5 Myter om social ångestsyndrom

Social ångest är ett vanligt psykologiskt problem, men det är inte väl förstått av allmänheten och även av vissa yrkesverksamma.

Människor som upplever social ångest känns som om de bedöms och utvärderas när de är i sociala och prestationssituationer. Även om de vet att ångest och rädsla för att de känner sig obefogad, verkar kontroll eller förebyggande av ångest vara omöjligt.

Om du alltid upplever social ångest när du är runt andra människor, kan det bli mycket svårt att någonsin koppla av och vara dig själv runt andra.

När det känns som om alla dömer dig, verkar det ibland lättare att bara undvika sociala situationer.

Ofta tror människor som upplever allvarlig social ångest att de är det enda folket i världen med problemet, och de berättar inte för någon.

Om du tror att du kan ha social ångest, kommer den här artikeln att hjälpa dig att förstå några av myterna om denna typ av rädsla och fatta beslut om att få hjälp till ditt problem.

Myt # 1: Social ångest är inte så vanligt

Fakta: Sociala ångest upplevs av de flesta människor någon gång i sina liv.

Oavsett om det var under ett tal som de gav i gymnasiet, eller när de gick till sin första intervju med jobbet, får alla en gång fjärilar.

Av dessa människor kommer vissa att ha en mer extrem form av social ångest.

Mellan 2% och 13% av befolkningen anses ha social ångest i den meningen att det skulle betraktas som social ångestsyndrom (SAD) .

Myt # 2: Social ångest avser endast offentligt talande rädsla

Fakta: Social ångest avser ångest och rädsla i många olika sociala och prestationssituationer.

Dessa kan innefatta formella händelser, såsom offentliga tal och utövande; informell talande och interaktion, som att möta främlingar eller gå på fest svåra situationer, som att uttrycka oenighet och vardagliga händelser, som att äta framför andra.

Den gemensamma tråden bland var och en av dessa triggers är att det finns potential att utvärderas.

Myt # 3: Social ångest betyder bara att du känner dig nervös

Fakta: Social ångest tar med sig en samling av symtom, varav en är en känsla av nervositet.

Om du lider av social ångest kommer du att uppleva kognitiva (tänkande) problem, somatiska (fysiska) problem, beteendeproblem och affektiva (känslomässiga) problem.

Till exempel när du möter en främling för första gången kanske du tänker på dig själv:

"Hon måste kunna säga att jag är en dålig konversationist."

Dina händer kan börja skaka, du kan känna dig som att slippa situationen och känna dig ens hopplös om du någonsin har det bra socialt.

Myt nr 4: Social ångest och blyghet är samma saker

Fakta: Även om social ångest och blyghet är mycket lika, är de inte samma sak.

Social ångest innebär känslor av rädsla för sociala eller prestationssituationer, men det innebär inte alltid att man undviker eller tar avstånd från dessa situationer.

Vissa människor kan tyckas vara mycket utåtriktade, men på insidan är de väldigt oroliga och helt enkelt mycket bra att dölja sina känslor.

Däremot tenderar de som är blyga att dra sig ur eller undvika social kontakt på grund av känslor av social ångest. Personer som är blyg upplever alltid social ångest, men de som har social ångest kan inte alltid agera blyg.

Myt # 5: Social ångest är ett problem som du bara behöver lära sig att leva med

Fakta: Vissa människor upplever en sådan hemsk social ångest varje dag, att de inte kan arbeta eller ens lämna huset.

Andra fungerar bra i allmänhet men har en särskild rädsla som kommer i vägen för att uppnå mål, till exempel en rädsla för allmänhetens talande.

Varken situationen är hopplös eller något som måste "leva med." Med effektiv behandling som medicinering eller kognitiv beteendeterapi har alla möjlighet att leva livet utan sociala rädslor.

> Källa:

Social ångest institut. Vad är social ångest? https://socialanxietyinstitute.org/what-is-social-anxiety