kan du kanske återvända till ditt lilla hörn av världen och njuta av det tysta.

Din kamp kan vara större än de som utmanar vem som kommer att utmana sina rädslor dagligen eftersom de bara tycker om att vara runt människor så mycket mer. Samtidigt kom ihåg att de står inför sina egna strider, som lever med två mycket olika delar av sig själva som måste vara i konstant motstånd.

Åtminstone om du lämnar festen på grund av din sociala ångest, kommer din introversion att tacka för det.

källor:

Kain, S. Tyst: Kraften av Introverts i en värld som inte kan sluta prata. New York: Crown Publishers.

Olsen Laney, M. Den Introvert Advantage: Hur tysta människor kan trivas i en utomjordisk värld. New York: Workman Publishing.

Yahoo Sports. Zack Greinke säger "dumma" spelare gör till bättre basebollspelare.