Hur man hjälper en vän med social ångestsyndrom

Det kan vara svårt att veta hur man hjälper någon med social ångestsyndrom (SAD). Å ena sidan vill du vara känslig för de utmaningar som störningen leder till; Å andra sidan vill du hjälpa till med att få fram det bästa i din vän. Nedan finns fem hjälptips om du befinner dig i den här situationen.

Var vänlig

Bara för att någon med SAD verkar avskedad betyder det inte att hon inte vill ha vänner .

Ofta kräver personer med sjukdomen vänskap, men är för ängsliga att initiera och behålla dem.

Om du är en naturligt vänlig och utåtriktad person, kan du göra en bra följeslagare för någon med sjukdomen. Förläng din vänskap och lär känna personen med social ångestsyndrom. Du kan hitta dig själv med en livslång vänskap och ett nytt perspektiv på många aspekter av livet.

Kritisera inte

Människor med SAD är ofta alltför kritiska mot sig själva och förväntar sig att andra också är kritiska mot dem. Faktum är att forskning visar att social ångestsyndrom är starkt förknippad med att tro sig vara socialt inkompetent, även om andra inte uppfattar samma nivå av problembeteende. Lägg inte till problemet genom att vara alltför kritisk själv.

Berätta inte för personen att han är för tyst eller att han bara behöver lossna sig. Vara förståelse för de gränser som social ångest kan lägga på en persons liv och inte förvänta sig mer än en person kan ge.

Samtidigt vara hoppfull att din vän gradvis kommer att pressa gränser, eftersom du ger en stödjande miljö där detta kan ske.

Läs om social ångestsyndrom

Det bästa sättet att slutligen hjälpa någon med SAD är att verkligen förstå störningen själv. Lär dig om orsakerna, symptomen, behandlingarna och hur det är att leva med social ångest.

Läs böcker , titta på filmer eller lära känna kända personer med sjukdomen. Beväpna dig med kunskap så att du kan vara mer förståelse och närma sig situationer ur ett icke-rättvisande perspektiv.

Hjälp andra Få hjälp

Om du misstänker någon du känner har social ångestsyndrom men inte har diagnostiserats eller fått behandling, hjälp den personen få hjälp .

Det kan innebära att man gör en doktorsavhandling, spårar ner en supportgrupp eller söker ett självhjälpsprogram. Gör så mycket som du kan för att göra det så enkelt som möjligt för personen att ta det första steget. Om dörrarna börjar stänga, kan personen ge upp innan han hittar hjälp.

Bryta genom förnekelse

Ofta kommer personer med SAD att förneka sina symptom . Detta beror på att ångest är förödmjukande och pinsamt för dem, och det sista de vill ha är att det ska märkas.

Men i tider med personlig kris eller när man arbetar med emotionell omvälvning kan personen med social ångestsyndrom vara mer villig att prata helt enkelt för att deras ångest blir för mycket att hantera. Det här är också bra möjligheter att föreslå att söka stöd för sin sociala ångest. När en person har slagit sig ner, verkar gå upp som det enda rimliga nästa steg.

Ett ord från

Forskning visar att vårdande relationer med vänner spelar en roll för att skydda ungdomar från ökad social ångest. Om du känner till en ung person, har du speciellt möjlighet att ingripa i en tid som kan vara avgörande för att förhindra den persons sociala ångest från att utvecklas till en störning.

Psykiska problem är ofta svårt för andra att förstå vem som inte har upplevt det själva. Tänk på att din vän inte väljer detta beteende; Men val kan göras för att göra situationen bättre. Du kan enkelt bli den person som leder vägen till dessa val om du närmar dig situationen med intelligens och takt.

> Källor:

> National Institute of Mental Health. Social ångestsyndrom: Mer än bara blyghet .

> University of Florida Rädsla och ångestsjukdomar. Hjälper en familjemedlem.

> Rodebaugh, TL, Lim, MH, Fernandez, KC, Langer, JK, Weisman, JS, Tonge, N., ... Shumaker, EA (2014). Själv och väns olika åsikter om social ångestsyndrom påverkar vänskap. Journal of Abnormal Psychology , 123 (4), 715-724. https://doi.org/10.1037/abn0000015

> Van Zalk, N., & Van Zalk, M. (2015). Betydelsen av upplevd vård och samband med vänner och föräldrar för ungdomens sociala ångest. Journal of Personality , 83 (3), 346-360. https://doi.org/10.1111/jopy.12108